ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια υπεραιωνόβια ελιά στο νέο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου
Η υπεραιωνόβια ελιά των 1.300 ετών ξεχωρίζει στον κήπο χωρίς να εμποδίζει οπτικά τη θέα από την πόλη προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
SHARE:
Τα ανθισμένα κρίνα και τα χελιδόνια που πετούν πάνω από τα πολύχρωμα ηφαιστειακά βράχια της Θήρας είναι τα ζωγραφικά θέματα που κάνουν ξεχωριστή την περίφημη «Τοιχογραφία της Ανοιξης» που βρέθηκε στο ανεσκαμμένο Ακρωτήρι της Θήρας και χρονολογείται στον 16ο αιώνα π.Χ.
Η τοιχογραφία παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά σε λίγες μέρες τα κρίνα της Θήρας θα ανθίσουν και στον νέο κήπο του μουσείου, η ανάπλαση του οποίου ολοκληρώθηκε μόλις χθες και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες του. Εξι χιλιάδες φυτά και δένδρα της ελληνικής χλωρίδας που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία και ιστορία φυτεύθηκαν στα παρτέρια του κήπου δημιουργώντας τρεις μεγάλες ενότητες: τους βοτανικούς περιπάτους, το μυθικό «Αρκαδικό τοπίο» και ένα μικρό τεχνητό λόφο στο κέντρο του κήπου, ορατό από την οδό Πατησίων, πάνω στον οποίο δεσπόζει μια αιωνόβια ελιά 1.300 ετών, συνδέοντας τον μύθο για την ονομασία της Αθήνας με το σήμερα. Ο ελίχρυσος με το χρυσαφί του χρώμα που συμβολίζει την αιώνια αγάπη, η αχίλλεια που ο μύθος θέλει να έχει επουλώσει τις πληγές του Αχιλλέα, το κενταύριο που φρόντισε τον λαβωμένο κατά την τιτανομαχία Κένταυρο Χείρωνα είναι ορισμένα από τα «μυθικά» φυτά του νέου κήπου.
«Το σκεπτικό μας είναι ο κήπος του μουσείου να συνδέεται με το ίδιο το μουσείο και τις συλλογές του. Εχουμε επιλέξει φυτά που αναφέρονται στα ομηρικά έπη και σε κάθε παρτέρι θα τοποθετηθούν βοτανικές ταμπέλες με τις ονομασίες τους και θα μοιράζεται εποπτικό υλικό στους επισκέπτες», λέει στην «Κ» ο βιολόγος Αντώνης Σκορδίλης και διευθυντής της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και της συντήρησης του κήπου για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η αρχιτέκτονας τοπίου Ματίνα Γαλάτη μας δείχνει τη συστάδα των τριών νέων κυπαρισσιών που φυτεύτηκαν πίσω από τον εντυπωσιακό κορμό της ελιάς και τους μεσογειακούς θάμνους που έχει τοποθετήσει η Ecoscapes κάτω από τα ψηλά δένδρα για να δημιουργήσει την εικόνα ενός ενιαίου πράσινου «χαλιού». Στα τρία πλευρικά παρτέρια, περιφερειακά του κήπου, δημιουργείται το μυθικό «Αρκαδικό τοπίο», ένας συνδυασμός καρποφόρων φυτών που σμίγουν με αυτοφυή και ενδημικά φυτά της ελληνικής φύσης. Κυδωνιές, λωτοί, βυσσινιές, μηλιές, νεραντζιές και αχλαδιές συνυπάρχουν με μυρτιές, πικροδάφνες, λεβάντες, καλαμιές, δίκταμο, θυμάρι, ύσσωπο, αγριελιές, λυγαριές, αρτεμισίες. Στους δύο βοτανικούς περιπάτους, μας εξηγεί η κ. Γαλάτη, έχουν δημιουργηθεί συστάδες φυτών που «αγκαλιάζουν» και αναδεικνύουν, σαν μουσειακές προθήκες, έξι ελληνικά φυτικά οικοσυστήματα. Στα όρια με την Πατησίων αναπτύσσεται ένας μικρός αμπελώνας, ενώ όσο προχωρούμε προς την είσοδο του μουσείου ο κήπος εμπλουτίζεται με χρώμα και ανθοφόρα φυτά. «Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ο κήπος θα βρίσκεται στην πλήρη ακμή του», μας λέει η ίδια.
Η χάραξη του κήπου, που προσομοιάζει στην οργάνωση των γαλλικών κήπων, δεν άλλαξε, ενώ τα υφιστάμενα δένδρα καλλωπίστηκαν και κλαδεύτηκαν.
Το έργο της ανάπλασης του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Japan Tobacco International, η οποία έχει συνεργαστεί με το μουσείο και την Ecoscapes το 2016 για την ανάπλαση του κήπου στο αίθριο του ΕΑΜ. «Η ανάπλαση του κήπου επιδιώκει να δημιουργήσει έναν χώρο ελκυστικό, ασφαλή και βιώσιμο, αντάξιο ενός εμβληματικού μουσείου, που θα λειτουργήσει ως ένα νέο σημείο “ορόσημο” και έναν αναβαθμισμένο προορισμό για την Αθήνα και τους επισκέπτες της», σημείωσε η Πέγκυ Δόριζα, τέως διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI που επιμελήθηκε το έργο από την πλευρά της και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη «για τη στήριξή του στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας».
Ο κήπος, παρά τις επεμβάσεις που δέχθηκε κατά καιρούς, παρουσίαζε μια εικόνα υποβάθμισης, ενώ ο καθαρισμός του χώρου, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασής του, κράτησε σχεδόν μία εβδομάδα και απομακρύνθηκαν διαφόρων ειδών απορρίμματα, σύριγγες, μέχρι και στρώματα. Η νέα, φροντισμένη, όψη του κήπου αναβαθμίζει τον δημόσιο χώρο του μουσείου και συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.