Έλλειψη ενημέρωσης για θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας

Κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς

Άγνοια, έλλειψη ενημέρωσης, φόβος, προκαταλήψεις, αλλά και δυσκολίες πρόσβασης και προσανατολισμού στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, είναι μερικά από τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι εθελοντές του προγράμματος "Υγεία για Όλους" κατά τις επισκέψεις τους σε καταυλισμούς Ρομά, κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών και απομακρυσμένες περιοχές (Ορεινές-Ημιορεινές περιοχές και άγονες γραμμές).

"Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε Pap test", "παιδιά Ρομά που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο MMR (ιλαράς,ερυθράς, παρωτίτιδας) και κατά της ηπατίτιδας Β, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του προγράμματος "Υγεία για Ολους" και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου Αγια Σοφία, Ελένη Σωτηροπούλου.

Προσθέτει ότι "η πρόληψη είναι άγνωστη σε αυτούς τους πληθυσμούς και η ενημέρωση ανύπαρκτη". Σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι του προγράμματος διαπιστώνοντας την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας διοργανώνουν, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ιατρικής παρέμβασης που πραγματοποιούν και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εκδηλώσεις ενημέρωσης με ειδικούς επιστήμονες για θέματα υγείας.

Επίσης, στις δράσεις τους έχουν εντάξει δύο νέα προγράμματα για τις γυναίκες πρόσφυγες και Ρομά. Το πρώτο είναι "Αντισύλληψη - Θηλασμός", σε συνεργασία με το Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Νοσοκομείου Αρεταίειο, αφού όπως διαπίστωσαν οι εθελοντές του προγράμματος "το 85% των γυναικών Ρομά, δεν θηλάζουν τα παιδιά τους", αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον "Αυτοέλεγχο- Έλεγχο Μαστού" και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Επιστημονικό φορέα "Οι Γυναίκες στην Ογκολογία".

Το εθελοντικό πρόγραμμα "Υγεία για όλους", σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, ξεκίνησε τη δράση του τον Νοέμβριο του 2016, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 επιστημονικούς φορείς, 240 Πανεπιστημιακούς, καθώς και 120 γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας. Το πρόγραμμα έχει τη στήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Κρήτης.

"Σε περίοδο οικονομικής κρίσης καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η άρση των εμποδίων για την ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων πληθυσμών στην ιατρική περίθαλψη, την υποστήριξή τους και τον προσανατολισμό τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Ομάδες στόχου πληθυσμού του εθελοντικού κινήματος "Υγεία για Ολους" είναι: άποροι, Ρομά, κάτοικοι ορεινών-ημιορεινών περιοχών, κάτοικοι της ορεινής Θράκης, παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων".

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του προγράμματος, Ελένη Σωτηροπούλου, "στόχος είναι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να έχουν πλήρη πρόσβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας".

Μέχρι σήμερα οι εθελοντές του προγράμματος έχουν πραγματοποιήσει: Παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό σε 5.986 παιδιά, με 11.478 εμβόλια. Επίσης, παθολογικό, καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό, πνευμονολογικό έλεγχο σε 2.177 ενήλικες, Pap test -διακολπικό υπέρηχο σε 852 γυναίκες, εξετάσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εμβολισμό κατά της Ηπατίτιδας Β΄σε 424 κρατούμενους, οδοντιατρικό έλεγχο σε 114 παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ