ΥΓΕΙΑ

Είναι πιθανό η πολλή άσκηση να ...βλάπτει την υγεία;

Κι όμως, βάσει νέας έρευνας, ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι

No profile pic

Η ακινησία, η συνήθεια του... καναπέ και της πολυθρόνας και η... μη άσκηση, γνωρίζουμε πως προκαλεί σωρεία προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων ανακοπή, παχυσαρκία και προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα. 

Αυτό που δεν γνωρίζαμε και αποδείχθηκε πρόσφατα μετά από έρευνα, είναι ότι εξίσου βλαβερή για την υγεία είναι και η υπερβολική άσκηση!

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «παν μέτρον άριστον» και όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο είχαν δίκιο, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μέτρο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς καθορίζει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Βάσει μεγάλης έρευνας που διεξήχθη επί μία 25ετία σε δείγμα 3.175 ανθρώπων, η υπερβολική άσκηση προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα από τη... μη άσκηση, καθώς καταπονεί το σώμα, τις αρθρώσεις και τα ζωτικά όργανα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των «υπεραθλητών» παρουσιάζει σημάδια προχωρημένης αρτηριοσκλήρωσης από εξαιρετικά μικρή ηλικία. 

Η παγκόσμια οργάνωση Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει ο μέσος χρόνος άσκησης να μην ξεπερνά τις δυόμισι ώρες την εβδομάδα σε μέσο ρυθμό εκγύμνασης ή μία ώρα και 15 λεπτά σε πιο έντονο επίπεδο, όπως λόγου χάρη το αερόμπικ.

Στην ίδια έρευνα, επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι που δεν αθλούνται καθόλου, παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν δύο ειδών διαβήτη, καθώς και πίεση. 

Οι καρδιολόγοι προτείνουν ασκήσεις ρουτίνας σε χαλαρό ρυθμό, προκειμένου το ανθρώπινο σώμα να γυμνάζεται και παράλληλα να αναζωογονείται. 

Ιδιαίτερα προτείνουν μία καθημερινή ρουτίνα, ένα βασικό πρόγραμμα δηλαδή, με ασκήσεις γιόγκα και 7 με 8 ώρες ύπνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση