ΥΓΕΙΑ

Επιδημία γρίπης φοβούνται φέτος ειδικοί επιστήμονες

Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ότι η περυσινή απουσία του ιού ίσως προκάλεσε σημαντική μείωση της συλλογικής ανοσίας

Επιδημία γρίπης φοβούνται φέτος ειδικοί επιστήμονες

Φόβους για την έξαρση της γρίπης εκφράζουν οι ειδικοί. Ίσως, λένε, αυτή η υγειονομική απειλή να μην εκδηλώθηκε ακόμα εξαιτίας των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν για τον έλεγχο της COVID.

H περυσινή περίοδος γρίπης (2020-21) υπήρξε πρωτοφανώς ήπια στα περισσότερα μέρη του κόσμου λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι απαραιτήτως κάτι θετικό. Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ότι η περυσινή απουσία του ιού ίσως προκάλεσε σημαντική μείωση της συλλογικής ανοσίας που διαθέτουμε, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε μια ενδεχόμενη έξαρσή της.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν περίπου 650.000 άτομα από αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται με την εποχική γρίπη.

Τα μέτρα για την «Ομικρον»

Ο Πάσι Πεντίνεν, ειδικός για την εποχική γρίπη και τον κορωνοϊό στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (ECDC), επισημαίνει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν για να μας προστατεύσουν από την «Ομικρον» φαίνεται να βοήθησαν στην αποτροπή της έξαρσης της γρίπης και η κλιμάκωσή της να έχει ήδη περάσει. Ομως, ένας κίνδυνος που ελλοχεύει φέτος είναι η παράταση της περιόδου που εμφανίζεται η αναπνευστική λοίμωξη. «Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, είναι σπάνιο, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες –που δεν υπήρξε μετάδοση της γρίπης επί διετία και η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει αλλάξει–  εκτιμώ ότι συνιστά μία εύλογη πιθανότητα», κατέληξε ο δρ Πεντίνεν και προκειμένου να στηρίξει την προσέγγισή του, αναφέρθηκε στην πανδημία της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1) το 2009, η οποία άρχισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτός δηλαδή της περιόδου γρίπης.

Ο κίνδυνος που φαίνεται να έχει αποσοβηθεί στο βόρειο ημισφαίριο είναι αυτός της λεγόμενης «δίδυμης πανδημίας», δηλαδή η ταυτόχρονη έξαρση κρουσμάτων COVID και εποχικής γρίπης.

Νέο στέλεχος Η3Ν2

Η καλύτερη προστασία και έναντι της γρίπης προσφέρεται από τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Ωστόσο ο δρ Πεντίνεν επισημαίνει ότι το φετινό εμβόλιο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι του στελέχους Η3Ν2 που κυκλοφορεί, τονίζοντας ότι οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο στέλεχος διότι πλήττει με δριμύτητα τους ηλικιωμένους. Τέλος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να δούμε αν τελικά και φέτος η γρίπη μας ξέχασε.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση