Βρύσαλης: Οι δωρεές στην Υγεία και οι προθέσεις

Η τοποθέτηση του Δ.Βρύσαλη και η λευκή ψήφος στη συνεδρίαση για τη σύμβαση μεταξύ ΠΑΓΝΗ και Ιδρύματος Νιάρχου για την αποδοχή δωρεάς

Αναγνωρίζει τη σημασία του εξοπλισμού για παραγωγή ραδιοφαρμάκων για τους χιλιάδες ασθενείς της Κρήτης, ωστόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα την αποδοχή δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος προς το ΠΑΓΝΗ ψήφισε λευκό. Ο ίδιος εξήγησε ότι αντί η κυβέρνηση να στηρίξεις τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, προσφεύγει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις νόμιμες φοροαπαλλαγές, τονίζοντας ότι οι δωρεές δεν γίνονται με αγνές προθέσεις, αλλά αποβλέπουν και στον προσανατολισμό της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τις ιδιωτικές εταιρίες.

Στάθηκε όμως και στους όρους παροχής των υπηρεσιών αυτών, αναφορικά με το κόστος λειτουργείας τους, αλλά και το καθεστώς εργασίας των ανθρώπων που θα λειτουργούν τα μηχανήματα.

Σε σχετική ανακοίνωση ο κ.Βρύσαλης παραθέτει μερικές χαρακτηριστικές παρατηρήσεις για το περιεχόμενο της σύμβασης:

  • Παρατήρηση 1η: Αποτελεί πρόκληση να υποδεικνύει-αποφασίζει ο «δωρητής», μέσω του Φορέα Υλοποίησης, τους γενικούς όρους συντήρησης του Ειδικού Ιατρικού Εξοπλισμού, τους οποίους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) και τα νοσοκομεία.
  • Παρατήρηση 2η: είναι απαράδεκτος ο όρος ότι ακόμα και για αντιμετώπιση απλών φθορών να απαιτείται η συναίνεση του ιδρύματος.
  • Παρατήρηση 3η: Υπάρχει ο όρος ότι κάθε απόκλιση από τη δαπάνη ολοκλήρωσης του έργου «εξαρτάται από την απόλυτη και μονομερή κρίση του Ιδρύματος. Αν για την υλοποίηση του έργου απαιτηθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, όπως αυτός θα οριστικοποιηθεί από το Ίδρυμα, εξ αιτίας γεγονότων που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του δημοσίου, η σχετική πρόσθετη δαπάνη θα καλυφθεί από το δημόσιο.»
  • Παρατήρηση 4η: Δίνεται διετή μόνο εγγύηση το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι σε βάρος του νοσοκομείου αφού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μικρό, δεδομένου του χρόνου προσαρμογής που απαιτείται για την λειτουργία τέτοιων συστημάτων σε επίπεδο κανονικότητας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ