ΥΓΕΙΑ
Α. Γραβάνης: Τι δείχνουν οι μελέτες για το φάρμακο του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου εξηγεί πως δρα η ρεμδεσιβίρη
SHARE:
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης, εξήγησε την δράση της ρεμδεσιβίρης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία των ερευνών για το φάρμακο ενάντια στον κορωνοίό.
Όπως επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η νόσος είναι μόλις 3-4 μηνών και ήδη οι επιστήμονες έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για ένα απλό νόσημα αλλά για ένα σύνδρομο νοσημάτων. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, εξήγησε, η έρευνα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών.
Μιλώντας για τη δράση της ρεμδεσιβίρης ο κ. Γραβάνης σημείωσε ότι στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχει ένα αντιϊκό φάρμακο που θα λειτουργήσει ως πανάκεια.
"Η ρεμδεσιβίρη¨είπε χαρακτηριστικά, "είναι αντιϊκό φάρμακο που δόθηκε σε βαρέως πάσχοντες οι οποίοι είχαν αναπτύξει βαριά συμπτωματολογία στον πνεύμονα, ανεξαρτητοποιημένη από τον κορωνοϊό αυτό καθαυτό. Με τη ρεμδεσιβίρη επιτεύχθηκε 30% ελάττωση των ημερών νοσηλείας και 3% λιγότερη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, στις ΗΠΑ όμως έχουν, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ων κρουσμάτων.
Το φάρμακο θα έπρεπε να δοκιμαστεί και στα πρώιμα στάδια της νόσου, στην αρχή δηλαδή της συμπτωματολογίας για να δούμε αν θα τους αποτρέψουμε από το να οδηγηθούν στο δεύτερο στάδιο".
Ακόμη, ο κ. Γραβάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι φάρμακο μπορεί να υπάρξει ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.