Επικίνδυνη, για τις αρτηρίες των εφήβων, η καθιστική ζωή

Οι έφηβοι που έχουν καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση έχουν καλύτερη αρτηριακή υγεία, από τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Applied Physiology, δείχνει ότι οι έφηβοι που έχουν καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση έχουν καλύτερη αρτηριακή υγεία, από τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Η μελέτη υποστηρίζει ακόμα ότι το υψηλότερο αναερόβιο όριο σχετίζεται με καλύτερη αρτηριακή υγεία.

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Μάλιστα, πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αθηροσκλήρωση έχει τις ρίζες της στην παιδική και εφηβική ηλικία.

To αναερόβιο όριο περιγράφει την ένταση της άσκησης που μπορεί να γίνει ανεκτή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς περίσσεια συσσώρευσης γαλακτικού οξέος.

Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με υψηλότερο αναερόβιο όριο είχαν χαμηλότερη αρτηριακή σκλήρυνση.

Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σχετίζονταν το αναερόβιο όριο με την ανώτατη πρόσληψη οξυγόνου και την αθηροσκλήρωση στους εφήβους 16-19 ετών.

Γενετικοί παράγοντες εξηγούν εν μέρει τους προαναφερόμενους συσχετισμούς, αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι η μέτρια και ειδικά έντονη σωματική άσκηση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αρτηριακή υγεία των εφήβων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείγμα απαρτιζόταν από 55 εφήβους, 16-19 ετών και το αναερόβιο όριο καθώς η ανώτατη πρόσληψη οξυγόνου υπολογίστηκαν με τη βοήθεια δοκιμασίας στατικού ποδηλάτου. Η αθηροσκλήρωση αξιολογήθηκε με μη επεμβατική τεχνική, ενώ συνεκτιμήθηκαν διάφοροι συνεισφέροντες παράγοντες, όπως το ποσοστό του σωματικού λίπους και η συστολική αρτηριακή πίεση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ