ΥΓΕΙΑ

Φόβοι για καταχρηστική κατανάλωση αντιβιοτικού ακατάλληλο για Covid

Συνταγογραφείται η αζιθρομυκίνη παρόλο που είναι ακατάλληλη

Φόβοι για καταχρηστική κατανάλωση αντιβιοτικού ακατάλληλο για Covid

Καταχρηστική κατανάλωση στα σπίτια βλέπουν οι φαρμακοποιοί της αζιθρομυκίνης, ενός αντιβιοτικού που αν και δε θεραπεύει τον κορωνοϊό, συνταγογραφείται κατά κόρον σε ασθενείς Covid.

«Τις τελευταίες μέρες και στο φαρμακείο μας και με άλλους συναδέλφους που έχω την ευκαιρία να μιλήσω, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση του συνταγογραφούμενου αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη», λέει ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, φαρμακοποιός.

Όπως ξεκαθαρίζει στο LIVE NEWS ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, το εν λόγω αντιβιοτικό όχι μόνο δε βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά πρέπει και να αποφεύγεται.

«Δε χορηγείται αζιθρομικύνη σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Ούτε σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς υπάρχει ένδειξη για τη χορήγησή της».

Μάλιστα η άσκοπη χρήση της μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες σε ήδη νοσούντες με κορωνοϊό.

«Διάρροιες, ναυτίες, ζαλάδα, έμετοι, κοιλιακοί πόνοι».

Μέχρι και επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη κατάποση της αζιθρομυκίνης.

«Μπορεί να κάνει αρρυθμία και σπάνια και θανατηφόρο σύνδρομο που προέρχεται από αυτήν την αρρυθμία», λέει ο Διαμαντής Κλημεντίδης, φαρμακοποιός.

Για την επικίνδυνη αυτή καρδιακή αρρυθμία έχει προειδοποιήσει με ανακοίνωση του και ο FDA από τον περασμένο Μάιο.

Γιατί συνταγογραφούν αντιβιοτικό που δε θεραπεύει τον κορωνοϊό;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι φαρμακοποιοί που βλέπουν ιδιώτες παθολόγους να συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα σε ασθενείς Covid την αζιθρομυκίνη, η οποία μάλιστα έχει αφαιρεθεί από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ εδώ και έναν χρόνο.

«Συνταγογράφηση από συνήθεια. Το κάνει ο συνάδελφος να το γράψω κι εγώ. Και μια κουλτούρα γενικευμένη επαγγελματιών του κλάδου να μην διαβάζουν, να μην ενημερώνονται για τις εξελίξεις».

Τι κι αν τα πρωτόκολλα έχουν επικαιροποιηθεί, ορισμένοι γιατροί εξακολουθούν να το συνταγογραφούν ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με κορωνοϊό.

«Πάντα ζυγίζουμε το ρίσκο με το όφελος. Από τη στιγμή που δεν έχει όφελος, έχει μόνο ρίσκο όσο μικρό και να είναι».

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών από την κοινότητα ελλοχεύει τον κίνδυνο μικροβιακής αντοχής, δηλαδή τα μικρόβια να γίνουν ανθεκτικότερα και να χαθεί ένα πολύτιμο όπλο από τη φαρέτρα των γιατρών.

«Δεν υπάρχει όφελος»

«Η αζιθρομυκίνη έχει βγει από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της θεραπείας ασθενών με κορωνοϊό που δεν χρειάζονται να μπουν στο νοσοκομείο», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας.

«Είναι ξεκάθαρη η οδηγία από τις Αρχές, ότι δεν έχει ένδειξη χορήγησης κανενός αντιβιοτικού. Το παίρνουν χωρίς λόγο, χωρίς όφελος και έχει δυνητικά ανεπιθύμητες ενέργειες», συμπληρώνει ο καθηγητής, που χτυπούν κυρίως το γαστρεντερικό ενώ μπορεί να προκληθούν και αρρυθμίες.

«Δεν υπάρχει λόγος να το χορηγήσουμε εφόσον δε μας προσφέρει τίποτα», κατέληξε ο καθηγητής.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση