Διάγνωση των παιδικών εγκεφαλικών όγκων χωρίς βιοψίες

Πρόκειται για ένα προγνωστικό «εργαλείο» όπως το χαρακτήρισε ο καθηγητής το οποίο βασίζεται στους βιοδείκτες και έτσι δε θα χρειάζεται να γίνονται βιοψίες σε παιδιά που εμφανίζουν εγκεφαλικούς όγκους

Με μία νέα μη επεμβατική μέθοδο θα γίνεται στο μέλλον η διάγνωση για εγκεφαλικούς όγκους στα παιδιά, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Αρβανίτη, ο οποίος ηγείται του Institute of Digital Healthcare του πανεπιστημίου του Γουόρικ (Warwick) στη Μ. Βρετανία.

Πρόκειται για ένα προγνωστικό «εργαλείο», όπως το χαρακτήρισε ο καθηγητής, το οποίο βασίζεται στους βιοδείκτες και έτσι δεν θα χρειάζεται να γίνονται βιοψίες σε παιδιά που εμφανίζουν εγκεφαλικούς όγκους.

Αν και πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου όπως σημείωσε ο καθηγητής, παρόλα αυτά είναι η πιο συχνή αιτία θανάτων των παιδιών. Με τη νέα αυτή μη επεμβατική τεχνολογία οι επιστήμονες προσδοκούν να βελτιωθεί η συνολική επιβίωση των παιδιών που παρουσιάζουν παιδιατρικούς καρκίνους.

Η νέα μέθοδος θα είναι βασισμένη στη χρήση των μεταβολικών πρωτεϊνών ως βιοδεικτών. Θα είναι ένας συνδυασμός φασματοσκοπικών μεθόδων με μεθόδους διάχυσης και ανάλυσης υφής της εικόνας του καρκινικού ιστού. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί θα έχουν πολλαπλή απεικόνιση του όγκου με φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Spectroscopy – MRS), ανατομικών και μορφολογικών εικόνων απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging - MRI) και με χρήση τεχνικών μοριακής διάχυσης (Diffusion weighted MRI).

Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης, σε αυτή την απεικονιστική σταδιοποίηση του όγκου μπορεί να προσδιοριστεί η βιοχημική του σύσταση και το μεταβολικό του προφίλ χωρίς να γίνει βιοψία. Οι πληροφορίες αυτές εμπλουτίζονται πολύ περισσότερο με τις στατιστικές μεθόδους ανάλυσης των εικόνων και ως εκ τούτου οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους έναν ολικό χαρακτηρισμό των παιδιατρικών όγκων του εγκεφάλου, όσον αφορά τη διάγνωση και την πρόγνωση της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η νέα μέθοδος, η οποία έχει χαρακτηρισθεί καινοτόμος, θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται από τους επιστήμονες η διαχείριση της ασθένειας στα Παιδιατρικά Κέντρα θεραπείας του καρκίνου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ