Διπλάσιοι ασθενείς στο νοσοκομείο

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε ο διοικητής στον απολογισμό ενός έτους - Ικανοποίηση Ξανθού για τις ενέργειες των τελευταίων δύο χρόνων

Αποκαλυπτικά του ρόλου που παίζει η δημόσια υγεία και της σημασίας για την κοινωνία και τους πολίτες είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ο διοικητής του, Γιώργος Φραγκιαδάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού, παρουσία και του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, όπως επίσης και όλων των τοπικών φορέων.

Είναι απολύτως χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Φραγκιαδάκης για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τη δουλειά των εργαζομένων του νοσοκομείου, του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν οι ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κατά 6%, στα ΤΕΠ κατά 10% σε σχέση με την τριετία 2013-2015, αυξήθηκαν οι ασθενείς ανά κλίνη και ανά τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους ανασφάλιστους πολίτες που εξυπηρετήθηκαν από το νοσοκομείο. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών που προσήλθαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, η οποία δεν αποκλείεται με την παρέλευση του 2017 να είναι ακόμα και διπλάσια!

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Για το Α΄ Εξάμηνο του 2017:  1. Αύξηση των Νοσηλευθέντων Παθολογικού τομέα κατά 10% και Χειρουργικού Τομέα κατά 5% 2. Αύξηση των Επεμβάσεων κατά 16% 3. Αύξηση των Ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κατά 6%.  4. Αύξηση των Επισκέψεων στα ΤΕΠ σε σχέση με τη τριετία 2013-2015 κατά 10%.  5. Ο ρυθμός εισροής ασθενών αυξήθηκε από 53 ασθενείς ανά κλίνη σε 63 ασθενείς ανά κλίνη  6. Η πληρότητα του Νοσοκομείου προσεγγίζει το 70%, ενώ την τελευταία 5ετία δεν ξεπερνούσε το 62%.  Επιπλέον το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών μέσω της εφαρμογής και αξιοποίησης των σχετικών νόμων και εγκυκλίων.

Συγκεκριμένα:  Για το Α΄ Εξάμηνο του 2017:  1. Νοσηλεύτηκαν 510 πολίτες ανασφάλιστοι για τους οποίους κάλυψε τη δαπάνη το κράτος (το 2016 ανήλθαν στους 750).  2. Πραγματοποιήθηκαν 8.993 επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου οι οποίες αφορούσαν ανασφάλιστους πολίτες και καλύφθηκαν περίπου 200χιλ ευρώ σε παρακλινικές εξετάσεις, ενώ το 2016 καλύφθηκαν 8.333 ανασφάλιστοι πολίτες με δαπάνη που ανερχόταν στα 189χιλ ευρώ.  3. Πραγματοποιήθηκαν σε 3 μήνες 750 συνεδρίες λογοθεραπείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.  4. Το ΚΕΦΙΑΠ έχει ήδη εξυπηρετήσει 531 πολίτες σε διάστημα τεσσάρων μηνών για τους οποίους δεν υπήρχε μέριμνα της πολιτείας πριν.  5. 2016: Χορηγήθηκαν Φάρμακα και Υγειονομικό Υλικό με το ΦΕΚ 4368/2016 για την κάλυψη 700 ανασφάλιστων αξίας 80χιλ ευρώ περίπου. 6. Α΄ Εξάμηνο 2017 – Η κάλυψη σε φάρμακα και υγειονομικό έφτασε τους 320 ανασφάλιστων για τους οποίους καλύφθηκαν δαπάνες 25χιλ ευρώ.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου τον προηγούμενο χρόνο επικεντρώθηκε σε τρεις στρατηγικούς στόχους. Αυτοί σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη είναι οι εξής: 1. Η αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και επαναλειτουργία ιατρείων και δομών 2. Η ενίσχυση του Νοσοκομείου σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Λοιπό Προσωπικό και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων.  3. Η βελτίωση της αποδοτικότητας του Νοσοκομείου μέσω παρεμβάσεων στην οικονομική διαχείρισή του.

Ο ίδιος σημείωσε πως «προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι η Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Διοικητικό Συμβούλιο καθόρισε δράσεις-μέτρα και ιεράρχησε τις ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου, του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και των υπολοίπων υπηρεσιών».

Δεν παρέλειψε, δε, να σημειώσει πως «ως σημαντικός παράγοντας επίτευξης των στόχων η αποτελεσματική επικοινωνία, συντονισμός και υποστήριξη της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα πρέπει να γίνει για την πολύ σημαντική υποστήριξη του Υπουργού Υγείας στην επίτευξη των στόχων αυτών αφού δόθηκε το απαραίτητο προσωπικό και κονδύλια. Να σημειωθεί ότι σε στιγμές δύσκολες για το Νοσοκομείο η ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματά μας όσο αφορά στην κάλυψη του απαραίτητου προσωπικού ενισχύοντας το Νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια υποβαθμίζοντας τον ρόλο και το έργου του».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ειδικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την επαναλειτουργία δομών, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε τα εξής:

1. Πλήρη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ (7 κλίνες)  - Αύξηση 20% των εξυπηρετούμενων ασθενών το Α΄ εξάμηνο του 2017 – 200 ημέρες επιπλέον νοσηλείας.

2. Επαναλειτουργία 2ης Χειρουργικής Αίθουσας – Δεκέμβριος 2016 - (είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2014)  α. Εξυπηρετήθηκε σημαντικός αριθμός πολιτών (ήταν σε αναμονή πάνω από 2 χρόνια.)  β. Ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα είναι 30 ημέρες.  γ. Αύξηση Χειρουργικών επεμβάσεων το Α΄ εξάμηνο 2017 κατά 15% (1.680 επεμβάσεις το εξάμηνο 2017 έναντι 1350 το εξάμηνο του 2016)  δ. Το Νοσοκομείο θα ξεπεράσει το 2017 τα 3.000 χειρουργεία όταν ο μέσος όρος την τελευταία 5ετία ήταν τα 2.700 χειρουργεία.

3. Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών των χειρουργείων.  α. Υπογραφή Συμβάσεων για χειρουργικά υλικά και εργαλεία άνω των 250χιλ ευρώ. β. Αγορά νέου κλιβάνου αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων – μειώθηκε ο χρόνος προετοιμασίας χειρουργείου. γ. Τέθηκε σε λειτουργία μετά από πολλά χρόνια ο ιμάντας μεταφοράς ασθενών και περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος λοιμώξεων εντός του χειρουργείου και βελτιώθηκε ο χρόνος μεταφοράς ασθενών.

4. Επαναλειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ – (κλειστό από τον Ιανουάριο 2015 – υπηρετούσε μόλις μία Φυσικοθεραπεύτρια). α. Έχει εξυπηρετήσει ήδη 530 ασθενείς και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.700 συνεδρίες (φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ψυχολόγου κτλ).  β. Υπηρετούν 9 άτομα (2 φυσικοθεραπευτές, 2 Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός κτλ.) γ. Διορίζονται 5 ακόμα άτομα μέσω ΑΣΕΠ.

5. Επαναλειτουργία Ουρολογικού Εξωτερικού Ιατρείου με Διορισμό ενός Διευθυντή Ουρολόγου (Μάρτιος 2017) – Έχουν εξυπηρετηθεί σε 3 μήνες 510 πολίτες.  - Παράλληλα ετοιμάζεται η Επαναλειτουργία Ουρολογικής Κλινικής.  - Σε μερικές ημέρες αναμένεται ο διορισμός και 2ου Ουρολόγου Επιμελητή Β΄

6. Ενίσχυση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.  α. Πρόσληψη ενός Χειρούργου (επικουρικός) – συνολικά υπηρετούν 4 ιατροί (2 μόνιμοι, 1 αποσπασμένος, 1 επικουρικός).  β. Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για το Ιατρείο Διαλογής το οποίο λειτουργεί ορισμένες ημέρες του μήνα και μειώνει σημαντικά τον χρόνο αναμονής των ασθενών.  γ. Το επόμενο διάστημα θα συσταθούν και θα προκηρυχτούν 4 νέες θέσεις Ιατρών για τα ΤΕΠ.

7. Επαναλειτουργία του Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας (κλειστή από το 2013). Έναρξη Λειτουργίας Δεκέμβριος 2016. α. Η κοινωνική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 50 περιπτώσεις πολιτών με κοινωνικά προβλήματα, άστεγους, άπορους, ηλικιωμένους χωρίς φροντίδα, τουρίστες κτλ.  β. Το 2016 καλύφθηκε η δαπάνη νοσηλείας 750 ανασφάλιστων πολιτών και το Α΄ Εξάμηνο 2017 έχουν καλυφθεί ήδη οι δαπάνες νοσηλείας 500 ασθενών.  γ. Να σημειωθεί ότι από το 2011 έως το 2014 είχαν βεβαιωθεί προς την εφορία νοσηλευτικές δαπάνες άνω των 50χιλ ευρώ σε ανασφάλιστους πολίτες.

8. Ενισχυμένη Λειτουργία στις Γραμματείες Εξυπηρέτησης Ασθενών. α. Η Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων ενισχύθηκε με επιπλέον άτομα και ο χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών μειώθηκε σημαντικά.  β. Νέα λειτουργία Γραμματείας Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος - μείωση χρόνου εξυπηρέτησης ασθενών και ταυτόχρονα πιο άμεση επιστροφή αποτελεσμάτων για Αξονικές, Μαστογραφίες και Υπέρηχα.  - Ο χρόνος αναμονής αποτελεσμάτων ξεπερνούσε τις 30 ημέρες - Σήμερα ο χρόνος αναμονής είναι 3 ημέρες.

9. Έναρξη λειτουργίας Τμήματος Επιστασίας και Ιματισμού (κλειστό από τον Μάρτιο του 2014) α. Εποπτεύει την καθαριότητα των κλινικών, μονάδων και χειρουργείων.  β. Είναι αρμόδιο για τη Διαχείριση των Ιατρικών Αποβλήτων του Νοσοκομείου.  γ. Διαχειρίζεται και προγραμματίζει την κάλυψη των κλινικών και μονάδων του Νοσοκομείου με τον απαραίτητο ιματισμό.  δ. Σε λίγες ημέρες αναμένεται και η πρόσληψη φυλάκων οι οποίοι θα ανήκουν στο Τμήμα Επιστασίας.

10. Σύσταση Γραφείου Δικαιωμάτων Ληπτών/ιών Υπηρεσιών Υγείας (νέος θεσμός). Α. Την ενημέρωση σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ληπτών/ιών υπηρεσιών υγείας, Β. την έγκαιρη ενημέρωση των ανασφάλιστων ασθενών και των οικείων τους, για τις διαδικασίες υγειονομικής και φαρμακευτικής κάλυψής τους, Γ. τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων (με οποιοδήποτε τρόπο, πχ. φυσική παρουσία, τηλέφωνο, e-mail, Fax κτλ)

11. Σύσταση της Επιτροπής Χειρουργείου – Δημόσια Λίστα Χειρουργείου.  - Σκοπός είναι η προτεραιότητα για τα χειρουργεία να διαμορφώνεται αποκλειστικά και μόνο από την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του κάθε ασθενούς – ενίσχυση της διαφάνειας. - Ο ασθενής λαμβάνει τον αριθμό προτεραιότητας και γνωρίζει μέσω της δημόσιας λίστας τη σειρά του. - Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου εφάρμοσε τη λίστα χειρουργείου στις 24 Απριλίου και συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες.

12. Δωρεάν μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής (Ανώδυνου τοκετού) από τη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική.  - Οι μαίες του Μαιευτικού τμήματος παρέχουν δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού. - Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου 2017 και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος 60 μέλλουσες μητέρες.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, ο διοικητής του νοσοκομείου ανέφερε πως προκηρύχθηκαν 15 θέσεις μόνιμων γιατρών, με αποτέλέσμα να διοριστούν ή να είναι υπό διορισμό οι εξής ειδικότητες: Διευθυντής Ουρολόγος, αναισθησιολόγος, νεφρολόγος, χειρούργος, βιοπαθολόγος, ακτινολόγος, ψυχίατρος, διευθυντής ΤΕΠ (άγονη), ουρολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, νευρολόγος, ογκολόγος, καρδιολογος.

Την τελευταία 3-ετία (2015-2017) αποχώρησαν 6 Ιατροί, διορίστηκαν 10 και είναι υπό διορισμό (εντός του 2017) άλλοι 7 ιατροί, ενώ την 3-ετία 2012-2014 αποχώρησαν 10 ιατροί και διορίστηκαν 3.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη η κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό φτάνει το 86%. Σε μόνιμους ιατρούς οι οργανικές θέσεις είναι 87 και υπηρετούν 64, επικουρικοί γιατροί είναι 12.

Σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό τα στοιχεία έχουν ως εξής: Νοσηλευτικό: 7 μόνιμοι, 2 ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 Νοσηλευτές μέσω ΟΑΕΔ – 21  - 2016: Πρόσληψη πέντε (5) μόνιμων νοσηλευτών κλάδου ΤΕ (4) και ΔΕ (1) από την προκήρυξη 5Κ/2015  - 2017: Πρόσληψη επιπλέον 2 νοσηλευτών (1 ΤΕ και 1 ΔΕ) από τη 5Κ/2015 - 2016: Πρόσληψη δύο (2) ΤΕ νοσηλευτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. - Υπό Διορισμό τρείς (3) μόνιμοι νοσηλευτές ΤΕ για τη ΜΕΘ (7Κ/2016)

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΤΙΚΟ 1 1 100% ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ 117 82 70% ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 2 2 100% ΤΕ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ 8 7 88% ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ 83 75 90% ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣ. 25 10 40% ΣΥΝΟΛΟ 236 177 75%

Σε ό,τι αφορά στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό, υπήρξε πρόσληψη εννέα (9) μόνιμων Διοικητικών υπαλλήλων, μία (1) θέση Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και οκτώ (8) θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998 (1ΕΓ/2016). Έγινε ανανέωση δώδεκα (12) συμβάσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για ένα έτος. Έγινε πρόσληψη 19 ατόμων προσωπικού καθαριότητας με σύμβαση έργου. Αναμένεται ο διορισμός 8 ατόμων για τη φύλαξη του Νοσοκομείου με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πέντε (5) επιπλέον ατόμων προσωπικού καθαριότητας για το ΚΕΦΙΑΠ και το Νοσοκομείο. Διορίζονται μόνιμοι στο ΚΕΦΙΑΠ (7K/2016): ένας Εργοθεραπευτής, δύο Φυσικοθεραπευτές, ένας Λογοθεραπευτής και ένας Κοινωνικός Λειτουργός.  

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

1. Συνολικά από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017 διορίστηκαν 70 άτομα Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό Προσωπικό (μόνιμοι και μη). 2. Αναμένεται ο Διορισμός σε μόνιμο προσωπικό 7 ιατρών ακόμα, 3 Νοσηλευτών και 10 άτομα Λοιπού Προσωπικού – Σύνολο 20.  3. Επιπλέον αναμένονται 22 άτομα Νοσηλευτικό και Λοιπό Προσωπικό με συμβάσεις έργου και μέσω ΟΑΕΔ. 4. Ο Μέσος Χρόνος πρόσληψης σε Ιατρικό Προσωπικό ανήλθε τους 6 μήνες (συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόταν περίπου 1,5 χρόνος)  5. Από την προκήρυξη της θέσης μέχρι την επιλογή Ιατρού ΕΣΥ ολοκληρώνεται η διαδικασία σε 3 μήνες. 6. Το Γραφείο Προσωπικού διεκπεραίωσε πάνω από 100 προσλήψεις προσωπικού (μόνιμο και μη) για την περίοδο 2016/17 όλων των ειδικοτήτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τον διοικητή τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου έχουν ως εξής: • Ο προϋπολογισμός του Γ.Ν. Ρεθύμνου αυξήθηκε κατά 15% περίπου το 2016 φτάνοντας τα 6.9 εκ. ευρώ.  - Το 2016 έκλεισε με ταμειακό πλεόνασμα ύψους 500χιλ ευρώ.  - Αποπληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.2εκ ευρώ οι οποίες αφορούσαν την περίοδο 2010 - 2015.  - Οι συνολικές επιχορηγήσεις που έλαβε το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ανήλθαν στα 13.5 εκ ευρώ - Οι πληρωμές ύψους 2.2εκ ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ αφορούσαν νοσήλια και παρακλινικές εξετάσεις. Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια τα 300χιλ ευρώ ανά έτος.  - Το Νοσοκομείο δεν έχει οφειλές σε προμηθευτές για το 2016.  - Εκκρεμούν για τα προηγούμενα χρόνια (πριν το 2016) οφειλές ύψους 200χιλ ευρώ οι οποίες αφορούν δικαστικές αποφάσεις.  - Προϋπολογισμός 2017 - Ο φετινός προϋπολογισμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2016 και η πορεία εκτέλεσής του δείχνει ότι υπάρχει μια μικρή απόκλιση λόγω της αύξησης του παραγόμενου έργου.  Παρ’ όλο που το μέσο κόστος ανά Νοσηλευθέντα Ασθενή το 2016 ήταν 700 ευρώ και μειώθηκε σημαντικά το 2017 στα 645 ευρώ ωστόσο υπήρχαν αποκλίσεις στις δαπάνες λόγω των παρακάτω:  - Αύξηση σε εισαγωγές ΜΕΘ λόγω της λειτουργίας των 7 κλινών με 200 ημέρες επιπλέον νοσηλείας.  - Αύξηση σε εισαγωγές στα Παθολογικά και Χειρουργικά τμήματα κατά 500 ασθενείς περίπου το εξάμηνο – 320χιλ ευρώ επιβάρυνση.  - Αυξήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά 16% (300 επεμβάσεις περισσότερες σε σχέση με το εξάμηνο του 2016) – επιβάρυνση 130 χιλ ευρώ.  - Δαπανήθηκαν επιπλέον σε σχέση με πέρυσι για επισκευές και συντηρήσεις μηχανημάτων και υποδομών 85χιλ ευρώ. (σύνολο επισκευών 200χιλ περίπου A’ Εξάμηνο του 2017).

ΞΑΝΘΟΣ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις, αλλά γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών στους πολίτες υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη χθεσινή εκδήλωση. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει «ενέσεις» ενίσχυσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είχε χρόνια να συμβεί στο νοσοκομείο. Έχει ενισχυθεί επίσης με μόνιμο και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση που έχει βελτιώσει τη λειτουργία των περισσότερων τμημάτων και το ζητούμενο είναι αυτό να είναι αισθητό στην καθημερινότητα του πολίτη», και συμπλήρωσε συγκεκριμένες αλλαγές που έγιναν:

«Έχουμε την ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στη ΜΕΘ, θυμάστε ότι το καλοκαίρι του 2015 και για ένα περίπου χρόνο ήταν κλειστά 3 κρεβάτια, αυτό αποκαταστάθηκε. Έχουμε μετά από πολλά χρόνια δεύτερο χειρουργείο, έχουν αυξηθεί κατά 15% τα χειρουργεία στο πρώτο εξάμηνο του 2017, το ΚΕΦΙΑΠ μετά από τρία χρόνια επαναλειτούργησε και σιγά σιγά αυξάνει τις υπηρεσίες του, το ΤΕΠ έχει υποστεί μία σημαντική αναβάθμιση και επίκειται μία νέα δέσμη προσλήψεων με 4 γιατρούς, η ουρολογική κλινική που ήταν κλειστή επαναλειτουργεί σιγά σιγά, αφού προσλάβαμε έναν γιατρό και θα προσλάβουμε και δεύτερο. Νομίζω ότι αυτά είναι αισθητά βήματα βελτίωσης, τα οποία εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης του συστήματος για όλη τη χώρα. Δεν κάνουμε προφανώς μια επιλεκτικού τύπου παρέμβαση μόνο για το νοσοκομείο Ρεθύμνου».

Ειδικά για τη διοίκηση ανέφερε ο κ. Ξανθός: «Η διοίκηση κινείται σε ένα άλλο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Υπάρχει μια αθόρυβη προσπάθεια να επιλύονται προβλήματα, να βελτιώνονται τα οικονομικά του ιδρύματος. Μόνο από την αλλαγή συμβάσεων στην καθαριότητα και στη φύλαξη έχει εξοικονομήσει το νοσοκομείο 135 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, μετατρέποντας τις εργολαβικού τύπου συμβάσεις σε ατομικές συμβάσεις εργαζομένων με το νοσοκομείο. Δόθηκε ένα πολύ σημαντικό ποσό το 2016 για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή δε χρωστάει στους προμηθευτές, δεν χρωστάει στους εργαζόμενους του. Αυτή η κανονικότητα είχε χρόνια να υπάρξει και νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρχει ένα εργασιακό κλίμα που να διασφαλίζει καλή φροντίδα του ασθενή, αξιοπρεπή μεταχείριση και αντιμετώπιση κάθε πολίτη. Με τη συνεχιζόμενη αυτή προσπάθεια μπορούμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες και να δίνουμε ένα σήμα στην κοινωνία ότι υπάρχουν τομείς που παρά τα προβλήματα, παρά το δημοσιονομικό πλαίσιο που είναι αυστηρό, παρά τα μέτρα του μνημονίου και της λιτότητας, μπορούν επειδή υπάρχει πολιτική βούληση να στηρίζονται και να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Είναι δεδομένο ότι και στον κρίσιμο τομέα της υγείας έχει παρέλθει η περίοδος των ψευδαισθήσεων και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας που συμβάλλει στο να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες ενός Ιδρύματος που αποτελεί τον μοναδικό φορέα παροχής Δευτεροβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας στον Νομό Ρεθύμνου. Είναι ένα από τα παλαιότερα νοσοκομειακά κτήρια της χώρας, με ουσιαστικά προβλήματα στελέχωσης και υποδομών, ενώ έχει να αντιμετωπίσει έναν αξιοσημείωτο όγκο περιστατικών που κάθε χρόνο αυξάνεται δραματικά κατά την τουριστική περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το προσωπικό του Νοσοκομείου για τις προσπάθειες που καταβάλει καθημερινά, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Οφείλουμε, τόσο σε αυτούς όσο και σε όλους τους συμπολίτες μας, να συνεργαστούμε προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο μας».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ