ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέσχη κινηματογράφου Αγ. Νικολάου: “Περασμένες Ζωές”, μια ελεγεία για την αγάπη

Την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 21:00, στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο “Χριστίνα”, θα προβληθεί η τελευταία δημιουργία της Σελίν Σονγκ “Περασμένες Ζωές - Past Lives”

tainia
Photo Credits: @Jeremy Yap on Unsplash

Με μια πολυβραβευμένη ταινία από την Νότια Κορέα συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η “Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου”, σε συνεργασία με την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου (Δ.Α.Ε.Α.Ν).

Την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 21:00, στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο “Χριστίνα”, θα προβληθεί η τελευταία δημιουργία της Σελίν Σονγκ “Περασμένες Ζωές - Past Lives”. Το ντεμπούτο της Νοτιοκορεάτισας δημιουργού είναι ένα μοντέρνο ρομαντικό παραμύθι, που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως, ενώ αποφεύγει αριστοτεχνικά όλα τα αναμενόμενα κλισέ. Είναι μια συγκινητική ελεγεία για την αγάπη και το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές και ήδη θεωρείται κλασικό στο είδος του. Με 87 βραβεύσεις ανά τον κόσμο και υποψηφιότητα για ΄Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου, είναι παραγωγής Η.Π.Α 2023, διάρκειας 105΄ και πρωταγωνιστούν οι: Γκρέτα Λι, Τέο Γιό, Τζον Μαγκάρο.

Η Σελίν Σονγκ συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους και τους χωρίζουν αμέτρητα μίλια. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του '90 και καταλήγει στη σημερινή Νέα Υόρκη όταν, ενήλικες πλέον, οι ήρωες βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες που καλλιέργησαν από μακριά να αναμετριούνται με την πραγματικότητα.

Ξεκινά με ένα καταπληκτικό πλάνο σε ένα μπαρ, όπου δυο άνδρες και μια γυναίκα, -οι πρωταγωνιστές της ταινίας που δεν μας έχουν ακόμη συστηθεί-, πίνουν το ποτό τους, μιλούν περιστασιακά και κοιτάζονται, ενώ μια παρέα απέναντι προσπαθεί να μαντέψει την σχέση ανάμεσα τους. Σταδιακά η πλοκή ξετυλίγεται και μας μεταφέρει στη Νότια Κορέα της δεκαετίας του ’90, για να συναντήσουμε την Να Γιανγκ και τον Χάε Σουνγκ, δυο δωδεκάχρονους συμμαθητές, ερωτευμένους σιωπηρά. Η σχέση τους διακόπτεται απότομα, επειδή η οικογένεια του κοριτσιού μεταναστεύει στον Καναδά, όπου η Να Γιανγκ αλλάζει το όνομα της σε Νόρα, ενώ το αγόρι παραμένει στην Σεούλ να την νοσταλγεί για όλη την επόμενη δωδεκαετία. Στη συνέχεια η επαφή μεταξύ τους επανέρχεται μέσω Facebook και καθιερώνουν μια τακτική βιντεο-επικοινωνία. Η ζωή προχωρά, η Νόρα έχει μετακομίσει στην Νέα Υόρκη και ονειρεύεται καριέρα συγγραφέα, ενώ εκείνος πρέπει να ζήσει για κάποιο διάστημα στην Κίνα. Έτσι οι ζωές τους θα πάρουν τον δικό τους δρόμο, αλλά δώδεκα χρόνια μετά ο Χάε Σουνγκ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να ξανασυναντήσει τον πρώτο και μοναδικό έρωτά του…

Στην Κορεατική παράδοση “In-Yun” είναι το κάρμα των ανθρώπων. Πιστεύουν ότι αν δύο άνθρωποι συναντηθούν τυχαία κι αυτό είναι η αρχή μιας γνωριμίας τότε είναι το κάρμα τους. Στο κάρμα ο άνθρωπος ανακουφίζεται ότι δεν είχε επιλογές. Στη ζωή όμως έχει. Αν κάτι αποτυγχάνει στις σχέσεις του είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του και το πώς (δεν) αξιοποίησε τις ευκαιρίες του. Οι δύο φίλοι και εν δυνάμει εραστές έπρεπε να χωρίσουν μικροί λόγω συνθηκών, μετά όμως έπλασαν οι ίδιοι τις συνθήκες που τους (ξανα)χώρισαν.

Η σκηνοθέτης –που υπογράφει και το σενάριο-  δεν κρίνει, αλλά παρουσιάζει με απίστευτη κατανόηση και στοργή τους χαρακτήρες της. Σε ένα αποστασιοποιημένο αστικό ντεκόρ παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις με ειλικρίνεια, στοχασμό και συγκίνηση. Οι χαρακτήρες πιστευτοί, αληθινοί, είτε ανταλλάσουν ειλικρινά συναισθήματα στους διαλόγους τους, ή τα παγιδεύουν καταδικάζοντας τα να μείνουν ανείπωτα στις σιωπές τους. Δωδεκαετείς κύκλοι στις ζωές δυο ανθρώπων με τις εναλλακτικές που εγκατέλειψαν μοιραία στο πέρασμα του χρόνου, που καταλήγουν σε μια συνάντηση όπου συνυπάρχει το παρόν και το παρελθόν, η Ασία και ο Νέος Κόσμος, η επιθυμία και η πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, αφίσες, φωτογραφίες, trailer, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου   ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση