Το ντοκιμαντέρ «Στην Ελόντα» στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Ήταν η δεύτερη συμμετοχή του Γ.Σταμέλου, σε φεστιβάλ μετά από εκείνο της Ιεράπετρας το φετινό καλοκαίρι

21-25 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε στη Χαλκίδα το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με την ονομασία Docfest. Στο φεστιβάλ συμμετείχε και ο συμπολίτης, καθηγητής και συγγραφέας, πρόεδρος της «Αμάλθειας», Γιάννης Σταμέλος με το 55λεπτο, αφιερωμένο στην Σπιναλόγκα ντοκιμαντέρ του «Στην Ελόντα». Ήταν η δεύτερη συμμετοχή του σε φεστιβάλ μετά από εκείνο της Ιεράπετρας το φετινό καλοκαίρι.

Ζητήσαμε τις εντυπώσεις του από το φεστιβάλ: «Στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν 40 ταινίες ντοκιμαντέρ και πολλά αφιερώματα. Το δικό μου ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου στη μη διαγωνιστική κατηγορία “Πανόραμα”. Η διοργάνωση ήταν άψογη από κάθε πλευρά. Οι προβολές γινόντουσαν σε δύο εξαιρετικές αίθουσες και επιλεγμένες ταινίες παρακολούθησαν και αρκετοί μαθητές της περιοχής. Μετά από κάθε ταινία ακολουθούσε ολιγόλεπτη συζήτηση. Στις δικές μου απαντήσεις αναφέρθηκα στο σκεπτικό της δημιουργίας της ταινίας.

Τους εξήγησα, όπως και οι ίδιοι είδαν, ότι η ταινία μου κινείται σε τρεις άξονες: στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει το συγκεκριμένο μνημείο στην ευρύτερη περιοχή, στον άξονα του ίδιου του μνημείου -ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα βενετσιάνικα φρούρια της Μεσογείου- και στο θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού, για τον οποίο η Σπιναλόγκα είναι πιο πολύ γνωστή. Επιβεβαιώθηκαν αυτά τα οποία μας είχε πει ο Μανώλης Κουκουράκης και ο Maurice Born, ότι τελικά αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, η λέπρα.

Γενικότερα οι θεατές έδειξε ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη Σπιναλόγκα, μετά βέβαια και το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ και το γνωστό σήριαλ, το τέταρτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Ελλάδας, κάτι που αναδεικνύει και τη σπουδαιότητά του.

Το δυνατό σημείο του ντοκιμαντέρ “Στην Ελόντα” είναι το ρεπορτάζ, καθώς πολλά στοιχεία παρουσιάζονται για πρώτη φορά», σημειώνει ο εξαιρετικά δημιουργικός σε θέματα πολιτισμού Γιάννης Σταμέλος.

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ