ΥΓΕΙΑ
Εκτρόπιο: Τι συμβαίνει όταν το βλέφαρο «γυρίζει προς τα έξω»
Το εκτρόπιο είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και -κατά κανόνα- επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο.
SHARE:
Το εκτρόπιο είναι μια κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο στο μάτι γυρίζει προς τα έξω. Αυτό αφήνει την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου έκθετη στον αέρα και πολύ επιρρεπή σε ερεθισμό και μολύνσεις.
Το εκτρόπιο είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και -κατά κανόνα- επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις το το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω σε όλο το μήκος του. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, μόνο ένα τμήμα του βλεφάρου “κρεμάει” και γυρίζει προς τα έξω.
Τεχνητά δάκρυα και ειδικές λιπαντικές αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά συνήθως η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να διορθωθεί πλήρως το εκτρόπιο.
Συμπτώματα
Κανονικά, όταν ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας, διανέμετε τα φυσικά δάκρυα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του οφθαλμού, προστατεύοντα ςέτσι τα μάτια σας από την ξήρανση, ενώ απομακρύνετε (ξεπλένετε) τυχόν σκουπιδάκια και άλλες βρωμιές. Αυτά τα φυσικά δάκρυα αποστραγγίζονται μέσω μικρών ανοιγμάτων στο εσωτερικό μέρος των βλεφάρων σας. Αν έχετε εκτρόπιο, τότε το κάτω βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω και τα δάκρυα δεν αποστραγγίζονται σωστά.
Τα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτό το πρόβλημα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Δακρύρροια (υπερβολική δακρύρροια): Χωρίς την κατάλληλη αποστράγγιση, τα δάκρυα σας μπορεί να συγκεντρώσουν και συνεχώς ρέει πάνω από τα βλέφαρα σας.
- Υπερβολική ξηρότητα: Το εκτρόπιο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, σκληρά και “σαν να έχει μπει άμμος” συχνά.
- Ερεθισμός: Τα δάκρυα που δεν αποστραγγίζονται, ή η ξηρότητα μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος και ερυθρότητα στα βλέφαρα, καθώς και στο λευκό μέρος του οφθαλμού.
- Ευαισθησία στο φως: Το εκτρόπιο μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς στην επιφάνεια του κερατοειδούς, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στο φως.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν τα μάτια σας δακρύζουν συνεχώς, ή είναι ερεθισμένα, ή αν το βλέφαρό σας φαίνεται να “κρέμεται”, ή να γέρνει προς τα έξω.
Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, αν έχετε διαγνωστεί με εκτρόπιο και έχετε κάτι από τα ακόλουθα:
- Ραγδαία αύξηση της ερυθρότητας στα μάτια σας
- Ευαισθησία στο φως
- Μείωση της όρασής σας
Αυτά είναι σημάδια προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα ή κάποιας πληγής (έλκος), η οποία μπορεί να βλάψει την όρασή σας.
Αιτίες
Το εκτρόπιο μπορεί να προκληθεί από:
- Μυϊκή αδυναμία: Καθώς μεγαλώνετε, οι μυς κάτω από τα μάτια σας τείνουν να αποδυναμώνονται και ασκείται αυξημένη πίεση στους τένοντες. Αυτοί οι μυς και τένοντες κρατούν το βλέφαρό σας τεντωμένο επάνω στο μάτι. Όταν αποδυναμώνονται, το βλέφαρό σας μπορεί να αρχίσει να γέρνει.
- Παράλυση προσώπου: Ορισμένες παθήσεις, όπως η παράλυση Bell (Bell's palsy), και ορισμένοι τύποι όγκων, μπορεί να παραλύσουν τα νεύρα του προσώπου και του μυς. Η παράλυση προσώπου επηρεάζει τους μυς των βλεφάρων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκτρόπιο.
- Ουλές ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις: Αν το ευαίσθητο δέρμα στα μάτια έχει υποστεί βλάβη από εγκαύματα ή τραύματα, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το βλέφαρό σας ακουμπά στο μάτι σας. Επίσης, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στα βλέφαρα (π.χ. βλεφαροπλαστική) μπορεί να προκαλέσουν εκτρόπιο, ιδιαίτερα εάν μία σημαντική ποσότητα δέρματος απομακρύνθηκε από το βλέφαρο για τις ανάγκες της χειρουργικής επέμβασης.
- Νεοπλασία βλεφάρου: Καλοήθεις ή καρκινικές νεοπλασίες στο βλέφαρό σας μπορεί να κάνουν το βλέφαρο να γυρίσει προς τα έξω.
- Γενετικές διαταραχές: Σπάνια, το εκτρόπιο εμφανίζεται κατά τη γέννηση (συγγενές εκτρόπιο), όταν συνδέεται με γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down.
Πηγή: mayoclinic.org