ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόσο πιθανό είναι να καταρρεύσει το πιο υψηλό κτίριο στον κόσμο;
Φτάνει σε ύψος τα 827 μέτρα
SHARE:
Ήταν 4 Ιανουαρίου του 2010, όταν το Burj Khalifa έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν έσπασε μόνο ρεκόρ του υψηλότερου κτιρίου που μέχρι τότε ήταν το Taipei 101 με ύψος 508 μέτρα. Με τα 827 μέτρα του έσπασε και τα ρεκόρ της υψηλότερης δομής στον κόσμο, του μεγαλύτερο ασανσέρ στον κόσμο και του υψηλότερου κατοικημένου ορόφου στον κόσμο, με τα ρεκόρ να φτάνουν συνολικά τα έξι.
Το κτίριο του Ντουμπάι διαθέτει 160 ορόφους αλλά και το ταχύτερο ασανσέρ στον κόσμο που φτάνει σε ταχύτητα τα 63 χλμ. την ώρα. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαρα το δυνατό σημείο του Burj Κhalifa. Σας έχει περάσει όμως από το μυαλό πόσες πιθανότητες έχει το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο να καταρρεύσει;
Οι ανθρώπινες κατασκευές έχουν πάντα την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους ή της άγνοιας. Και οι δυο αυτοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στο πιο καταστροφικό σενάριο. Το ίδιο συμβαίνει και άλλες εντυπωσιακές κατασκευές, όπως το φράγμα Three Gorges της Κίνας.
Η κατάρρευση του Burj Khalifa θα σήμαινε αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες, έναν τεράστιο σωρό από ερείπια στην καρδιά του Ντουμπάι και φυσικά, μια οικονομική καταστροφή. Αλλά το Burj Khalifa έχει μια σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά που το προστατεύουν από όλα αυτά.
Οι ουρανοξύστες αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων το πρόβλημα του ανέμου. Έτσι οι αρχιτέκτονες του Burj Khalifa, βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο ώστε να διατηρηθεί το κτίριο σε όρθια θέση ακόμα και σε έντονες συνθήκες. Σύμφωνα με το περιοδικό Inquiries Journal, ο πύργος αποτελείται από αρκετούς μικρότερους πύργους που μοιάζουν με μίσχους που βρίσκονται γύρω από ένα κεντρικό κώνο.
Αυτός ο παράξενος σχεδιασμός, εξυπηρετεί τη λειτουργία του κτιρίου ώστε να μην επιτρέπει στους ανέμους να σχηματίζουν στροφές ή ισχυρά ρεύματα σε μεγάλο ύψος που θα μπορούσαν να «χτυπούν» το κτίριο ή ακόμα και να το καταστρέψουν. Μία τεχνική που ο Μπιλ Μπέικερ, επικεφαλής μηχανικός του κτηρίου, χαρακτήρισε ως «σύγχυση του ανέμου», η οποία απλώς εμποδίζει τον άνεμο να πιάσει το κτίριο, αναφέρει το grunge.com.
Άλλα ψηλά κτίρια όπως το Taipei 101, το Citigroup Center στη Νέα Υόρκη και το κτίριο John Hancock στη Βοστώνη, χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται συντονισμένος μαλακός αποσβεστήρας (γνωστός και ως σεισμικός αποσβεστήρας), η οποία μειώνει την επίδραση του ανέμου. Δηλαδή πρόκειται για μια γιγαντιαία μπάλα που κρέμεται από την κορυφή του πύργου και περιστρέφεται αντίθετα από την φορά που άνεμος σπρώχνει το κτίριο ώστε να αποτρέψει την ταλάντωση του.
Μπορεί βέβαια το Burj Khalifa να έχει έναν πρωτοπόρο σχεδιασμό αλλά ταλαντεύεται προς και πίσω κατά 2 μέτρα στην κορυφή του όταν ο άνεμος είναι δυνατός. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, όπως αναφέρει το grunge.com, καθώς είναι έτσι φτιαγμένος που δύσκολα θα καταρρεύσει. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.