ΥΓΕΙΑ

Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες»

Ο επιστήμονας τόνισε την «ανάγκη να στοχεύσουμε τους ευάλωτους» στο μέλλον, αντί να χορηγούμε δόσεις σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών

No profile pic

Η χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων στους ανθρώπους δύο φορές το χρόνο «δεν είναι βιώσιμη», σημειώνει ο Άντριου Πόλαρντ, ένας από τους δημιουργούς του εμβολίου Oxford AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες» δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη.

Ο Πόλαρντ, ο οποίος ηγείται επίσης της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε την «ανάγκη να στοχεύσουμε τους ευάλωτους» στο μέλλον, αντί να χορηγούμε δόσεις σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.


Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να διαπιστωθεί «αν, πότε και πόσο συχνά όσοι είναι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις», είπε ο Πόλαρντ.

Ο επιστήμονας διατύπωσε αμφιβολίες για την αναγκαιότητα μιας τέταρτης δόσης εμβολίου για τον Covid-19, λέγοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία προτού ξεκινήσουν οι εκστρατείες.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει την χορήγηση μιας τέταρτης δόσης εμβολίου, προσφέροντάς το σε όλους τους γιατρούς και σε άτομα άνω των 60 ετών από τη Δευτέρα.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε στα τέλη Δεκεμβρίου στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι οι Γερμανοί «θα χρειαστούν έναν τέταρτο εμβολιασμό» κατά του Covid-19.

Δίνοντας μια αισιόδοξη νότα, ο Πόλαρντ είπε στη συνέντευξή του: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας» και ο κόσμος «απλώς πρέπει να περάσει τον χειμώνα».

«Κάποια στιγμή, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει», συνέχισε ο Πόλαρντ και πρόσθεσε: «Όταν ανοίξουμε, θα υπάρξει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι' αυτό ο χειμώνας δεν είναι πιθανώς η καλύτερη εποχή».

Κλείνοντας, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση για τις επικίνδυνες συνέπειες της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, τονίζοντας ότι ακόμη και τα «ακούσια» σχόλια από πολιτικούς μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο.

«Ας πούμε απλώς ότι τα σχόλια που έγιναν στην ηπειρωτική Ευρώπη επηρέασαν τους ανθρώπους στην Αφρική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:CNN

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση