ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με ντοκιμαντέρ και βραβεία έριξαν αυλαία οι εκδηλώσεις του δήμου Μυλοποτάμου
Ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία
SHARE:
Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μυλοπόταμος: Μνήμες Τουρκοκρατίας» και τις βραβεύσεις των διακριθέντων στους διαγωνισμούς ζωγραφικής μαθητών και μαντινάδας, που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ταλλαία ’21 – Διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία» ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μυλοποτάμου.
Η εκδήλωση λήξης του πολιτιστικού φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 στον Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο Μαργαριτών. Έτσι συμβολικά, στο χωριό όπου κηρύχθηκε η λήξη της επανάστασης της Κρήτης περιόδου 1821 – 1830, έκλεισε πανηγυρικά και ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21».
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» κ. Μανούσος Κλάδος ανέφερε με την ευκαιρία λήξης του φεστιβάλ τα εξής: «Αισίως, φτάσαμε στο τέλος της πολιτιστικής διαδρομής των φετινών Ταλλαίων, τα οποία όσο και αν ταλαντεύθηκαν μέσα στην δίνη της πανδημίας, περατώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον τόπο μας.
Το πρώτο και το βασικότερο, είναι, πως καταφέραμε για ακόμα μια φορά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φέρουμε σε πέρας ένα θεματικό φεστιβάλ, όπως ήταν το συγκεκριμένο, το οποίο ωστόσο στο σύνολο του στηρίχθηκε στις τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο ανταποκρίθηκαν, αλλά δημιούργησαν μια ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά.
Μετά τα Ταλλαία του 2021, είμαι απολύτως βέβαιος, πως έχουμε πετύχει στον Δήμο Μυλοποτάμου, να έχουμε ένα παραγωγικό πολιτιστικό σύστημα, το οποίο κάνει πράξη αυτό που εννοούμε πολιτιστική συνέχεια.
Εμείς εδώ, δεν κάνουμε ένα φεστιβάλ, που απλά φιλοξενεί εκδηλώσεις. Έχουμε ένα φεστιβάλ, το οποίο παράγει. Αυτό και μόνο κάνει την διαφορά. Αυτό και μόνο καθιστά τα «Ταλλαία» ως το μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της Κρήτης, το οποίο ακόμα και μέσα στην δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και μέσα στην πανδημία, κατάφερε να παράγει πολιτισμό. Όχι μόνο να φιλοξενεί.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, αποδεικνύεται, πως τα Ταλλαία ’21 δεν ήταν ένα απλό επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ήταν μια δημιουργική διαδρομή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εφαλτήριο για δράσεις που πρέπει να συνεχίσουμε.»
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοπόταμου «Ο Αυλοπόταμος» στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος εκδηλώσεων «Ταλλαία 2021 - Διακόσια Χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία» προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυλοποτάμου με θέμα «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ‘21».
Οι κατηγορίες ήταν τρεις :
1. Μαθητές Ε’ & Στ’ Δημοτικού
2. Μαθητές Γυμνασίου
3. Μαθητές Λυκείου
Παρουσιάστηκαν συνολικά 90 έργα ζωγραφικής μαθητών.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν:
1. Η κ. Μαρία Λαγουδάκη ως εκπρόσωπος του Οργανισμού «Αυλοπόταμος»
2. Ο κ. Ιωάννης Παντελιδάκης, εκπαιδευτικός
3. Η κ. Σοφία Πολυμίλη, ζωγράφος και η
4. κ. Γαρυφαλιά Μαστοράκη – Παπαδάκη, ζωγράφος
Η επιτροπή κατόπιν αξιολόγησης των έργων των παιδιών απένειμε τα εξής βραβεία:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ : Εξ ημισείας στις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολειου Περάματος Δωροθέα Βερύκιου και Ιωάννα Κυνηγού.
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στην μαθήτρια Μαρία Στεφανάκη του Δ.Σχ. Μαργαριτών
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στον μαθητή Δημήτρη Κλίνη του Δ.Σχ. Ζωνιανών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ : Στην μαθήτρια Ελευθερία Καρά του Γυμνασίου Περάματος
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στον μαθητή Γεώργιο Βεργάκη του Γυμνασίου Περάματος
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στην μαθήτρια Υακίνθη Αρχοντάκη του Γυμνασίου Πανόρμου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ : Στην μαθήτρια Μαρκέλλα Παρασχάκη του ΓΕΛ Περάματος
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στον μαθητή Σέργκιο Περκέρι του ΓΕΛ Πανόρμου
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στον μαθητή Νικόλαο Ξενικάκη του ΓΕΛ Περάματος
Παράλληλα, ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοπόταμου «Ο Αυλοπόταμος» στο πλαίσιο του φεστιβάλ προκήρυξε επίσης διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα «Διακόσια χρόνια Ελλάδα».
Ο διαγωνισμός, όπως φάνηκε από τις συμμετοχές, προκάλεσε πανελλήνιο ενδιαφέρον και στην κρίση της κριτικής επιτροπής τέθηκαν συνολικά 54 μαντινάδες, οι οποίες έφτασαν από όλη την Ελλάδα.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν:
1. Η κ. Κωστούλα Φράρου – Παπαδογιάννη ως εκπρόσωπος του Οργανισμού «Αυλοπόταμος»
2. Ο κ. Ευάγγελος Βασσάλος, φιλόλογος
3. Η κ. Μαρία Παδουβά, φιλόλογος
4. Και ο κ. Τζανής Τζανιδάκης, Μουσικός – Στιχουργός
Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Γεώργιο Βαγιάνο από τα Μέγαρα Αττικής για την μαντινάδα του:
«Γλεντούνε για την λευτεριά, στου Άδη το ντουκιάνι.
Κι ο διάκος σέρνει το χορό, με τον Δασκαλογιάννη.»
Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Παντελή Παραδεισανό από το Ηράκλειο Κρήτης για την μαντινάδα του:
«Ώριο δεντρό τση λευτεριάς, χιλιομπεγεντισμένο,
μ’ αίματα σε ποτίζουνε, κι ολό σε διψασμένο.»
Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στην μαντινάδα που έγραψε η κ. Χαρίκλεια Αρκαδιανού από την Κάλυβο Μυλοποτάμου και η οποία έχει ως εξής:
«Ο Κρητικός έχει ψυχή, δεν σκλαβογονατίζει.
Σαν χρειαστεί για λευτεριά, τη ζήση χαλαλίζει.»
«ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ: ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λήξης, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Τουρκοκρατίας», το οποίο αποτελεί παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» με την συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ Ρόδακας, που εδρεύει στις Μαργαρίτες.
Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή θρύλων και ιστορικών γεγονότων, που μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά από την εποχή της Τουρκοκρατίας στον Μυλοπόταμο και έφτασαν έως τις ημέρες μας, ως μνήμες που περιγράφονται από τους ανθρώπους του τόπου.
Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε η φιλόλογος και Διευθύντρια το Γυμνασίου Γαράζου κ. Μαρία Παδουβά, η οποία με τους συνεργάτες της έκαναν όλες τις σχετικές συνεντεύξεις στα χωριά του Μυλοποτάμου και δημιούργησαν μια εξαιρετική «τράπεζα μνημών» από μια περίοδο, για την οποία πρώτη φορά ερευνήθηκε διεξοδικά σε αυτό το επίπεδο. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί, τόσο με την ίδια θεματική, όσο και με άλλες ιστορικές περιόδους αλλά και για διάφορες χρονικές και κοινωνικές συγκυρίες.
Την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ συνόδευσαν με ζωντανή μουσική και τραγούδια η Ευγενία Τόλη στο νταουλάκι και στο τραγούδι, ο Αντώνης Λεοντίδης στην λύρα και το τραγούδι, και ο Στέλιος Φιλλιπάκης στο λαγούτο και στο τραγούδι.
Το ντοκιμαντέρ συγκίνησε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό που παρευρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του την λήξη του φεστιβάλ «Ταλλαία ‘21», το οποίο περνάει στην ιστορία ως ακόμα μία σημαντική πολιτιστική παρέμβαση στην περιοχή του Μυλοποτάμου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΩΤΟ ΑΣΤΟΡΙΑ – Νίκος Δράγασης Πέραμα