Η παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδάς εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου.
Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Εξίσου σημαντικός στόχος παραμένει η εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
Το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2023
«Ένα Ήπαρ- μια Ζωή»
επισημαίνει την ουσιώδη σημασία του ήπατος για την ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, το σύνθημα αυτό αποτελεί κάλεσμα για τους πολίτες, προκειμένου να ελεγχθούν για τους ιούς της Ηπατίτιδας.
Το ήπαρ έχει πολλές λειτουργίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στη σύνθεση παραγόντων πήξης του αίματος, στον έλεγχο αιμορραγιών, στην παραγωγή ουσιών απαραίτητων στη μάχη κατά των λοιμώξεων, καθώς και την απομάκρυνση τοξικών ουσιών και φαρμάκων από τον οργανισμό.
Η υγεία του ήπατος είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη ζωή. Η προσβολή του από τους ιούς της ηπατίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη υγεία. Επισημαίνεται ότι η λοίμωξη από ιογενή ηπατίτιδα είναι συνήθως ασυμπτωματική και πολλές φορές τα άτομα δε γνωρίζουν ότι νοσούν.
Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιών ηπατίτιδας (Α,B,C,D,Ε), οι ηπατίτιδες Β και C θεωρούνται οι πιο σοβαρές, καθώς προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις. Οι ιογενείς ηπατίτιδες όταν δε διαγνωσθούν έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστούν θεραπευτικά προκαλούν κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως ανά έτος.
Ωστόσο οι θάνατοι από ηπατίτιδα μπορούν να μειωθούν και κυρίως μέσω του εμβολιασμού και της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Ο εμβολιασμός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας. Επιπλέον, η χρήση σύγχρονων αντιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στη θεραπεία και αντιμετώπιση των επιπλοκών της ηπατίτιδας Β.
Η ηπατίτιδα C θεωρείται πλέον ιάσιμη νόσος, καθώς έχουν αναπτυχθεί καινοτόμα θεραπευτικά σχήματα, τα οποία δύνανται να επιτύχουν την πλήρη θεραπεία της νόσου, ακόμη και μετά την εμφάνιση των επιπλοκών της. Τα φάρμακα αυτά έχουν αλλάξει ριζικά τις δυνατότητες θεραπείας των ασθενών με λοίμωξη από τον HCV.
Στρατηγικός στόχος για τη χώρα μας, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν.
Για περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που δημιουργήθηκε από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. “Μαθαίνοντας για την Ηπατίτιδα” στο κανάλι της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Youtube.
Ηπατολογικά Ιατρεία στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας στα νοσοκομεία της χώρας προβλέπεται η δημιουργία Ηπατολογικών Ιατρείων αναφοράς.
Ειδικότερα, στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα:
- Ηπατολογικό Ιατρείο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Δευτέρα και Τετάρτη, 08:30π.μ.-14:00 μ.μ.
- Ηπατολογικό Ιατρείο στο Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο», Δευτέρα και Πέμπτη,14:00-15:00 μ.μ.
- Στις Γαστρεντερολογικές κλινικές και τα γαστρεντερολογικά τμήματα των Νοσοκομείων.