ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τα μυστικά των κήπων. Πολιτική, τέχνη και τεχνική» - Διάλεξη με την Α. Κωτσάκη
Την Τετάρτη 10 Απριλίου
Ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανιών οργανώνει την δεύτερη στη σειρά ετήσια διάλεξη με τίτλο ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΙΙ.
Φέτος το θέμα είναι «Τα μυστικά των κήπων. Πολιτική, τέχνη και τεχνική» με ομιλήτρια την κ. Αμαλία Κωτσάκη, Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η παρουσία της φύσης στην πόλη του Παρισιού στο διάβα των αιώνων και μέχρι τις μέρες μας κατέχει κεντρικό ρόλο κάθε φορά που επιχειρήθηκε κάποιος αστικός ή πολεοδομικός μετασχηματισμός της. H γαλλική παράδοση στην αρχιτεκτονική τοπίου, διαθέτοντας στιβαρό φιλοσοφικό υπόβαθρο αλλά και ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές τεχνικές, θα αποκτήσει εξέχουσα θέση όχι μόνο λειτουργώντας εξωραϊστικά στην πόλη αλλά και συνομιλώντας ευθέως με την πολιτική και την εξουσία μέσα σε ένα πνεύμα ενίσχυσής της. Τα αστικά πάρκα, οι κήποι, οι πλατείες αντιμετωπίσθηκαν ως «θέατρα της μοναρχίας», ως πνεύμονες πρασίνου με στόχο την υγιεινή, ως προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ δημοσίου χώρου και τεχνών, αλλά κυρίως ως χώροι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη ζωή των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τη δημοφιλία που πάντα τους χαρακτηρίζει.
Τούτη την περίοδο το Παρίσι ζει μια νέα περίοδο σημαντικών μετασχηματισμών και άνευ προηγουμένου εξελίξεων εντοπισμένων στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της πόλης με επίκεντρο πλέον την κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος του πρασίνου και της φύσης εξελίσσεται σε πρωταρχικός και τα πάντα στρέφονται περί αυτού. Η παρουσία της φύσης αναζητείται σε κάθε παρέμβαση στην πόλη. Παράλληλα, η μεγάλη παράδοση της γαλλικής κηποτεχνίας εξελίσσεται αποδίδοντας ενδιαφέροντα αποτελέσματα αρχιτεκτονικής τοπίου αλλά και σύγχρονων τρόπων ένταξης του δημοσίου πρασίνου στην καθημερινή ζωή (αστικοί κήποι κλπ).
Το ζήτημα των αστικών καλλιεργειών είναι εξ ίσου σημαντικό, με την δημιουργία αστικών «αγροκτημάτων» στις εισόδους της πόλης, συχνά συνδυασμένων με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.
Αυτό ακριβώς το σύνολο των αστικών μετασχηματισμών με έμφαση στον σχεδιασμό του τοπίου θα αποτελέσει το θέμα της διάλεξης, η οποία θα αναφερθεί κατ’ αρχήν επιγραμματικά στις «υποθήκες» της παρισινής κηποτεχνίας που συγκρότησαν την τεράστια γαλλική παράδοση στο πεδίο αυτό («βασιλικούς» ή «θεραπευτικούς» κήπους του 18ου αι., κήπους που αποτελούν μέρη μεγάλων αστικών συνθέσεων επίσης του 18ου αι., , κήπους, πάρκα και αστικά κοιμητήρια που αποτελούν σημαντικά στοιχεία παρέμβασης του Haussmann (19ος αι) στην πόλη). Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση σε σύγχρονα πάρκα και κήπους του 20ου και 21ου αιώνα (Grand Parc de Saint Ouen, Bercy, Parc André Citroën, Parc Martin Luther King, Jardin Nelson Mandela, Petite ceinture de Paris κλπ) όπως επίσης αναφορά θα γίνει και σε κήπους με «εθνικές» αναφορές (ο κήπος στο τζαμί του Παρισιού καθώς και οι κήποι στο Μουσείο Albert Kahn).
Στα παραπάνω θα περιληφθούν και μικρότερες παρεμβάσεις πρασίνου όπως οι πρόσφατοι κήποι «τσέπης» που απασχολούν ιδιαίτερα την πόλη του Παρισιού ενώ θα παρουσιαστούν και κάποιες μελέτες μετασχηματισμού του αστικού ιστού με ένταξη μεγάλων επιφανειών πρασίνου (πχ. πεζοδρόμηση της λεωφόρου Champs Elysées κλπ) οι οποίες θα συμβάλουν στην δημιουργία της εικόνας του «πράσινου» Παρισιού που αποτελεί δηλωμένη πολιτική επιλογή.
κεντρική φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay