ΥΓΕΙΑ

Αντίθετος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει»

No profile pic

Την αντίθεση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες διατάξεις», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως είπε είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τον οικογενειακό ιατρό ως «gatekeeper», αλλά και με την εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ο ΠΙΣ θεωρεί επίσης αναγκαία τη στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό προσωπικό, τη λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύον σε 24ωρη βάση, καθώς και τη δημιουργία ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να επιτρέψουν στους νοσοκομειακούς ιατρούς, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά μειωμένος, να παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, με κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο.

Επίσης στην αύξηση των δαπανών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και για την υγεία γενικότερα, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές, όπως τόνισε.

Ακόμα εξήγησε πως η συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους θα συντελέσει στη βοήθεια της Κοινωνίας και του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών, αλλά αυτό δεν πρέπει να ακυρώνεται στην πράξη, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι θέσεις των ιατρών θα προκηρύσσονται κεντρικά από το υπουργείο. Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι οι ανάγκες δεν θα καλύπτονται λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

Ο κ. Βλασταράκος υπογράμμισε τέλος, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βάση του συστήματος υγείας και εάν δεν «χτιστεί» σε στέρεα βάση, ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση