ΥΓΕΙΑ
Δερμιτζάκης για μετάλλαξη κορωνοϊού: "Ας μην αγχωνόμαστε - Γρήγορα οι εμβολιασμοί"
Ψυχραιμία και... αποδείξεις για τη μεταδοτικότητα συστήνει ο Κρητικός καθηγητής
SHARE:
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία και όχι μόνο, με τους επιστήμονες πάντως να φέρονται - όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times - να έχουν πει στους Βρετανούς υπουργούς ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια.
Μολονότι εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, όπως οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στην Ευρώπη ενώ νωρίτερα την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κρητικός καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζει ότι "η η εκτίμηση ότι το νέο στέλεχος είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικης κυβέρνησης".
Προσθέτει δε πως "η μεγάλυτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δήλαδη τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια".