Ρώσοι αρχαιολόγοι λύνουν το αίνιγμα επιτύμβιων στηλών

Σε μεγάλα μεσαιωνικά νεκροταφεία

Ρώσοι αρχαιολόγοι έλυσαν το μυστήριο της προχρονολόγησης σε επιτύμβιες επιγραφές μεσαιωνικών νεκροταφείων.

Σε μεγάλα μεσαιωνικά νεκροταφεία της Μόσχας και της Ρωσίας συχνά απαντώνται επιτύμβιες στήλες με επιγραφές που παραπέμπουν σε προγενέστερη χρονολογία, ενώ από την διακόσμηση και την κατασκευή τους φαίνεται να κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα. Για παράδειγμα, τον δέκατο έβδομο ή κατά το δεύτερο μισό του δεκάτου έκτου αιώνα.

Κάθε φορά φαινόταν να υπάρχει μια απόσταση της τάξεως των 50, 60, 100 ή και 120 χρόνων ανάμεσα στην επιγραφή και τον διάκοσμο. "Φυσικά υποπτευόμασταν ότι οι στήλες απλώς ανακατασκευάστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως δεν είχαμε ποτέ καμία απόδειξη γι' αυτό. Υπήρχε πάντα η υπόνοια ότι δεν κατανοούμε την εξέλιξη στον διάκοσμο και ότι υπάρχουν λάθη στην τυπολογία", εξήγησε ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Λεονίντ Μπελιάεβ. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπελιάεβ, φέτος οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να πιάσουν τους δράστες της ανακατασκευής των τύμβων "επ' αυτοφόρω", στην Ανωτάτη Μονή του Αγίου Πέτρου, στην Μόσχα.

Στην τοποθεσία ανακαλύφθηκαν δύο πανομοιότυπες επιγραφές, που φέρουν την χρονολογία 1512, με διαφορετική γραφή και διάκοσμο. Και τα δύο μνημεία αναφέρονταν στον θάνατο ενός μοναχού την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Ευδόκιμος, δηλαδή τις 31 Ιουλίου. Επιπλέον στον ένα τύμβο είχε γίνει ενταφιασμός, ενώ στον άλλο όχι.

Παραδίπλα βρέθηκαν δύο επιτύμβιες στήλες με την ίδια ημερομηνία ενός άλλου μοναχού, που ονομαζόταν Επιφάνιος, πρόσθεσε ο κ. Μπελιάεβ, καταλήγοντας ότι "δεν πρόκειται μόνο για δύο μοναχούς, που πέθαναν την ίδια μέρα, την ίδια χρονιά, και ενταφιάστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο. Βλέπουμε πως οι επιτύμβιες στήλες τους ανακατασκευάστηκαν στο ίδιο ύφος, προφανώς, κατά την ίδια περίοδο. Αυτό μας θυμίζει τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους και τις νεκροπόλεις των παπών, που αναδιαμορφώνονταν από καιρό σε καιρό".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ