Oι «Καστρινοί Πειρατές» ακόνισαν τα... βιβλία τους για το Κυνήγι Θησαυρού!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το φετινό παιχνίδι έχει ξεχωριστή σημασία για τους διοργανωτές καθώς είναι αφιερωμένο στη Γωγώ Χατζάκη - Πετράκη

Του Αντώνη Παντινάκη

Πέρυσι -κατά τη δική τους παραδοχή- τους φέραμε γούρι! Εφέτος, μας το... ξέκοψαν από την αρχή: «Καλύτερα να μην έρθετε να μας βρείτε! Σε 5-6 χρόνια πάλι...»! Σιγά που θα τους... ακούσουμε!

Οι διοργανωτές του 17ου Κυνηγιού του Κρυμμένου Θησαυρού στο Ηράκλειο, «Καστρινοί Πειρατές», καθώς περνούσαν οι μέρες για να φθάσουμε στη σημερινή μεγάλη μέρα, «που τόσοι πολλοί περιμένουν στην πόλη μας», είχαν ως αντίδοτο... του άγχους και της πίεσής τους (για ένα άρτιο παιχνίδι!) το... χιούμορ. Μας πήρε κι εμάς η... μπάλα, μια και θυμηθήκαμε το (ευχάριστο) συναπάντημά μας 365 (και κάτι παραπάνω) μέρες πριν: Περίπου τέτοιος καιρός ήταν, όταν ο κ. Σπύρος Αποστολάκης και η παρέα του είχαν «στρατοπεδεύσει» σε καφετέρια στο κέντρο του Ηρακλείου και κατάστρωναν τα σχέδιά τους για να κάνουν τη μεγάλη... Πειρατεία στους δρόμους της πόλης!

Με μία απίστευτη ανατροπή στο τέλος ( σε μπασκετική ορολογία μπορούμε άνετα να το πούμε και buzzer beater), οι «Κουρσάροι».... του Κυνηγιού «έδεσαν» πρώτοι τους «κάβους» του Πειρατικού τους στον τερματισμό, για δεύτερη κιόλας φορά μέσα σε λίγα χρόνια.

Η παρθενική τους επικράτηση είχε σημειωθεί το 2015, όταν και πάλι είχαν μοιραστεί τον Θησαυρό... της νίκης (εκτός από την χαρά της συμμετοχής!).

Έχοντας ξαναβρεθεί στη θέση του... οικοδεσπότη το 2016, ο αρχηγός των «Καστρινών Πειρατών κ. Σπύρος Αποστολάκης μπορεί να συγκρίνει το «τότε» με το «τώρα»: «‭Τότε ήμασταν πιο άπειροι. Κάποια πράγματα μας φαίνονταν... βουνό! Αυτή τη φορά, ευτυχώς, λύσαμε πολύ γρήγορα τα οικονομικά θέματα των χορηγιών. Οπότε, αυτό μας έδωσε φτερά αμέσως -γιατί το οικονομικό κομμάτι, να ξέρετε, είναι πολύ μεγάλο. Θέλεις ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ για να καταφέρεις να κάνεις αυτά που θες και φαντάζεσαι. Νομίζω ότι εφέτος είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο έμπειροι, έχουμε λιγότερο άγχος. Δεν έχουμε το Παιδικό Κυνήγι, το οποίο θα διοργανώσουμε του χρόνου -γιατί αυτό έχει αλλάξει. Ενώ μέχρι πέρυσι η ομάδα που κέρδιζε έκανε παιδικό κι ενηλίκων, από πέρσι άλλαξε και τη μία χρονιά κάνει των ενηλίκων και την επόμενη το παιδικό!».

‭Το εφετινό παιχνίδι έχει ξεχωριστή σημασία για τους «Καστρινούς Πειρατές», γιατί είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην «Γωγώ Χατζάκη - Πετράκη, μία αγαπημένη μας φίλη και συμπαίκτρια που έφυγε πρόωρα, πριν από λίγες ημέρες για το μεγάλο ταξίδι...».

‭Η προετοιμασία για τη διοργάνωση του 17ου Κυνηγιού «έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που κερδίσαμε, από πέρυσι τέλος του Φλεβάρη. Ουσιαστικά, αφού ξεκουραστήκαμε μερικές μέρες, μετά ξεκινήσαμε να στήνουμε το καινούργιο μας παιχνίδι», μας λέει ο κ. Αποστολάκης.

‭Για εκείνον και για τους συμπαίκτες του, το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού «είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος, μίας ημέρας. Ξεκινάς στις 11 το πρωί και τελειώνεις στις 7 το βράδυ. Είναι ένας μεγάλος αγώνας, στον οποίο μπορεί κάποια στιγμή να προηγείσαι ή να έχεις μείνει πολύ πίσω και ξαφνικά μπορεί να κερδίσεις! Είναι ένας αγώνας που δεν ξέρεις ποτέ πώς θα εξελιχθεί! Υπάρχουν τεράστιες ανατροπές! Δηλαδή, εμείς πέρυσι που κερδίσαμε, στον τελευταίο γρίφο ήμασταν πολύ πίσω. Αλλά τελικά, σταθήκαμε τυχεροί και τα καταφέραμε».

"Τεράστια ευθύνη..."

‭Μαραθώνιος μιας μέρας το παιχνίδι, «διαρκής Μαραθώνιος» η διοργάνωσή του! Ο κ. Αποστολάκης προχωρά και σε δεύτερη... σύγκριση: «Δεν έχει καμία σχέση με το να παίζεις. Η διοργάνωση είναι ένας καθημερινός Μαραθώνιος κι έχει μία τεράστια ευθύνη. Γιατί περιμένουν 3.000 άνθρωποι να παίξουν, να ευχαριστηθούν. Πάρα πολλές ομάδες, πάρα πολλοί άνθρωποι, περιμένουν αυτή την ημέρα. Οπότε, έχεις την ευθύνη να στήσεις κάτι πολύ σωστό κι αξιόλογο».

«Στο μυαλό του άλλου...για να είναι όλα στην εντέλεια»

‭Το πιο δύσκολο κομμάτι «είναι οι γρίφοι, πέρα από το οργανωτικό που πρέπει να στήσεις το παιχνίδι και να είναι όλα στην εντέλεια. Το κομμάτι των γρίφων όμως είναι το πιο δύσκολο γιατί εκεί κρίνεσαι. Δηλαδή, αν οι γρίφοι είναι ωραίοι και οι παίκτες το ευχαριστηθούν, θα έχεις ένα ωραίο παιχνίδι. Αν κάνεις άλλα ωραία πράγματα, αλλά οι γρίφοι σου δεν είναι ωραίοι, δυστυχώς το παιχνίδι σου έχει αποτύχει».

‭Η μεγαλύτερη δυσκολία μέσα... στη δυσκολία των γρίφων είναι «ότι θα πρέπει να μπεις στο μυαλό όλου του κόσμου. Γιατί πολλές φορές γράφεις κάτι το οποίο εσένα σου φαίνεται πάρα πολύ εύκολο σαν γρίφος, γιατί το έφτιαξες εσύ και ξέρεις τη λύση του. Όταν ξέρεις τη λύση, το θεωρείς αυτονόητο. Δεν είναι τόσο απλό όμως. Για τον άλλο που δεν ξέρει τη λύση, ενδεχομένως να είναι πολύ δύσκολο».

Οι πολύωρες συναντήσεις

‭Από πέρυσι τον Φλεβάρη, στο σπίτι του κ. Αποστολάκη έχει «καταπλεύσει» το «Πειρατικό» των περυσινών νικητών: «Συναντιόμαστε και στο δικό μου σπίτι, αλλά και σε άλλα σπίτια άλλων μελών της ομάδας. Και τις χρονιές που παίζαμε απλά, κάναμε και πάλι τις συναντήσεις μας. Απλά, δεν είχε τόση πολλή προετοιμασία. Είναι πολύ δύσκολη και πολύ κοπιαστική η όλη διαδικασία. Θέλει πάρα πολύ χρόνο, κατανόηση από το περιβάλλον μας. Οι περισσότεροι έχουμε παιδιά, έχουμε συζύγους. Αλλά νομίζω ότι μας αρέσει τόσο πολύ, που βρίσκουμε τον χρόνο που απαιτείται για να ασχοληθούμε. Νομίζω ότι όλοι ό,τι κάνουμε, το κάνουμε επειδή το αγαπάμε. Και κάνει καλό και στις οικογένειές μας. Όταν είμαστε εμείς καλά, είναι καλά και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών μας. Όσοι είμαστε εδώ, το σπίτι μας, μας στηρίζει. Θεωρεί ότι είναι ένας χρόνος που είναι απαραίτητος για εμάς, μετά από τόσα χρόνια Κυνηγιού. Και συνήθως το διασκεδάζει μαζί μας. Εγώ προσωπικά έχω βάλει και τα παιδιά μου, σιγά σιγά, και παίζουν. Υπάρχει αγάπη και κατανόηση από το οικογενειακό μας περιβάλλον! Είμαστε μία μεγάλη παρέα. Η αλήθεια είναι ότι όταν βρισκόμαστε διασκεδάζουμε. Περνάμε πολύ ωραία. Τρώμε καλά!».

‭Οι συναντήσεις «είναι μεγάλες. Μπορεί να είναι 3,4, 5 ώρες! Είτε πρωί, είτε απόγευμα. Ανταλλάσσουμε μηνύματα και το κανονίζουμε. Κάποιοι βάζουμε και άδειες για είμαστε πιο άνετοι στις συναντήσεις μας. Τώρα όμως που είμαστε λίγες μέρες πριν το Κυνήγι, οι συναντήσεις είναι καθημερινές. Μπορεί και πρωί, μπορεί και απόγευμα. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, με μεγάλη ένταση εργασίας!».

‭Εκτός από την ομάδα των γρίφων, «έχουμε και διάφορες υποομάδες εργασιών, που έχουν τις ιδέες, δημιουργούν τις κατασκευές για τα παιχνίδια. Υπήρχε και η ομάδα φωτογραφίας που έστησε όλη την έκθεση φωτογραφίας μας. Επίσης, υπάρχουν οι βάρδιες στο περίπτερο, αλλά και μία μεγάλη γκάμα εργασιών που πρέπει να υλοποιήσουμε».

Πρωτοπορία και καινοτομία για το..."Κυνήγι του μέλλοντος"

‭Οι «Καστρινοί Πειρατές» έδειξαν εφέτος τον δρόμο του... μέλλοντος, διοργανώνοντας το 1ο διαδικτυακό Κυνήγι, το οποίο διήρκεσε δύο μήνες. «Ξεκίνησε 12 Δεκεμβρίου, τελείωσε 10 Φεβρουαρίου», μας επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης. «Είχαμε μία μεγάλη συμμετοχή από 35 ομάδες. Πήγε πάρα πολύ καλά, είχαμε οκτώ γρίφους. Πέραν τούτου κάναμε μία έκθεση φωτογραφίας, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά. Είχε μεγάλη συμμετοχή. Η έκθεση έγινε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Στήθηκε στους χώρους της ΦΕΚ (Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης) την οποία κι ευχαριστούμε. Καταφέραμε την Έκθεση και τη συνδυάσαμε και με το διαδικτυακό, βάλαμε κι ένα γρίφο στην έκθεση. Και νομίζω ότι το ευχαριστηθήκαμε κι εμείς και οι ομάδες που έπαιξαν».

‭Στο διαδικτυακό Κυνήγι «κάναμε μία πολύ ωραία καινοτομία, η οποία άρεσε πολύ στις ομάδες», υποστηρίζει ο αρχηγός των «Πειρατών», αναφέροντας ότι «είχαμε ένα γρίφο ο οποίος παίχτηκε μέσω κινητών και GPS. Δηλαδή, όλοι κατέβασαν μία εφαρμογή που έφτιαξε ένα εργαστήριο του ΤΕΙ -το οποίο κι ευχαριστούμε. Με αυτή την εφαρμογή γινόταν η κίνηση στην πόλη. Αν πήγαινες στο σωστό σημείο, το gps σου έδινε το κατάλληλο σήμα, σου άνοιγε τον επόμενο γρίφο κλπ. Και παιζόταν ένα παιχνίδι διαδικτυακό με κινητά. Την εφαρμογή αυτή βέβαια δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε την ημέρα του Κυνηγιού. Την είχαμε μόνο για το διαδικτυακό».

‭Ο κ. Αποστολάκης και οι συμπαίκτες του δικαίως καμαρώνουν ότι «φυτέψαμε το σποράκι!». «Ήταν πρωτοποριακό. Κάποιοι μας έγραψαν ότι είναι το Κυνήγι του μέλλοντος! Πιθανόν να είναι έτσι. Βρήκαμε ένα εργαστήριο στο ΤΕΙ στο οποίο δόθηκε σαν εργασία να αναπτύξουν μία εφαρμογή για το Κυνήγι της πόλης μας. Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε, πήγε πάρα πολύ καλά και τώρα θα πάει ένα ερωτηματολόγιο σε όλες τις ομάδες να μας κάνουν σχόλια γι' αυτό. Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο. Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να παραμείνει σαν πινελιά. Να υπάρχουν μερικοί γρίφοι να εξελίσσονται μέσω κινητών και να υπάρχει ταυτόχρονα και το χαρτί. Γιατί σε όλες τις ομάδες αρέσει το χαρτί, ο παραδοσιακός τρόπος!».

Συλλεκτικό βιβλίο για την ιστορία του Κυνηγιού

‭Οι «Καστρινοί Πειρατές» έχουν κι άλλα όμορφα σχέδια, ένα εκ των οποίων μας το φανέρωσε ο κ. Σπύρος Αποστολάκης: «Έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε ένα βιβλίο για όλα τα Κυνήγια. Τα 16 που έχουν προηγηθεί αλλά και το εφετινό. Μαζεύουμε όλοι υλικό. Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά που θα έχουμε την οργάνωση του Παιδικού Κυνηγιού, που είναι πιο εύκολο, να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την έκδοση αυτού του βιβλίου».

Μια φορά συμμετέχεις και...«κολλάς» για πάντα

‭Ένα από τα πιο ισχυρά «θέλω» του επικεφαλής των διοργανωτών είναι «ο νέος κόσμος να μπει στο Κυνήγι. Προσπαθούμε γι' αυτό. Και μάλιστα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα έχουμε φέτος στο Κυνήγι διάφορα παιχνίδια, γιατί θέλουμε να μπει νέος κόσμος που δεν έχει παίξει, να δει πόσο ωραίο είναι αυτό το παιχνίδι. Να δει ότι αν παίξει μία φορά, θα το αγαπήσει για πάντα!».

‭Τι απαιτεί όμως το παιχνίδι; Ο κ. Αποστολάκης απαντά: «Γνώση, ευστροφία, συνεργασία, μεθοδικότητα, ομαδικότητα. Μπορείς να παίξεις, ακόμα κι αν δεν ξέρεις τίποτα. Ακόμα κι αν είσαι φοιτητής ένα μήνα στο Ηράκλειο! Γιατί θα έχει ρόλο και για σένα. Δηλαδή, υπάρχουν άτομα που απλά ψάχνουν ένα σήμα σε κάποιο σημείο που θα τους στείλεις.

‭Αν έχεις γνώση θα είσαι μέσα σε ένα χώρο αρχηγείου και θα σκέφτεσαι, προσπαθώντας να λύσεις το γρίφο. Υπάρχει ρόλος για όλο τον κόσμο. Απλά, πρέπει να κάνει το βήμα και να πει ''ναι, θα παίξω!''. Μετά νομίζω δεν θα μπορεί να σταματήσει να παίζει! Μετά την πρώτη φορά, κολλάς για πάντα!»

Το θέμα του 17ου Κυνηγιού ‭

Οι «Καστρινοί Πειρατές» ψάχνουν να βρουν τη σπείρα «που έχει αρχίσει να μας καταστρέφει το παιχνίδι». Η ιστορία έχει ως εξής: Στις 3 του περασμένου Δεκέμβρη όταν κι έγιναν τα αποκαλυπτήρια για το «Ηράκλειο του μέλλοντος», μιας κατασκευής που δημιούργησαν με κυβόλιθους όλες οι ομάδες του Κυνηγιού, κάποιος έκλεψε το λίθο της ομάδας των «Καστρινών Πειρατών». Στη θέση του «έβαλε έναν παγωμένο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης άρχισε να λιώνει. Τότε ήταν που καταλάβαμε ότι κάποιος μας τον έκλεψε. Μας κορόιδεψαν λοιπόν και ψάχνουμε να βρούμε ποιος μας έκλεψε τον κύβο».

‭Οι... συμφορές συνεχίστηκαν για τους «Πειρατές», αφού «κάποιος μπήκε στο σπίτι μας και μας έκλεψε τους γρίφους. Επομένως, ψάχνουμε μία σπείρα που έχει αρχίσει να μας καταστρέφει το παιχνίδι!».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ