ΚΡΗΤΗ
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε πραγματικά τις γυναίκες από τη βία
Υπάρχει κοινό σημείο μεταξύ θύτη και θύματος; Τι μπορώ να κάνω εάν είμαι μάρτυρας κακοποιητικής συμπεριφοράς;
Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσες γυναίκες έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, με τα περισσότερα να εστιάζουν στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ συνεχώς βλέπουμε στα στοιχεία τα νούμερα να αυξάνονται. Όμως τι γίνεται πάνω σε αυτό; Είναι γεγονός πως οι γυναίκες πλέον μιλάνε περισσότερο, όμως αντιστοίχως αυξάνονται και τα περιστατικά βίας. Το ότι μιλούν όμως δεν σημαίνει πως πάντα τις ακούνε…
«Μην προστατεύεις την κόρη σου, εκπαίδευσε τον γιο σου» (Do not protect your daughter, educate your son)
Για άλλη μια φορά καλούμαστε να βοηθήσουμε μετά. Μετά την ποινικά κολάσιμη πράξη, μετά την απαξίωση της γυναικείας ύπαρξης και ουσίας. Περιμένουμε να υπάρξει θύμα για να γίνει κάτι. Γιατί; Σκοπός είναι, ως κοινωνία, να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα έχουμε προσπεράσει και μηδενίσει -όσο το δυνατόν περισσότερο - το τεράστιας σημασίας πρόβλημα της κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας.
25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Πώς θα εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών; Προστατεύοντας της όχι μόνο μετά τα περιστατικά, αλλά και πριν. Μαθαίνοντας στα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, πως η βία δεν είναι φυσιολογική, και κατ’ επέκταση ούτε ανεκτή. Μαθαίνοντας όμως και στον ίδιο τον ενήλικα που φέρει ως φυσιολογική την κακοποιητική εικόνα, πως είναι λάθος. Ξεκινώντας από την πρόληψη. Μια πρόληψη όχι ως προς τις γυναίκες, αλλά προς τους θύτες.
Μιλήσαμε με την κα Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, για το έργο του Συνδέσμου τόσο αναφορικά με την ενδυνάμωση που προσφέρουν στις γυναίκες - θύματα την βίας, όσο και με την εξαιρετική προσπάθεια να βοηθήσουν τους θύτες να καταλάβουν το λάθος τους και να διορθώσουν την όποια κακοποιητική συμπεριφορά ή σκέψη τους.
Βοήθεια στους θύτες
Όπως μας λέει η κ. Παχιαδάκη, «παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη στους άνδρες θύτες οι οποίοι αποδέχονται να μην μπουν φυλακή αλλά να περάσουν μια διαδικασία που έχει να κάνει με συμβουλευτική από γυναίκα πάντα ψυχολόγο, η οποία θα μπορέσει να κουβεντιάσει μαζί τους και να δουν τη συμπεριφορά αλλά και να τη βελτιώσουν. Θα μπορέσουν έτσι να φτιάξουν την καθημερινότητα της οικογένειας και να συμφιλιωθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό προκειμένου να αλλάξουν συμπεριφορές».
-Μπορεί κάποιος θύτης να επικοινωνήσει μαζί σας όταν συνειδητοποιήσει πως έχει προβληματική συμπεριφορά, ή πρέπει να έχει προηγηθεί καταγγελία - δίωξη;
«Μπορεί και μόνος του, και έχει γίνει στο παρελθόν, να μας βρει. Το θέμα είναι να αναγνωρίσει ο ίδιος ότι κάνει λάθος και ότι έχει ανάγκη μιας ψυχολογικής υποστήριξης που ευχαρίστως γίνεται από εμάς. Ακριβώς γιατί αν το αναγνωρίσει ο ίδιος, πως φέρεται άσχημα και δεν είναι σωστός προς την οικογένεια του, φυσικά και θα είναι το καλύτερο αν το αντιληφθεί να δώσει ευκαιρία στον ίδιο του τον εαυτό να συμπεριφερθεί σωστά και βεβαίως να κάνει καλύτερη τη ζωή όλων».
Ενδυνάμωση της γυναίκας
Εξαιρετικά σπουδαίο είναι όμως το έργο του Συνδέσμου ως προς τη βοήθεια και ενδυνάμωση που προσφέρουν στις γυναίκες, ένα έργο το οποίο είναι κι αρκετά διαδεδομένο.
«Προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες να μείνουν σπίτι τους, όχι να τις κρατήσουμε στον ξενώνα» μας εξηγεί. «Όταν τις βοηθήσουμε να καταφέρουν να πάνε στην αστυνομία, θελουμε να διώξουμε τον κακοποιητή και να επιστρέψει η γυναίκα στο σπίτι προκειμένου να γίνει η σωστή διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει».
Σκοπός λοιπόν, είναι να καταφέρει η ίδια η γυναίκα να πάρει πίσω τη ζωή της.
«Ο ξενώνας μας έχει ως μέγιστο χώρο φιλοξενίας 8 άτομα. Αυτό έχει κάποιο λόγο. Είναι δύσκολη η συμβίωση, δεν θελουμε να υπάρχει ένα κλίμα δύσκολο για τα παιδιά και τις γυναίκες, να μην είναι επιπλέον τραυματική η εμπειρία των ανθρώπων που είναι στον ξενώνα».
Σε περίπτωση όμως που δεν είστε άμεσα εμπλεκόμενοι/ες σε κακοποιητική σχέση αλλά μάρτυρες και θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε κι εσείς να επικοινωνήσετε και να ζητήσετε από το Σωματείο να προχωρήσει στις ανάλογες κινήσεις για να βοηθήσει την γυναίκα-θύμα της κακοποίησης.
«Μπορεί να μας βρει κάποια φίλη, αδερφή, γειτόνισσα, να επικοινωνήσει μαζί μας, κι εμείς έπειτα διευθετούμε το πως θα επικοινωνήσουμε μαζί της προκειμένου να κλείσουμε ραντεβού και να την συναντήσουμε εμείς και να μας πει η ίδια το πρόβλημα της» μας εξηγεί η κα Παχιαδάκη.
«Είναι σπουδαίο να ενδυναμώσουμε τη γυναίκα αυτή ώστε να βγει προς τα έξω, να μιλήσει, να πει το πρόβλημα, το οποίο πολλές φορές δεν γνωρίζει η ίδια ότι αποτελεί κακοποίηση, και δεν αναγνωρίζει τα σημάδια που μπορεί να έχει. Επειδή όμως πολλές φορές η βιωματική ζωή ήταν τέτοια (για παράδειγμα και η μητέρα της ήταν θύμα κακοποίησης) εκείνη θεωρεί ότι αποτελεί φυσιολογική συμπεριφορά ανθρώπου προς άνθρωπο».
Αυτό αποτελεί και ίσως το μοναδικό κοινό σημείο μεταξύ θύτη και θύματος.
«Αν και οι δυο (θύτης-θύμα) ήταν μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών από τους γονείς ή τα συγγενικά τους πρόσωπα, συνήθως αυτά επαναλαμβάνονται και στην ενήλικη ζωή. Να θεωρεί δηλαδή, πως είναι φυσιολογική πράξη να δείρει την γυναίκα του αφού ο πατέρας του έδερνε τη μητέρα του, αντιστοίχως και στη γυναίκα.
Γι’ αυτό ερχόμαστε όλοι εμείς να ανατρέψουμε τέτοιες σκέψεις και να πούμε ότι ποτέ δεν ανεχόμαστε τη βία από όπου κι αν προέρχεται αυτή, είτε μέσα στο σπίτι, είτε στο σχολείο είτε οπουδήποτε. Μια κοινωνία πρέπει να ζει και να είναι οι άνθρωποι συνοδοιπόροι».
Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο
Γραμμή SOS: 8011116000
Κινητό: 6974301011
Σταθερό: 2810242121
Λειτουργούν σε 24ωρη βάση