Όταν οι προσφυγικές τραγωδίες, γίνονται πηγή έμπνευσης

Δυο οικογένειες, δυο διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, μια κοινή μοίρα- ένα βιβλίο έκπληξη από ένα Λασιθιώτη δασολόγο

Τα δράματα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού έχουν εμπνεύσει δεκάδες Έλληνες και ξένους συγγραφείς, και έχουν δώσει ένα πλούσιο λογοτεχνικό πάνθεον από εξαίσια έργα. Είναι αυτά τόσα πολλά, που η προσφυγική λογοτεχνία, αποτελεί μια σημαντική μερίδα της λογοτεχνίας.

O Mανώλης Συλλιγάρδος, με καταγωγή από τη Βουλισμένη της Νεάπολης, πτυχιούχος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ., που είναι ταυτόχρονα και Διευθυντής Δασών στο Νομό Λασιθίου, εμπνεύστηκε από την πρόσφατη τραγωδία του Συριακού ξεριζωμού και έγραψε το δεύτερο λογοτεχνικό του έργο, ιστορικό μυθιστόρημα κι αυτό, με τίτλο «Πρόσφυγες».

Δυο οικογένειες, δυο διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, μια κοινή μοίρα. Όταν ο Χασάν και η αποδεκατισμένη οικογένειά του αναγκάζονταν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη της Συρίας, κανείς τους δεν φανταζόταν πως τα όσα θα συναντούσαν στη διάρκεια της πορείας τους θα άλλαζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Πατώντας στα ιστορικά χνάρια της οικογένειας Αμπατζόγλου, που έζησε στη Σμύρνη και βίωσε τον διωγμό του 1922, με τα μέλη που επέζησαν να μετρούν ακόμη τις πληγές τους, οι πρόσφυγες της Συρίας «διηγούνται» μια νεότερη ιστορία ξεριζωμού. Έναν αγώνα για επιβίωση και μια προσπάθεια για αξιοπρεπή ζωή.

Σμύρνη, Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Συρία, Τουρκία, Λέσβος, Αθήνα, Ειδομένη, Σκόπια, Μόναχο.

Δυο οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο με διαφορά ενενήντα χρόνων, με τις αποφάσεις τους, ωστόσο, να κρίνουν τις ζωές τόσο των ίδιων, όσο και των ανθρώπων γύρω τους.

Η μοίρα και το παρελθόν θα ενώσουν με μια αναπάντεχη «συγγένεια» τους ξεριζωμένους, ενώ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μπροστά σε ένα ιστορικό έργο Τέχνης: τον πίνακα του Ντελακρουά που απεικονίζει την καταστροφή της Χίου.

Το βιβλίο αναφέρεται στα συναισθήματα αυτών που αφήνουν πίσω τους άθαφτους νεκρούς, που εξαθλιώνονται, που θαλασσοπνίγονται, που καταρρακώνονται  για να επιζήσουν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους.

Μικρασιάτες της Σμύρνης του 1922  και σημερινοί πρόσφυγες της Συρίας βίωσαν και βιώνουν το ίδιο δράμα. Ο συγγραφέας προσπαθεί να αναδείξει τον ανθρώπινο πόνο μέσα από το θάνατο και την πικρή προσφυγιά. Οι απόψεις τις περισσότερες φορές διίστανται για την επιλογή των προσφύγων, και ειδικά των Σύριων, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Όμως ο συγγραφέας δεν επικεντρώνεται σε αυτό.

Η απόγνωση, ο φόβος, ο άδικος θάνατος και η ξενιτιά, ξεριζώνονται μέσα από την ψυχή του για να δοθούν στους αναγνώστες του σαν γλυκόπικρο κρασί μεθώντας τη σκέψη τους. Επιδίωξή του είναι να δουν την πραγματικότητα πέρα από τη συμβατικότητα που τους παρουσιάζεται εσκεμμένα και καθημερινά, δίχως να τους γίνει συνήθεια.

Η ελευθερία του να απολαμβάνεις τον ήλιο, να αναπνέεις τον καθαρό αέρα, να δημιουργείς, να μορφώνεσαι και να εξασφαλίζεις ένα ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά σου, είναι αγαθό τόσο απλό μα παράλληλα και τόσο δύσκολο σε μια εποχή που όλες οι μεγάλες δυνάμεις υποκριτικά το ευαγγελίζονται. Στην πραγματικότητα όμως, σκορπούν τον όλεθρο και την καταστροφή στους ανήμπορους λαούς προσδοκώντας την σταύρωσή τους για τριάκοντα αργύρια.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 7:00 μμ. Στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγ. Νικολάου σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τις εκδόσεις «Πηγή» και τον ΠΑΟΔΑΝ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος – ψυχολόγος κ. Έφη Μπουκουβάλα και ο πολιτικός μηχανικός κ. Κωστής Μαυρικάκης. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η τ. προϊσταμένη των ΓΑΚ Λασιθίου κ. Μαρία Σεργάκη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν η δημοσιογράφος κ. Άννα Καραγιανάκη, η φιλόλογος κ. Μαρία Χριστοδουλάκη και ο ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Νίκος Τζώρτζης. Η παρουσίαση θα κλείσει με μουσική εκδήλωση από τους Μιχάλη Κλώντζα και π’ Γεώργιο Τζάβλα.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ