ΥΓΕΙΑ

Έκθεση στον ήλιο: Πότε είναι υπερβολική

Υπάρχει “υγιές” μαύρισμα;

Έκθεση στον ήλιο: Πότε είναι υπερβολική

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο περιέχει αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Η ακτινοβολία UV προκαλεί βλάβη στο δέρμα και αυτό μπορεί, σε βάθος χρόνου, να οδηγήσει σε καρκίνους του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως σε ανοιχτόχρωμους κυρίως πληθυσμούς, και η εμφάνισή του έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις τάσεις της μόδας για πιο αποκαλυπτικά ρούχα, στην αλλαγή του τρόπου ζωής με περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, και στην αναζήτηση του ήλιου και την επιθυμία για μαυρισμένη επιδερμίδα, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης τεχνητών πηγών ακτινοβολίας UV όπως είναι οι λάμπες μαυρίσματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύπου καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα, που προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, είναι η λιγότερο κοινή αλλά και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, και μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος πλην του μελανώματος: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) και το µαλπιγγιακό καρκίνωμα (SCC).

    Το BCC είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους ανοιχτόχρωμους πληθυσμούς παγκοσμίως. Εξαπλώνεται (κάνει μετάσταση) πολύ σπάνια αλλά μπορεί να εκδηλωθεί στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο.
    Το SCC είναι μια λιγότερο συνήθης μορφή καρκίνου, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί προτού εντοπιστεί.

Η έκθεση στην ακτινοβολία UV έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το δέρμα, οι πλέον άμεσες εκ των οποίων είναι το μαύρισμα και το έγκαυμα.

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από Ben Kerckx από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση