ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το μυστικό για δυνατό μυαλό – Διαρκεί μόνο 10′

Eάν βάλουμε λίγη κίνηση στην καθημερινότητά μας, αυτό δεν είναι μόνο ευεργετικό για το σώμα, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, υποστηρίζει νεότερη μελέτη

Αυτό είναι το μυστικό για δυνατό μυαλό – Διαρκεί μόνο 10′

Διαφορετικές μελέτες έχουν συμπεράνει τα οφέλη της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου, με μια νεότερη μελέτη να αναδεικνύει την ελάχιστη ποσότητα για καλύτερη σκέψη, επεξεργασία των πληροφοριών, λήψη αποφάσεων και μνήμης -αρκεί να δώσουμε την ένταση που χρειάζεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, η μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και της μνήμης. Τα αποτελέσματα αυτά βασίστηκαν σε περισσότερους από 4.400 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να κατανοήσουν πώς η κίνηση επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορες συμπεριφορές κίνησης, όπως η καθιστική συμπεριφορά, η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα, η ελαφριάς έντασης σωματική δραστηριότητα και ο ύπνος. Όπως συμπέραναν, όσοι ακολουθούσαν ένα μοτίβο μέτριας έως έντονης σωματική άσκησης -ακόμη και για λιγότερο από 10 λεπτά- παρουσίασαν μεγαλύτερα οφέλη για τον εγκέφαλο, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν με ελαφριά σωματική άσκηση και ακολουθούσαν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, εάν δεν εντάξουμε έστω και λίγη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα, η υγεία του εγκεφάλου επηρεάζεται αρνητικά. Οι ερευνητές πιθανότατα αναφέρονται σε συνήθειες, όπως οι αδρανείς συμπεριφορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς καμία κίνηση.
 

Πώς θα βελτιώσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου

Παρόλο που η μελέτη αυτή δεν καθορίζει τον τύπο της άσκησης που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη, οι μέτριας έντασης δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκείνες που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Μερικά καλά παραδείγματα είναι το γρήγορο περπάτημα, η πεζοπορία στο δάσος με έντονο ρυθμό, μια προπόνηση HIIT, το τρέξιμο στο διάδρομο, ένα μάθημα χορού και το σκοινάκι. Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού με δραστηριότητα υψηλότερης έντασης προάγει την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τη γνωστική ικανότητα.

Μεγαλύτερη ώθηση στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορούν εξίσου να προσδώσουν και τύποι ασκήσεων που εστιάζουν στην παρατήρηση και στην προσοχή, όπως η γιόγκα και το Tai Chi, εφόσον ο εγκέφαλος «προπονείται», μαζί με το σώμα. Η αλλαγή της ρουτίνας της άσκησης θα μπορούσε επίσης να ακονίσει περαιτέρω το μυαλό, μέσω της δοκιμής νέων πραγμάτων.

Ενώ η τελευταία αυτή έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμη και μια δόση άσκησης μικρότερη των 10 λεπτών παρέχει σημαντικά οφέλη, τόσο η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Εάν, ωστόσο, είστε πιο αρχάριοι στην άσκηση, αρκούν απλές καθημερινές κινήσεις, όπως να προτιμάτε τις σκάλες από το ασανσέρ και να παρκάρετε πιο μακριά το αυτοκίνητό σας. Μόλις κάνετε την αρχή, στη συνέχεια, θα γίνει πιο εύκολο να εντάξετε μια ρουτίνα άσκησης στην καθημερινότητά σας.

 

Πηγή: ygeiamou.gr /Φωτογραφία από Alexandra_Koch από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση