Αύξηση της συχνότητας του καρκίνου θυρεοειδούς

Η αύξηση αυτή ώθησε την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους

Η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, θα βρεθεί στο επίκεντρο του  45ου Πανελληνίου Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη το οποίο διοργανώνει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων.

«Η αύξηση αυτή ώθησε την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι  στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ έχουμε πάρει και τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η καταγραφή ήδη έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες. Οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν δηλώνουν μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει. Πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Ζαδάλλα Μούσλεχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το συνέδριο.

Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Παράλληλα εξήγησε ότι οι πιθανές αιτίες για την αύξηση των περιστατικών αυτών είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ενοχοποιείται η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.

Νέες θεραπείες στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια
Στο καθαρό μήνυμα των επιστημονικών εξελίξεων στην Ενδοκρινολογία, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και το Μεταβολισμό, που θα δώσει και φέτος το 45ο Πανελλήνιο Ενδοκρινολογικό Συνέδριο, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη.

Όπως είπε, για πρώτη φορά ευρωπαίοι και έλληνες ενδοκρινολόγοι θα συζητήσουν τη σφαιρική προσέγγιση της διάγνωσης και της θεραπείας των διαβητικών ασθενών, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τον σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης, μέσα από το οποίο θα προβληθεί η αναβάθμιση  της εκπαίδευσης των ενδοκρινολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα συζητηθεί στο ESE and UEMS SYMPOSIUM «ειδικών ομάδων ασθενών» που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (Moderators: E. Diamanti-Kandarakis, G. Kassi, European Training Requirements in Endocrinology as defined by the UEMS Section of Endocrinology A. Luger, ESE spectrum of postgraduate education C. Schalin-Jantti, Gestational diabetes as an example of an integrative approach D. Macut).

«Επιπλέον στους ειδικούς τομείς της Ενδοκρινολογίας θα συζητηθούν οι καινούργιες θεραπείες στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια από τον καθηγητή Πέτρο Perro. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή όπου το 30%-50% των ασθενών με πάθηση του θυρεοειδούς θα εμφανίσουν μια μορφή θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας, εκ των οποίων το 3%-5% θα έχουν σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν έως και σε σημαντική απώλεια όρασης. Οι πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια πλήττει 16/100.000 γυναίκες και 3/100.000 άνδρες, με τους άνδρες όμως να υποφέρουν με τις πλέον βαριές μορφές της ασθένειας, ενώ οι καπνιστές έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν», τόνισε η κ. Διαμάντη-Κανδαράκη.

Σύμφωνα με την ίδια, η καθηγήτρια κ. Αλεβιζάκη θα μιλήσει για τις καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία των ενδοκρινών αδένων (90%). Αντιστοιχεί στο 1%-2% των συμπαγών νεοπλασμάτων με ετήσια παγκόσμια επίπτωση που κυμαίνεται από 0,5 έως 10 νέους ασθενείς το έτος ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 45-50 έτη και εμφανίζεται πολύ σπάνια σε άτομα νεότερα των 16 ετών. Στην Ελλάδα η επίπτωση κυμαίνεται στους 1,6 νέους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο η επίπτωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θνητότητας.

Επίσης διεθνούς επιπέδου έλληνες και ευρωπαίοι ενδοκρινολόγοι θα αναφερθούν στη συχνότερη ενδοκρινοπάθεια των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας: Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που παρατηρείται στο 7% του ελληνικού πληθυσμού, όπου  οι διαταραχές της γονιμότητας εμπλέκονται με την παχυσαρκία και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Οι ενδοκρινολόγοι μπορούν σφαιρικά να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα των ορμονικών διαταραχών, όπως της υπερανδρογοναιμίας και της γονιμότητας, όσο και των διαταραχών του σακχάρου που εμφανίζουν  οι γυναίκες αυτές.

«Εμπειρογνώμονες ενδοκρινολόγοι στα θέματα των όγκων της υπόφυσης,  όπως ο καθηγητής Andrea Giustina, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής εταιρείας  και η καθηγήτρια C. Schalin-Jantti, υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ενδοκρινολόγων στην Ευρώπη, θα μιλήσουν για τα νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της μεγαλακρίας και των επιθετικών όγκων της υπόφυσης (Guidelines on aggressive pituitary tumors C. Schalin-Jantti)», συμπλήρωσε η κ. Διαμάντη-Κανδαράκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ