ΥΓΕΙΑ

Αντιπυρετικό ... τον Ιούλιο! - Ψάχνουν φάρμακα στα social media

Τραγικές ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα

Αντιπυρετικό ... τον Ιούλιο! - Ψάχνουν φάρμακα στα social media

Σαφάρι από φαρμακείο σε φαρμακείο για τα πιο απλά, τα πιο καθημερινά φάρμακα που αυτήν την περίοδο λόγω των ιώσεων είναι απαραίτητα, αλλά άφαντα από τα ράφια.

Σε απόγνωση οι ασθενείς πάνε ακόμα και σε φαρμακεία γειτονικών νομών μήπως και βρουν ένα αντιπυρετικό.

Και δεν είναι μόνο τα αντιπυρετικά. Παραδοση σε… 7 μήνες υποσχέθηκαν σε μια κυρία.

«Για ένα φάρμακο που παίρνω σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και μέσα στον κορωνοϊό το έβρισκα. Τώρα μου είπαν τον Ιούλιο του ’23».

Οι φαρμακοποιοί στήνουν δίκτυο αλληλεξάρτησης, μοιράζονται τα λιγοστά τους αποθέματα, δίνουν μετρημένες συσκευασίες με στόχο να καλύψουν όσο γίνεται περισσότερους ασθενείς.

Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας, αν και το πρόβλημα ήταν γνωστό πολύ πριν τις γιορτές, τώρα σκέφτεται ως λύση να κάνει ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση στα φάρμακα, όπως τα αντιπυρετικά και τα εισπνεόμενα, κάνοντας υποχρεωτική τη συνταγογράφησή τους.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι πως τα αντιπυρετικά εξαφανίστηκαν επειδή τα αγόραζαν υγιείς άνθρωποι, αλλά πως άρρωστοι άνθρωποι δεν μπορούν να τα βρουν, με τις εφημερίες αυτές τις ημέρες  να είναι εφιαλτικές.

Ψάχνουν φάρμακα στα social media

Όσοι έχουν ανάγκη από φάρμακα, κάνουν ό,τι μπορούν, χτυπούν πόρτες γειτόνων και απευθύνουν εκκλήσεις μέσω social media.

Ταξιδεύουν χιλιόμετρα, ακόμα και σε άλλους νομούς, για να βρουν έστω ένα κουτάκι φάρμακα για τον πυρετό και το απλό κρυολόγημα.

Και αν οι ενήλικες μπορούν να κάνουν υπομονή, το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο από την στιγμή που ασθενείς είναι μικρά παιδιά. Τότε οι γονείς έρχονται πραγματικά σε απόγνωση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τους ελέγχους φαρμακαποθηκών χωρίς πρόστιμα αλλά με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δε συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

Επιπλέον, ξεκινάει ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει γενόσημο αντίστοιχης αποτελεσματικότητας.

Παράλληλα, έρχονται και αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων τα οποία είναι σε έλλειψη   επειδή στην Ελλάδα έχουν χαμηλή τιμή.

 

Μεγαλύτερες οι ελλείψεις χωρίς την εγχώρια παραγωγή

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε ότι οι ελλείψεις θα ήταν μεγαλύτερες χωρίς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Έστω και ένα φάρμακο να λείπει είναι πρόβλημα. Υπάρχουν 9.000 κωδικοί φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Η μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται οφείλεται σε έξαρση της ζήτησης παγκοσμίως σε πρώτες ύλες όπως παρακεταμόλη, αμοξιλίνη, παιδικά φάρμακα».

»Είναι κάτι που ήρθε μετά από μια περίοδο που λόγω Covid υπήρχε μείωση των κρουσμάτων, αλλά τώρα έχει υπάρξει μεγάλη έκρηξη. Η εξάρτηση από Κίνα και Ινδία για πρώτες ύλες, έχουν καταστήσει αυτές τις ουσίες δύσκολες να εξεβρεθούν».

Ωστόσο, και παρά τις ελλείψεις, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει σε μεγάλο μέρος τη ζήτηση των φαρμάκων.

«10 κωδικοί σήμερα έχουν μεγάλο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι με μειωμένη διάθεση».

Θα αργήσει η ομαλοποίηση

«Η ομαλοποίηση της αγοράς δεν θα γίνει αύριο, θέλει ένα μικρό διάστημα», τόνισε ο κ. Τρύφων, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν λύσεις για φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη.

«Αν δεν είχαμε την εγχώρια παραγωγή, θα είχαμε 5πλασιες ελλείψεις. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν 1.5 εκατομμύριο συσκευασίες αντιβίωση και αναπνευστικά τον μήνα και καλύπτουν έτσι φάρμακα τα οποία δεν έρχονται από το εξωτερικό επειδή είναι πολύ φθηνά».

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, «αν η αποβιομηχάνιση στη χώρα μας συνεχιζόταν, θα είχαμε ελλείψεις στο 40% των κωδικών. Είναι ευχής έργον που δεν το έχουμε αυτό το πράγμα. Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να περιχαρακώσει σε περίοδο κρίσης τους ασφαλισμένους της, και το ίδιο και η Ελλάδα. (…) Είμαστε μέρος της λύσης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους τον χρόνο, παράγει νυχθημερόν».


Δείτε επίσης:

Θάνος Πλεύρης: Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων

Μίνα Γκάγκα: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα με τις ελλείψεις φαρμάκων

Συναγερμός για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση