Ακόμη και ο χαμηλός δείκτης προστασίας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος

Τι έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Ακόμη και η χρήση αντηλιακού, με μικρό δείκτη προστασίας όπως ο SPF15, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, σε γυναίκες με μέτριο κίνδυνο, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Όσλο σε 30.000 γυναίκες από τη Νορβηγία, έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντηλιακό με SPF15 και άνω, είχαν 33% μικρότερο κίνδυνο για μελάνωμα, σε σχέση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντηλιακό με μικρότερο δείκτη προστασίας. 

“Η τακτική χρήση αντηλιακών με SPF μεγαλύτερο του 15 από όλες τις γυναίκες 40 έως 75 ετών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μελάνωμα κατά 18%, σε διάστημα μιας δεκαετίας”, σημειώνει η Reza Ghiasvand από το Τμήμα Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Η έρευνα έρχεται να διαλύσει και τα αντικρουόμενα ευρήματα παλαιότερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η χρήση αντηλιακού με μικρό δείκτη προστασίας, είναι χειρότερη από τη μη χρήση καθόλου αντηλιακού. Το πανεπιστήμιο του Όσλο έδωσε απάντηση και σε αυτό το παράδοξο εύρημα: 

“Oι χρήστες αντηλιακών παρατείνουν την έκθεσή τους στον ήλιο. Αν ξεχάσουν να ανανεώσουν το αντηλιακό τους, δεν το εκθέσουν σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές και αν ή δεν χρησιμοποιοήσουν την απαιτούμενη ποσότητα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν ηλιακό έγκαυμα και άρα αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα”, σημείωσε η Ghiasvand.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιστατικών μελανώματος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις Αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων και δείχνει να «προτιμά», τους άνδρες και τις ηλικίες 15-50 ετών. 

Στη Νορβηγία, που δεν είναι χώρα που λούζεται από τον ήλιο, καταγράφονται 2.000 νέα περιστατικά μελανώματος κάθε χρόνο.Ωστόσο, αν διαγνωστεί εγκαίρως, το κακόηθες μελάνωμα, 

μπορεί να ιαθεί πλήρως, σε ποσοστό 90%. 

Η συχνότητα του κακοήθους μελανώματος αυξάνεται ταχύτερα από κάθε άλλη κακοήθη νόσο του ανθρώπου, με εξαίρεση μόνο τον καρκίνο των πνευμόνων στις γυναίκες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ