Σε ανακοίνωση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης αναφέρεται:
"Στο πλαίσιο των διαχρονικά εξαιρετικών σχέσεων του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κύριος Πάνος Λασκαρίδης αναγνωρίζοντας το έργο μας και την προσπάθεια προβολής της Ναυτικής Ιστορίας, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας διαθέσει προς προβολή έναν εξαιρετικό πίνακα του Αιμίλιου Προσαλέντη.
Η θαλασσογραφία αυτή “Ιστιοφόρο στην Ανοικτή Θάλασσα”, Ελαιογραφία σε καμβά, 84 X 109 εκ. (120,5 X 144 εκ. μαζί με την κορνίζα), θα παραμείνει στον χώρο του Μουσείου μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο πίνακας εκτίθεται, ήδη, σε κεντρικό χώρο του μουσείου και προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε, ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, τον Ναύαρχο ε.τ. κύριο Πάνο Λασκαρίδη, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Επίτιμο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάνα Π.Ν. ε.α. και ευελπιστούμε για ανάλογη συνεργασία στο εγγύς χρονικό διάστημα.
Λίγα λόγια για τον ζωγράφο
Αιμίλιος Προσαλέντης (Κέρκυρα 1859 – Αθήνα 1926)
Γιος του επίσης, ζωγράφου Σπυρίδωνα και εγγονός του γλύπτη Παύλου Προσαλέντη. Ασχολήθηκε με την ελαιογραφία, αλλά κυρίως ήταν υδατογράφος, διαμορφώνοντας μαζί με τον Άγγελο Γιαλλινά (1857-1939) και τον Βικέντιο Μποκατσιάμπη (1856-1933) μια παράδοση της τεχνικής αυτής στην Κέρκυρα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του και στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε μηχανικός. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως μηχανικός στο Πολεμικό Ναυτικό, απεικονίζοντας διάφορα λιμάνια και την καθημερινή ζωή σε ένα πολεμικό πλοίο. Θαλασσογραφίες, αποτυπώσεις ιστορικών γεγονότων από διάφορους πολέμους, κυρίως ναυμαχίες και αποδόσεις αρχαιολογικών τόπων και μνημείων αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της καλλιτεχνικής του παραγωγής. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό