No profile pic

Στην Ευρώπη έχει μεταφερθεί πλέον το επίκεντρο του νέου κορωνοϊού με τα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά.

Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.007 ανθρώπους παγκοσμίως, μετά την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Περισσότερα από 175.530 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί σε 145 χώρες από την έναρξη της επιδημίας.

Σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό, έως χθες στις 19.00 ώρα Ελλάδας, 587 νέοι θάνατοι και 11.597 νέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως.

Οι χώρες, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νέοι θάνατοι, σε διάστημα 24 ωρών, είναι η Ιταλία με 349 επιπλέον νεκρούς, το Ιράν (129) και η Γαλλία (36).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) καταμετρά συνολικά 80.860 κρούσματα, εκ των οποίων 3.213 θάνατοι, ενώ 67.490 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί. 16 νέα κρούσματα και 14 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.

Αλλού στον κόσμο έχουν καταγραφεί συνολικά 3.794 θάνατοι (537 νέοι) εκ των 94.676 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (11.581 νέα).

Οι πλέον πληγείσες χώρες μετά την Κίνα είναι η Ιταλία με 2.158 νεκρούς εκ των 27.980 κρουσμάτων, το Ιράν με 853 νεκρούς εκ των 14.991 κρουσμάτων, η Ισπανία με 309 νεκρούς εκ των 9.191 κρουσμάτων και η Γαλλία με 127 θανάτους εκ των 5.423 κρουσμάτων.

Την Δευτέρα η Πορτογαλία, το Μπαχρέιν, η Ουγγαρία, η Γουατεμάλα και το Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους που συνδέονται με τον Covid-19. Η Λιβερία, η Σομαλία, η Τανζανία και η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα.

Στην Ασία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 92.260 κρούσματα (3.337 θάνατοι), στην Ευρώπη 61.073 κρούσματα (2.711 θάνατοι), στη Μέση Ανατολή 16.530 κρούσματα (869 θάνατοι), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 4.126 κρούσματα (70 θάνατοι), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 815 κρούσματα (7 θάνατοι), στην Αφρική 374 κρούσματα (8 θάνατοι) και στην Ωκεανία 358 κρούσματα (5 θάνατοι).

 

Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να επιμείνουν στη στρατηγική του περιορισμού

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς συνέστησε στις χώρες να επιμείνουν στη στρατηγική του περιορισμού γιατί η πανδημία αυτή μπορεί να ελεγχθεί. Η στρατηγική του περιορισμού έδειξε θετικά αποτελέσματα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ενώπιον της "μείζονας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της εποχής μας", ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να κάνουν τεστ. "Ουδείς μπορεί να πολεμήσει μια πυρκαγιά με τα μάτια δεμένα. Πρέπει να εξετάζεται κάθε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού". Υπάρχουν ήδη "περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με την Κίνα", πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα των ελέγχων τους εκτιμώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πανδημίας. "Έχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες - να κάνετε τεστ", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

"Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν όλα τα ύποπτα κρούσματα, δεν μπορούν να πολεμούν αυτή την πανδημία με τα μάτια τους δεμένα". Χωρίς το τεστ, κρούσματα δεν θα μπορούν να απομονωθούν και η αλυσίδα της λοίμωξης δεν θα σπάσει, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ακόμη και χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας, δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, δήλωσε προσθέτοντας ότι ανησυχεί βαθύτατα για τις επιπτώσεις της επιδημίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι και με τον υποσιτισμό και με άλλα προβλήματα υγείας.

Ο επιδημιολόγος του ΠΟΥ τόνισε ότι είναι σημαντικό να προστατευτούν τα παιδιά που μπορεί να πεθάνουν από την ασθένεια αυτή.

Η στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου, με τον εντοπισμό των ανθρώπων με τη λοίμωξη και την ταχεία απομόνωσή τους, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση, επανέλαβε ο επικεφαλής της ΠΟΥ.

Ισπανία: Άδειοι δρόμοι, στρατιώτες σε 14 πόλεις καθώς βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι δρόμοι της Ισπανίας είναι απόκοσμα ήσυχοι, με την εκκωφαντική σιωπή να διακόπτουν οι ανακοινώσεις της αστυνομίας από τα μεγάφωνα που συστήνει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι Ισπανοί περνούν την πρώτη εργάσιμη ημέρα υπό καθεστώς καραντίνας, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών βρίσκονται υπό μερική απομόνωση από το Σάββατο το βράδυ, καθώς τους επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μονάχα για να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν φαγητό ή να πάνε στο φαρμακείο ή στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 14 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή της καραντίνας, προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός αν έχουν σοβαρό λόγο να βγουν έξω. Ειδικές ομάδες του στρατού απολυμαίνουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

«Εάν οι Ισπανοί πάρουν σοβαρά τα μέτρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα σε περίπου 3 με 4 ημέρες» δήλωσε ο Φερνάρντο Σιμόν, ο συντονιστής έκτακτων υγειονομικών περιστατικών. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 309, με 9.191 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ήτοι σχεδόν 1.500 περισσότερα σε διάστημα 24 ωρών.

Η Ισπανία καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως πίσω από την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία επίταξε τουλάχιστον 150.000 χειρουργικές μάσκες στην πόλη Χαέν, στα νότια της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις υγειονομικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη, την πλέον πληγείσα περιοχή στην Ισπανία (με 4.165 κρούσματα), όπου η ηγέτιδα της περιφερειακής κυβέρνησης Ίζαμπελ Ντίαθ Αγιούσο διαγνώστηκε με τον Covid-19.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα βρέθηκε επίσης θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Η συνήθως κατάμεστη από κόσμο πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης ήταν άδεια και το μόνο που κυκλοφορούσε ήταν ένα στρατιωτικό όχημα περιπολίας. Καταστήματα και εστιατόρια ήταν κλειστά.

Η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα σε 199 ανθρώπους και συνέλαβε έναν επειδή παραβίασαν την καραντίνα, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Το αεροδρόμιο Barajas, το μεγαλύτερο στη Μαδρίτη, λειτουργούσε κανονικά, αν και υπήρχαν πολύ λίγοι ταξιδιώτες, ενώ αρκετά καταστήματα δεν είχαν ανοίξει. Ελάχιστοι ήταν οι επιβάτες στο μετρό της Μαδρίτης και οι περισσότεροι εξ αυτών φορούσαν μάσκες.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να συζητήσει την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία και το κλείσιμο των καταστημάτων.

Τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν άνοιξαν και εκατομμύρια παιδιά μαζί με τους γονείς τους βρίσκονται στο σπίτι.

Οι Ισπανοί επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους μπροστά στην πανδημία. Στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις, οι πολίτες βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν το προσωπικό των δομών υγείας ή να τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια.

Γερμανία: Πάνω από 6.000 κρούσματα, 13 νεκροί

Ξεπέρασαν τα 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στα 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα κρούσματα, 2.744, είναι συγκεντρωμένα στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ενώ ακολουθούν η Βάδη - Βυρτεμβέργη με 1.105 και η Βαυαρία, η οποία κηρύχθηκε χθες σε «κατάσταση καταστροφής», με 712 κρούσματα του κορωνοϊού.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Γερουσίας, έχουν διαπιστωθεί 332 κρούσματα, 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ τρία άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαθέτει 2.000 κλίνες σε ΜΕΘ και περισσότερες από 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.

Την ίδια ώρα στο Κέμνιτς της Σαξονίας ανοίγει σήμερα προσωρινός χώρος φιλοξενίας ατόμων είτε θετικών στον κορωνοϊό είτε «υπόπτων» κρουσμάτων. Η εγκατάσταση στήνεται στους χώρους της Έκθεσης του Κέμνιτς και διαθέτει 150 καμπίνες απομόνωσης.

Χθες η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε «άνευ προηγουμένου» μέτρα, τα οποία, είπε, είναι αναγκαία προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, αλλά και οι παιδικές χαρές.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα έχει απολεσθέντα έσοδα αξίας 1,15 δισεκ. ευρώ κάθε ημέρα που τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά, ενώ τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται εντός εβδομάδων.

Γαλλία: Η κυβέρνηση αναπτύσσει 100.000 αστυνομικούς για επιβολή των αυστηρών περιορισμών

H Γαλλία θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας πως θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μείνετε σπίτι», δήλωσε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς.

Νωρίτερα το απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε πως από σήμερα Τρίτη 11:00 τοπική ώρα, και για διάστημα 15 ημερών, οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μονάχα για τα απαραίτητα.

Βρετανία: Στους 53 οι νεκροί

Στους 53 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός είπε ότι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό 1.543 άνθρωποι μέχρι τώρα.

Στη Βρετανία δεν γίνονται συστηματικές εξετάσεις για τον ιό και η κυβέρνηση παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος. «Χωρίς δραστικές ενέργειες, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε πέντε με έξι ημέρες», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν, επικαλούμενη έγγραφα των βρετανικών υπηρεσιών υγείας, έγραψε ότι μέχρι και το 80% των Βρετανών μπορεί να προσβληθούν από τον ιό, κάτι που θα σήμαινε ότι θα χρειάζονταν νοσηλεία σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι. Τα έγγραφα αυτά περιγράφουν «το χειρότερο σενάριο και αυτό δεν σημαίνει πως περιμένουμε κάτι τέτοιο», αντέδρασε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική από τους πολίτες αλλά και από τις χώρες της ΕΕ για την μη επιβολή μέτρων ενώ στην χώρα παραμένουν ακόμη ανοιχτά όλα τα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

47 τα κρούσματα στην Τουρκία, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι απαγορεύει τις συναθροίσεις σε χώρους λατρείας, διατάσσει να κλείσουν καφέ, σινεμά, θέατρα, νυχτερινά κέντρα και πολιτιστικοί χώροι, ενώ αναστέλλει τις αεροπορικές συνδέσεις και με άλλες χώρες, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία επιταχύνεται στη χώρα, όπου πλέον καταμετρώνται σχεδόν πενήντα κρούσματα.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ, ξεχωρίζει η αναστολή μέχρι νεοτέρας των ομαδικών προσευχών στα τεμένη, συμπεριλαμβανομένης της προσευχής της Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της αρχής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς πάντως διαβεβαίωσε ότι τα περίπου 90.000 τζαμιά της χώρας θα μείνουν ανοικτά, ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσεύχονται ο καθένας μόνος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα γνωστοποίησε ότι άλλοι 29 άνθρωποι διαγνώστηκε χθες πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2· πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μέσα σε μια ημέρα ως τώρα.

«Και τα 29 νέα κρούσματα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ 3 κρούσματα είναι [άνθρωποι που επέστρεψαν] από την Ούμρα», τόνισε μέσω Twitter ο Κότζα, αναφερόμενος στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία.

«Η επαφή με ξένες χώρες θα παραμείνει πηγή κινδύνου», προειδοποίησε ο Κότζα.

Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε σημαίνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ανέρχονταν ως χθες βράδυ σε 47 στην Τουρκία.

Για να ανασχεθεί η εξάπλωση, οι αεροπορικές συνδέσεις με έξι χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, αναστέλλονται από σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν ήδη ανασταλεί μέχρι νεοτέρας οι πτήσεις προς και από 14 άλλες χώρες.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πολιτιστικοί χώροι κάθε είδους, σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κλείνουν μέχρι νεοτέρας διαταγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ, τα γήπεδα, οι αίθουσες τελετών, ειδικά γάμων, κλείνουν επίσης, πρόσθεσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι οι όλες μαζικές συγκεντρώσεις, περιλαμβανομένων αυτών στις οποίες καλούν διάφορες ΜΚΟ ή συνδικάτα, αναβάλλονται.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων ήδη την περασμένη εβδομάδα. Την Κυριακή, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα χιλιάδες πιστούς που επέστρεψαν από το προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την έκδοση περίπου εκατό ενταλμάτων σύλληψης προσώπων τα οποία βαρύνουν υποψίες για διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την ασθένεια

Η Κομισιόν χορηγεί δάνειο για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της CureVac

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφερε ποσό έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ ως οικονομική υποστήριξη στην εταιρία CureVac για να εντείνει την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Η δέσμευση όσον αφορά τη χρηματοδότηση σημειώνεται μια μέρα αφότου πηγές της γερμανικής κυβέρνησης είπαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξέταζε πώς θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πιθανό εμβόλιο που αναπτύσσει μια μη εισηγμένη γερμανική εταιρία, προκαλώντας αντίδραση στο Βερολίνο.

Η ΕΕ χορηγεί το δάνειο για να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της CureVac

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση