Ένα κοινό “παντοτινό χημικό” γνωστό ως PFOS το οποίο πρόσφερε αδιάβροχες ιδιότητες σε υλικά και ήταν γνωστό με την εμπορική ονομασία Scotchguard, συνδέθηκε με τον καρκίνο του συκωτιού. Το χημικό απορρίφθηκε από τη βιομηχανία στις αρχές του αιώνα, λόγω των ανησυχιών για την τοξικότητά του και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Ωστόσο, ο όρος “παντοτινό χημικό” δεν είναι τυχαίος, αφού εντοπίζεται ακόμα σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο.
Η μελέτη έρχεται από ερευνητές του University of Southern California και συνδέει το PFOS με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC), το οποίο αποτελεί τις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις καρκίνου στο συκώτι. Πρόκειται για μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου γενικότερα, αφού τα ποσοστά επιβίωσης σε μία πενταετία είναι λιγότερο από 20%.
Τα PFAS και PFOS παρόλο που έχουν απαγορευτεί σε όλο τον κόσμο, η ζημιά που προκαλούν επιμένει μιας και δε διαλύονται στο περιβάλλον, με το χρόνο ημιζωής τους να είναι έως και 7 έτη. Παρόλες τις προσπάθειές μας να αντικαταστήσουμε τη χρήση τους σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, από καλλυντικά μέχρι αφρό πυροσβεστήρων, συνεχίζουμε να εκτιθόμαστε σε ό,τι κατέληγε στις αποχετεύσεις δεκαετίες πριν.
Πάνω από το 98% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν εντοπίσιμες συγκεντρώσεις παντοτινών χημικών στο αίμα τους. Ο λόγος που δεν μπορούμε να έχουμε μία ακριβή εικόνα για τη ζημιά που προκαλούν, είναι πως χρειαζόμαστε ανθρώπινα δείγματα πολύ πριν τη διάγνωση, μιας και ο καρκίνος παίρνει πολύ καιρό για να εκδηλωθεί.
Αυτή η έρευνα γεμίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση μας για τις πραγματικές επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτά τα χημικά.
Η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει αφού τα παντοτινά χημικά θα υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα, αλλά όσο πιο σύντομα μάθουμε πώς μας επηρεάζουν, τόσο πιο σύντομα θα μπορούμε να προφυλάξουμε τις μελλοντικές γενιές.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JHEP Reports.