''Τέχνη και Χειροτεχνία: Η ''ωφέλιμη'' Κρήτη της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση''

Διάρκεια έκθεσης: 2 Δεκεμβρίου 2019 - 25 Απριλίου 2020​

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζουν την έκθεση «Τέχνη και Χειροτεχνία: Η “ωφέλιμη” Κρήτη της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971)».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 20.00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χάληδων 98).

Η περίπτωση της Κρητικιάς καλλιτέχνιδας Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971) είναι σημαντική τόσο για την τοπική καλλιτεχνική ιστορία της Κρήτης όσο και ευρύτερα για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής επικράτειας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση τόσο για την ενεργή συμμετοχή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του καιρού της όσο και για τη δυναμική αντιπροσώπευση των γυναικών δημιουργών, γεγονός σπάνιο στα χρόνια όπου έδρασε. H Καλούτση συνδύασε για πρώτη φορά μινωικά και λαϊκά μοτίβα με την τεχνική της παραδοσιακής κρητικής υφαντικής. Προσπάθησε επισταμένα και με εξωστρέφεια να αναδείξει την καλλιτεχνική κληρονομιά της Κρήτης, από τη μινωική μέχρι και τη λαϊκή τέχνη, μέσα από μια σύγχρονη παραγωγή όπου αξιοποιούνταν οι παραδοσιακές τεχνικές. Με την επιτυχημένη επιχείρηση χειροτεχνίας Διπλούς Πέλεκυς, που η ίδια δημιούργησε και διηύθυνε, συμμετείχε σταθερά σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις εφαρμοσμένων τεχνών, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Η έκθεση που παρουσιάζεται, 130 χρόνια μετά τη γέννηση της Καλούτση, υποστηρίζοντας τόσο τη στοχοθεσία της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Κρήτης, όσο και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για έρευνα, διαφύλαξη, προβολή και επικοινωνία του υλικού και άυλου νεότερου πολιτισμού, έχει ως σκοπό να αποτελέσει μια συνολική αποτίμηση του έργου της Κρητικιάς καλλιτέχνιδος, μέσα από μια ιστορική θεώρηση που αξιοποιεί τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές, στο πλαίσιο μιας αναδρομικής έκθεσης του έργου της.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από ένα ευρύ φάσμα δημιουργιών και καλλιτεχνικών εκφράσεων της συνολικής διαδρομής της Καλούτση, όπως πίνακες, σχέδια ζωγραφικής, σχέδια για εφαρμογές, υφαντά, ξυλόγλυπτα έπιπλα και άλλα αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα της ίδιας, ψηφιακές εφαρμογές και ένας αργαλειός σε λειτουργία.

Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση και θα επικοινωνήσουν επιπλέον το συνολικό εγχείρημα.

Με την υποστήριξη:

-Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
-Λύκειο Ελληνίδων Χανίων
-Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος»
-Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων – Σύνδεσμος για την διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη

Επιστημονική Επιμέλεια:
Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής
Άνη Κοντογιώργη, Δρ Ιστορίας τέχνης-Θεατρολόγος

ΕΙΚΟΝΕΣ:

  1. Η τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, 1913, λάδι σε καμβά, ιδιωτική συλλογή
  2. Ελευθέριος Βενιζέλος, περ. 1920, λάδι σε καμβά, Συλλογή Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων
  3. Γέρος (O αλήτης σοφός), περ. 1925, λάδι σε καμβά, ιδιωτική συλλογή
  4. Κορίτσι που κεντά, 1912-1915, λάδι σε καμβά, ιδιωτική συλλογή
  5. Σχέδιο για υφαντό με μινωικό μοτίβο από σχέδιο τοιχογραφίας «Ο Πρίγκιπας με τα κρίνα», 1924-1940, μολύβι και χρωματιστά κραγιόνια σε τετραγωνισμένο χαρτί, Αρχείο σχεδίων Φλωρεντίνης Καλούτση, Λύκειο Ελληνίδων Χανίων
  6. Σελιδοδείκτης υφαντός με μινωικό μοτίβο διπλού πέλεκυ, βαμβάκι, ιδιωτική συλλογή
  7. Ρόμπα υφαντή με μινωικό μοτίβο κρίνων, 1924-1940 (σχεδιασμός), βαμβάκι, ιδιωτική συλλογή
  8. Τραπεζομάντηλο υφαντό με μινωικό μοτίβο χελιδονόψαρα, 1924-1940 (σχεδιασμός), βαμβάκι, ιδιωτική συλλογή
  9. Υφαντή σύνθεση «Ταπισερί» (ή «Βυθός»), π. 1937, βαμβάκι, ιδιωτική συλλογή. Αργυρό βραβείο στη Διεθνή έκθεση του Παρισιού το 1937
  10. Ξυλόγλυπτη καρέκλα με μινωικό μοτίβο διπλού πέλεκυ, ιδιωτική συλλογή
  11. Η Φλωρεντίνη Καλούτση (το γένος Σκουλούδη), στο εργαστήριό της στα Χανιά, περ. 1915, φωτογραφία
  12. Η Φλωρεντίνη Καλούτση σε έκθεση του Διπλού Πέλεκυ (π. 1950-1967), φωτογραφία

Τηλ. 28210 92294, https://pinakothiki-chania.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ