Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε;

Η πτώση της γλυκόζης ενεργοποιεί την παραγωγή αντιρροπιστικών μηχανισμών του οργανισμού ώστε να απελευθερωθεί γλυκόζη

Τους λόγους που συνδέουν το συναίσθημα του θυμού με την πείνα εξηγεί μιλώντας στην εκπομπή "Υγείας Πάνω από Όλα" και τη Φωτεινή Γεωργίου ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, Λάμπρος Μελίστας. Όπως επιβεβαιώνει, ένας από τους παράγοντες που εξηγούν το φαινόμενο είναι η πτώση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως μια συνθήκη απειλητική για την ίδια τη ζωή, καθώς η γλυκόζη είναι το βασικό του καύσιμο. Αυτό επιφέρει δυσκολία στη συγκέντρωση, μεγαλύτερη ευκολία στα λάθη και τελικώς έναν εκνευρισμό. 

Η πτώση της γλυκόζης, παράλληλα, ενεργοποιεί την παραγωγή αντιρροπιστικών μηχανισμών του οργανισμού ώστε να απελευθερωθεί γλυκόζη. Επομένως εκκρίνονται ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που επιχειρούν μεν να αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα, αυξάνουν όμως παράλληλα και το στρες. 

Όπως μάλιστα δείχνουν και πρόσφατες μελέτες, ο συσχετισμός της πείνας με τον θυμό φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της επίδρασης και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. 

Αναφορικά με τα είδη των τροφών που συνήθως καταναλώνονται σε περιπτώσεις πείνας στη διάρκεια της ημέρα, ο κ. Μελίστας κάνει λόγο για κατανάλωση εύκολων και επεξεργασμένων φαγητών (όπως πατατάκια ή μικρά γλυκίσματα) η οποία όμως δεν ωφελεί ουσιαστικά γιατί θα συμβάλλει στην άνοδο μεν των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στην εξίσου πολύ γρήγορα εκ νέου πτώση τους, με αποτέλεσμα να θυμώσουμε ακόμα περισσότερο! Θα πρέπει -τονίζει- ως εκ τούτου να προτιμηθούν τροφές με πολλές φυτικές ίνες όπως φρούτα και τροφές με πρωτεΐνες. 

Κατ' αυτό τον τρόπο, θα επέλθει αύξηση της γλυκόζης στο αίμα η οποία όμως θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα επέλθει η πείνα εκ νέου γρήγορα ενώ παράλληλα θα υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για τη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης μέσα στην ημέρα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ