Μέχρι το 2020 οι Γάλλοι στη Δρήρο!

Η Δρήρος, η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη




 



Μέχρι το 2020 θα παραμείνουν οι Γάλλοι στη Δρήρο αφού ανανέωσε ,υπό όρους, το υπουργείο Πολιτισμού την αδεια ανασκαφών στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο , στην ανατολική Κρήτη! Οι Γάλλοι θα συνεχίσουν την ανασκαφή υπό την αυστηρή επίεβεψη του υπουργείου και των μηχανισμών του.

Η Δρήρος, η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.κ.χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά- Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια.

Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 το άροτρο δύο γεωργών από τη Νεάπολη έφερε στο φως ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αι. π.κ.χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη). Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές έγιναν το 1917 από τους αρχαιολόγους Ξανθουδίδη, Μαρινάτο και συνεχίστηκαν το 1932 από τους Demargne και Van Effenterre.

Από το 2008 ένα νέο ανασκαφικό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα από την ΚΔ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την περαιτέρω διερεύνηση της αρχαίας πόλης.

Στην απόφαση του υπουργείου αναφέρετιαι

"Χορηγούμε στη Γαλλική Σχολή Αθηνών άδεια για τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στη Δρήρο, Δ. Αγίου Νικολάου ΠΕ Λασιθίου, για το 2016, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Λασιθίου, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος (2016-2020) υπό τη διεύθυνση της κ. Βασιλικής Ζωγραφάκη, αρχαιολόγου της ΕΦΑ Λασιθίου. Από Γαλλικής πλευράς επικεφαλής είναι ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κ. ΑΙεχαηάΓθ ΡαΓηουχ.

Η έγκριση δίδεται με τους ακόλουθους όρους:

1.   Η διάρκεια της έρευνας πεδίου να μην ξεπεράσει τις έξι (6) εβδομάδες.

2.   Να γίνονται άμεσα οι απαιτούμενες άμεσες στερεωτικές επεμβάσεις με την εποπτεία και σύμφωνα με τις υποδείξεις συντηρητή της Εφορείας. Εφόσον θεωρείται ότι οι αρχαιότητες θα πρέπει να συντηρηθούν -πέραν των άμεσα σωστικών επεμβάσεων- να κατατεθεί σχετική μελέτη στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ.

3.   Να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, πριν την έναρξη της έρευνας.

4.   Μετά το πέρας της ερευνητικής περιόδου να κατατεθεί στη ΔΙΠΚΑ και στη ΔΒΜΑ αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων, συνοδευόμενη από σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση.

5.   Να κατατεθεί στη ΔΙΠΚΑ και στη ΔΒΜΑ από ένα αντίγραφο οποιασδήποτε δημοσίευσης των πορισμάτων των μελετών.

6.   Σε περίπτωση που απαιτηθεί δειγματοληψία και ανάλυση υλικών καταλοίπων να κατατεθεί χωριστό αίτημα στην ΕΦΑ Λασιθίου, ώστε να ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

7.   Να τηρηθούν τα προβλεπόμενα

8.   Σε περίπτωση ανακοίνωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο αποτελεσμάτων της έρευνας, να προηγηθεί γραπτή ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνοδευόμενη από ενδεικτικό εποπτικό υλικό.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ