Παρουσιάζονται τα βιβλία του Γεωργίου Δ. Βαρδιάμπαση

Newsroom
Newsroom

Την Παρασκευή στο Πολύκεντρο.

Η παρουσίαση των βιβλίων του Γεωργίου Δ. Βαρδιάμπαση "Εκατό χρόνια στους πρόποδες του Ψηλορείτη"  (Ευγενική χορηγία έκδοσης ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.) και Ο Καπεταν Ανάποδος ο Φράγκος. Κρήτη 1650 - 1720" θα γίνει την Παρασκευή 5 Μαίου στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.


Διαβάζοντας τα βιβλία, νιώθεις την ανάγκη να γίνεις υπέρμαχος της  ντοπιολαλιάς  στην Κρήτη, ως  το γλωσσικό ιδίωμα που εκφράζει ζωντανά την ιστορία , την παράδοση και τον πολιτισμό της μεγαλονήσου.
Για τα βιβλία θα μιλήσουν  άνθρωποι με ευαισθησία για την διαφύλαξη της γλωσσικής ταυτότητας και επικοινωνίας,  που βάλλεται και χάνεται μέσα στον χρόνο από  την  βοή του σύγχρονου τρόπου έκφρασης.
Συντελεστές της παρουσίασης:
Μανώλης Ανδρουλιδάκης, 
Δρ.Φ.ΕΚΠΑ Διδάσκων στην Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης, ως κύριος σχολιαστής της παρουσίασης και εισηγητής με θέμα "Βηματισμοί της Παράδοσης".
Τερέζα Βαλαβάνη, 
Ψυχολόγος, ως σχολιαστής της έκφρασης του ψυχισμού του ατόμου και της κοινότητας, μέσω του γλωσσικού ιδιώματος.
Κωστής Μουδάτσος,
Ποιητής, συγγραφέας, ανάγνωση και απόδοση στην ντοπιολαλιά, αποσπασμάτων από τα κείμενα των βιβλίων.

Κωστής Γιαννουλάκης, 
Μουσικός, που θα πλαισιώσει την εκδήλωση με τη μουσική γλώσσα της Κρήτης και με παραδοσιακά όργανα.
Ο ίδιος ο συγγραφέας των βιβλίων, Γεώργιος Δ. Βαρδιάμπασης, που θα σχολιάσει το έργο του και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.
Συντονιστής: Νίκος Ψυχογυιός, εκπαιδευτικός.
Αναφορικά με την ντοπιολαλιά , είτε λέγεται τοπική διάλεκτος είτε γλωσσικό ιδίωμα, ευδοκιμούσε περισσότερο στο παρελθόν, που η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων  ήταν περιορισμένη στην γεωγραφική περιοχή που ζούσαν ,  οπότε και δεν δέχονταν εύκολα επιρροές και αλλαγές. Ενώ σήμερα, που εξαλείφτηκαν  τα εμπόδια επικοινωνίας, εξοικειωθήκαμε με ένα συγκεκριμένο τύπο «ξύλινης» καθομιλούμενης γλώσσας, που επηρεάζει ποικιλότροπα μια νέα κοινωνική πραγματικότητα και τη ζωή μας.
Παράλληλα με την παρουσίαση των βιβλίων, σκοπός μας είναι να διαμορφωθεί μια πρόταση προς την πολιτεία, για την καθιέρωση της διδασκαλίας του γλωσσικού ιδιώματος, για μια ή δύο ώρες εβδομαδιαία, στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών ή της Τοπικής Ιστορίας, ως ελάχιστη ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.
 

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ