ΥΓΕΙΑ
Αχ. Γραβάνης: Το στέλεχος της Όμικρον δεν φαίνεται να διαφεύγει από το εμβόλιο της Pfizer
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι επιστήμονες θα απαντήσουν σε τρία καίρια ερωτήματα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού
SHARE:
«Προκαταρκτικές ενδείξεις από το Ισραήλ δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον δεν φαίνεται να διαφεύγει από την προστασία για βαριά λοίμωξη από το εμβόλιο της Pfizer που είναι το επικρατούν εμβόλιο με το οποίο έχουν εμβολιαστεί οι Ισραηλινοί», τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Επικαλέστηκε στοιχεία μελέτης σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί στο Ισραήλ, που δείχνουν ότι το εμβόλιο της εμβόλιο της Pfizer, μετά την τρίτη δόση προστατεύει κατά 95% από τη βαριά λοίμωξη και την απώλεια ζωής, ενώ τα ίδια πολύ προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό πέφτει στο 90% για το στέλεχος Όμικρον. Υπενθύμισε την ανάλογη συζήτηση που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το κατά πόσο κάποια από τα νέα στελέχη όπως αυτό της Δέλτα, θα διέφευγαν της προστασίας των εμβολίων. «Και τελικά αποδείχθηκε στην κοινότητα ότι αυτό δεν ισχύει. Ελπίζουμε να συμβεί και για το στέλεχος Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οι επιστήμονες θα πρέπει να απαντήσουν σε 3 ερωτήματα. Πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται ο ιός, με τη μορφή του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, κάτι που «θα απαντήσει εάν το στέλεχος Δέλτα θα αντικατασταθεί στην κοινότητα από το στέλεχος Όμικρον». Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν το στέλεχος Όμικρον και σε ποιο ποσοστό διαφεύγει από την προστασία που προσφέρουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια. Και το τρίτο αφορά στη βαρύτητα της νόσησης και σε ποιο ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται από το συγκεκριμένο στέλεχος.
«Οι συνάδελφοι από τη Νότιο Αφρική που απομόνωσαν πρώτοι το στέλεχος και περιέθαλψαν τους πρώτους ασθενείς, λένε ότι οι πρώτες παρατηρήσεις τους – σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων εκ των οποίων τα περισσότερα νεαρής ηλικίας- δεν δημιουργεί ισχυρή θορυβώδη κλινική συνδρομή. Μένει βέβαια να το δούμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό και σε διαφορετικές ηλικίες», υπογράμμισε.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, εμφανίστηκε απόλυτος στο ζήτημα του εμβολιασμού, λέγοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα να επανέρχονται συνεχώς καινούργια στελέχη. «Ο ιός μεταλλάσσεται χρησιμοποιώντας το σώμα μας και το γενετικό μας σύστημα μέσα στα κύτταρά μας. Όσο περισσότερους συνανθρώπους μας συναντά, όσο περισσότερους ανοσοκατασταλμένους συναντά και μένει το φορτίο στον ίδιο ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο πιο “έξυπνος” γίνεται και τόσο αυξάνει η πιθανότητα δημιουργίας νέων στελεχών που θα διαφεύγουν και της φυσικής όσο και της φαρμακολογικής ανοσίας», εξήγησε.
«Είναι εκ των ων ουκ άνευ σημαντικό για τον Πρώτο Κόσμο να εμβολιάσει ταχύτατα τον Τρίτο Κόσμο. Χρειαζόμαστε 10 δισεκατομμύρια δόσεις για να εμβολιάσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους», επεσήμανε.
Υπενθύμισε ότι η δαπάνη για τον εμβολισμό στον Τρίτο Κόσμο, με τις τιμές που δίνουν οι εταιρείες, είναι 110 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Economist έχει υπολογίσει ότι κάθε εξάμηνο χάνονται από την παγκόσμια Οικονομία 2-2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Επομένως, το ποσό για τα εμβόλια είναι απειροελάχιστο και μπορούν οι 20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη να μοιραστούν τη δαπάνη ώστε να εμβολιάσουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι όλους τους ανθρώπους», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης:
Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα
Αρνητικά τα πρώτα δείγματα των επαφών του "ασθενούς 0" - "Είναι νωρίς ακόμα", λένε οι επιστήμονες