ΥΓΕΙΑ
Ενισχύστε την γονιμότητά σας
Ακόμη κι αν η μητρότητα δεν είναι στα άμεσα σχέδια σας, αργά ή γρήγορα, για τις περισσότερες γυναίκες, το βιολογικό ρολόι αρχίζει να «χτυπάει»
SHARE:
Μπορεί να μη νιώθετε ακόμα έτοιμη να γίνετε μητέρα. Αν όμως προσβλέπετε σε ένα μέλλον με παίδι, να τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το έδαφος (κυριολεκτικά) πιο «γόνιμο».
Ακόμα κι αν η μητρότητα δεν είναι στα άμεσα σχέδια σας, αργά ή γρήγορα, για τις περισσότερες γυναίκες, το βιολογικό ρολόι αρχίζει να «χτυπάει» (όσο κι αν επιμένετε να «πατάτε το snooze»).
Στην Ελλάδα, τα στατιστικά δείχνουν ότι, ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδιά μετά τα 30 γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος. Ωστόσο, μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής σας, αν εξαιρέσετε μια φάση που το σώμα κάνει υπερπροσπάθεια να γονιμοποιηθεί, μαζί με τον αριθμό των ωαρίων που πέφτει, χρόνο με το χρόνο, μειώνεται και η γονιμότητασας.
Διαβάστε επίσης: Υπάρχει όντως πρόβλημα αν μια γυναίκα κάνει παιδιά μετά τα 35;
Έχοντας αυτό στο μυαλό δεν θα ήταν χρήσιμο αν, με κάποιο τρόπο, μπορούσατε να υποβοηθήσετε την κατάσταση ώστε να μην πάρει την κατιούσα; Ε λοιπόν υπάρχει.
Shutterstock
Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική παίζει καταλυτικό ρόλο στο να διατηρούμε τα επίπεδα της υγείας μας υψηλά. Aυτό που δεν ξέραμε είναι ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά και τη γονιμότητα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Janet Rich-Edwards, διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας σε ιδιωτική κλινική για την υγεία των γυναικών, στη Βοστόνη, οι γυναίκες που ασκούνταν σε τακτική βάση τα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν υπογονιμότητα ωοθηκών.
Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της μελέτης στην οποία συμμετείχαν γυναίκες πριν ακόμα αρχίσουν να προσπαθούν να συλλάβουν, έδειξαν ότι για κάθε ώρα γυμναστικής την εβδομάδα, μειώνεται κατά 7% οι πιθανότητες υπογονιμότητας.
Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική καθώς οι λιποβαρείς ή υπέρβαρες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν έναν κανονικό κύκλο ωορρηξίας, άρα και πιο σταθερά επίπεδα γονιμότητας.
Φυσικά, η άσκηση, ανεξάρτητα από το θέμα της γονιμότητας, έχει πάντα σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου της υγείας των οστών και των μυών, αλλά και της συμβολής της στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Παράλληλα, είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρείτε το βάρος σας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως φυσικός ενισχυτής της διάθεσης.
Χρειάζεστε κι άλλους λόγους για να τη βάλετε στη ζωή σας ή να μην την εγκαταλείψετε ποτέ;