ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα μπορούν να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού ακόμα και στο 100%
Την ώρα οι επιστήμονες αναζητούν νέα «όπλα», παράλληλα με το εμβόλιο, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, έρευνα επιστημόνων στο Ισραήλ δείχνει ότι υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπολεμήσουν τον ιό ακόμα και στο 100%.
SHARE:
Ελπίδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού προσφέρει έρευνα επιστημόνων του Hebrew University (Χεβρώνα) της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.
Υπάρχουν συνολικά 18 φάρμακα που μπορούν να συμβάλουν σ' αυτό, την ώρα που είναι ολοφάνερο ότι οι επιστήμονες αναζητούν νέα «όπλα», παράλληλα με το εμβόλιο, ενάντια στην πανδημία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post».
Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, οι ερευνητές μελέτησαν δεκάδες φάρμακα για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται στον κορoνοϊό. Ο καθηγητής Shy Arkin, βιοχημικός του Alexander Silberman Institute of Life Science, και η ομάδα του δημιούργησαν μια ενότητα που αποτελείται από περισσότερες από 2.800 εγκεκριμένες για χρήση ενώσεις, εντοπίζοντας 18 φάρμακα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά. Σε μια αδημοσίευτη εργασία, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι αρκετές από αυτές τις ενώσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη ισχύ ενάντια σε ολόκληρο τον ιό σε πειράματα in vitro.
Israel's airport should remain open, we need to learn how to live with the coronavirus, says Dr. Amnon Lahad, department head of family medicine at Hebrew University, adds: the increase in cases is not a new 'wave', we're not nearing a situation where hospitals are full pic.twitter.com/vz61VAqyDI
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) July 19, 2021
Εκεί στοχεύουν οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες
Όπως αναφέρουν οι «Times of Israel», τα τρία φάρμακα που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο είναι το Darapladib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, το Flumatinib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων του αίματος και ένα φάρμακο κατά του HIV. Ο τρόπος λειτουργίας τους φέρεται να αναστέλλει δύο στόχους στον ιό: την πρωτεΐνη Ε και την πρωτεΐνη 3α - και όχι την πρωτεϊνική ακίδα.
Η πρωτεΐνη Ε φαίνεται να συντηρείται από όλες τις πρωτεΐνες του ιού. Για παράδειγμα, ενώ οι ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 και του SARS-CoV-1 (ο ιός του 2003) είναι μόνο περίπου 75% ταυτόσημες, οι πρωτεΐνες τους Ε είναι περίπου 95% ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα πιθανότατα θα παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμη και όταν ο ιός μεταλλαχθεί, δήλωσε ο Arkin στη «The Jerusalem Post».
Οι ερευνητές εντόπισαν, λοιπόν, τρεις ουσίες που δεν στοχεύουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορoνοϊού, η οποία αλλάζει με τις μεταλλάξεις, αλλά άλλες δύο πρωτεΐνες του ιού που δεν τροποποιούνται τόσο πολύ από τις παραλλαγές.
Σε πειραματικές συνθήκες, οι επιστήμονες ανέμειξαν ανθρώπινα κύτταρα με ζωντανό ιό και τα φάρμακα. Και το πείραμα ήταν πλήρως αποτελεσματικό. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς θα πρέπει να περάσουν από κλινικές δοκιμές προκειμένου να τεσταριστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, αλλά ένα προσχέδιο που αφορά τις ουσίες.
Hebrew Uni of Jerusalem/Shy Arkin
— Merlot Vine (@MerlotVine) July 21, 2021
Onderzoek naar herbestemming van bestaande medicijnen
3 medicijnen laten in vitro "bijna 100% werking" tegen covid19 zien.
Interessant: pakken niet het spike eiwit, maar de minder muterende envelope- en 3A eiwitten aan.https://t.co/hVYOuUQi6m