ΥΓΕΙΑ

Γευσιγνώστες από τη μήτρα

Tι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντέραμ για την αντίδραση των εμβρύων.

Γευσιγνώστες από τη μήτρα

«Γευσιγνώστες» αποδεικνύονται τα έμβρυα που βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους, καθώς όχι μόνο αντιλαμβάνονται τις γεύσεις αλλά και αντιδρούν σε αυτές. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Πανεπιστημίου του Ντέραμ που κατέγραψε τη θετική αντίδραση των εμβρύων όταν οι μητέρες τους τρώνε καρότο και τη δυσθυμία και το κλάμα τους όταν καταναλώνουν πράσινα λαχανικά.

Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου έλαβαν τρισδιάστατες υπερηχογραφικές απεικονίσεις από 110 εγκύους, ηλικίας 18 έως 40 ετών, που βρίσκονταν στην 32η και 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 λεπτά αφού οι γυναίκες είχαν καταναλώσει ταμπλέτες που περιείχαν σκόνη καρότου ή λαχανίδας (κέιλ), ενώ τους είχε ζητηθεί να μην καταναλώσουν οτιδήποτε άλλο τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εξέταση.

Αναλύοντας τις εικόνες, οι ερευνητές είδαν ότι τα έμβρυα, οι μητέρες των οποίων είχαν φάει καρότο, έμοιαζαν να χαμογελούν ευχαριστημένα. Αντιθέτως τα έμβρυα των γυναικών που είχαν καταναλώσει τα χάπια λαχανίδας έμοιαζαν να κλαίνε ή τουλάχιστον να κάνουν μορφασμούς δυσαρέσκειας. Συγκρίνοντας τα υπερηχογραφήματα με αυτά που έλαβαν από μία ομάδα ελέγχου στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν καταναλώσει τρόφιμα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η πρόσληψη κάποιας γεύσης από την έγκυο αρκούσε για να πυροδοτήσει την αντίδραση του εμβρύου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science» και είναι η πρώτη στον κόσμο που ερεύνησε τον τρόπο αντίδρασης των εμβρύων στη γεύση και την οσμή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το έμβρυο μπορεί να αντιληφθεί τη γεύση των τροφίμων που καταναλώνει η μητέρα είτε εισπνέοντας είτε καταπίνοντας το αμνιακό υγρό στη μήτρα. Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια Νάντια Ράισμαν, που συντόνισε τη μελέτη, «προηγούμενες έρευνες είχαν ασχοληθεί με το τι συμβαίνει με τις διατροφικές επιλογές μετά τον τοκετό. Ομως το ότι είδαμε τις εκφράσεις του προσώπου των εμβρύων να αντιδρούν στη γλυκιά και στην πικρή γεύση, είναι κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά». Ο δρ Μπενουά Σαάλ, του Κέντρου Γεύσης και Διατροφικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, τονίζει ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι το έμβρυο αντιλαμβάνεται σχεδόν άμεσα τι ακριβώς έχει φάει η μητέρα του και «έχει άποψη για αυτό».

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση