ΥΓΕΙΑ

Εφιαλτική πρόβλεψη από τον ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός ίσως να μην εξαφανιστεί ποτέ

Την ίδια ώρα, η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση περιστατικών σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες

No profile pic

Ο νέος κορωνοϊός «ίσως να μην εξαφανιστεί ποτέ», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ειδικούς του οργανισμού να κάνουν την ίδια ώρα λόγο για επικείμενη παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας.

Με τα θύματα της Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο να πλησιάζουν τις 300.000 ο γενικός διευθυντής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν προειδοποίησε χθες ότι δεν θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες να προβλεφθεί πότε θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν αναπτυχθεί εμβόλιο, ο έλεγχος της πανδημίας θα απαιτήσει μια «τεράστια προσπάθεια». «Ο ιός αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε άλλον έναν ενδημικό ιό στις κοινότητές μας και ίσως να μην εξαφανιστεί ποτέ », τόνισε. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν υποσχέσεις και ημερομηνίες ως προς το θέμα αυτό. Αυτή η νόσος μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά μπορεί και όχι», πρόσθεσε.

Πάνω από 120 προγράμματα για πιθανά εμβόλια τρέχουν αυτή την περίοδο, αλλά ο δρ Ράιαν επεσήμανε ότι υπάρχουν κι άλλες ασθένειες, όπως η ιλαρά, που δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί μολονότι έχουν αναπτυχθεί εμβόλια γι’ αυτές. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους από την πλευρά του υπογράμμισε ότι είναι παρ’ όλα αυτά εφικτό «με προσπάθεια» να τεθεί υπό έλεγχο ο νέος κορωνοϊός. «Στα χέρια μας είναι η πορεία του κι είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε για να σταματήσει αυτή η πανδημία», επεσήμανε. Ενώ η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Φαν Κέρκοβε δήλωσε ότι «πρέπει να μπούμε στη λογική ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να βγούμε απ’ αυτή την πανδημία».

Προειδοποιήσεις για παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας

Την ίδια ώρα έκθεση του τμήματος Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ προειδοποιεί για μια άλλη κρίση που ελλοχεύει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού: «Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα και οι οικονομικές αναταράξεις προκαλούν ή μπορεί να προκαλέσουν ψυχική οδύνη», τόνισε η επικεφαλής του τμήματος Ντέβορα Κέστελ. Κι υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο σε χώρες με ελλιπείς επενδύσεις στην ψυχική υγειoνομική περίθαλψη».

Η δρ Κέστελ τόνισε ότι η υφήλιος ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με μια αύξηση της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών ακόμη και στα παιδιά, τους νέους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Η ψυχική υγεία και η ευημερία ολόκληρων κοινωνιών έχουν επηρεαστεί σοβαρά από αυτήν την κρίση και αποτελούν προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», είπε.
 

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση