ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Κρήτη στις πέντε περιφέρειες «κλειδιά» για την ανάκαμψη του τουρισμού
Πρωταθλητής στα έσοδα είναι το Νότιο Αιγαίο και ακολουθεί η Κρήτη.
SHARE:
Παρά την αβέβαιη ακόμα χρονική στιγμή επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν ήδη κατά προσέγγιση ποιες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη δυναμική όταν απελευθερωθούν και πάλι τα ταξίδια, με βάση την τάση που καταγράφουν την τελευταία πενταετία.
Έτσι, τη μεγαλύτερη δυναμική στις εισπράξεις κατά την περίοδο 2017 έως και 2019 δείχνουν να έχουν η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με +42%, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με εισπράξεις αυξημένες κατά +56% (πλην όμως από πολύ χαμηλά επίπεδα), η Πελοπόννησος με +36%, η Δυτική Ελλάδα με +62%, η Στερεά Ελλάδα με +59% και η Δυτική Μακεδονία με +68% (επίσης από πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα).
Οι πρωταθλητές
Αδιαμφισβήτητοι όμως πρωταθλητές σε επίπεδο εσόδων είναι και αναμένεται να παραμείνουν πέντε περιφέρειες της χώρας: το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 5,2 δισ. το 2019, η Κρήτη με 3,6 δισ. την ίδια χρονιά, η Αττική με 2,6 δισ. (+24% από το 2017), η Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική) με 2,3 δισ. και, τέλος, τα Ιόνια Νησιά με 1,9 δισ. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της δεύτερης έκδοσης των ετήσιων εκθέσεων ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού των 13 περιφερειών της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2017-2019 αυξήθηκαν κατά 18% (από 31 εκατ. σε 36,6 εκατ.). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 24% (από 14,2 δισ. ευρώ το 2017 σε 17,7 δισ. ευρώ το 2019). Επίσης, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη ανά περιφέρεια στην Ελλάδα το 2019 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2017, στα 482 ευρώ. Επιμέρους, η μέση δαπάνη κατέγραψε θετική ποσοστιαία μεταβολή σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Αν. Μακεδονία και Θράκη.
Να σημειωθεί ότι ως επισκέψεις ορίζονται όλες εκείνες που κάνει ένας τουρίστας στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται δύο περιφέρειες (π.χ. Αττική και Νότιο Αιγαίο) καταγράφεται στην έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος ως μία άφιξη και δύο επισκέψεις. Για τον λόγο αυτό, το σύνολο των επισκέψεων στις περιφέρειες υπερβαίνει το σύνολο των αφίξεων στη χώρα.
Ανταγωνιστικότητα
Ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας υπογραμμίζει πως «πρέπει να τεθεί ως βασικός στόχος η διατήρηση και η περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συνεπούς, συγκροτημένου και αποτελεσματικού μεσομακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου με βάση τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, τα νέα δεδομένα και τις απαραίτητες συνεργασίες και συνέργειες». «Οι 13 περιφερειακές εκθέσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, καθώς και την κυβέρνηση, για τη διαμόρφωση πολιτικών και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών», προσθέτει. Για το ΙΝΣΕΤΕ «το 2021 πρέπει να αποτυπωθεί ως το εναρκτήριο έτος μιας συλλογικής προσπάθειας για την ανάκαμψη και την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση του ελληνικού τουρισμού».