ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κώστας Γεωργουσόπουλος: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον καταξιωμένο θεατράνθρωπο
Φίλοι, συγγενείς και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του Παπάγου για το τελευταίο αντίο στον Κώστα Γεωργουσόπουλο
Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κώστα Γεωργουσόπουλο είπαν το μεσημέρι της Τετάρτης (11/12) συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου στο νεκροταφείο του Παπάγου.
Ο καταξιωμένος κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας, γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 87 ετών.
Το παρών στην κηδεία του Κώστα Γεωργουσόπουλου έδωσαν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Κιμούλης, Μαριάννα Κιμούλη Λυδία Κονιόρδου, Σταμάτης Φασουλής, Αλίνα Κοτσοβούλου, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαίρη Βιδάλη, Νικήτας Τσακίρογλου, Μάρκος Σεφερλής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γρηγόρης Βαλτινος, Μανώλης Μητσιάς, Όλγα Δαμάνη, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Γιάννης Μόσχος, Χάρης Ρώμας, Μαίρη Ραζή, Βασίλης Πουλαντζάς, Γωγώ Μπρέμπου, Νίκος Διαμαντής.
Ποιος ήταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη.
Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση ενώ το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί 25 χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.
Το βραβευμένο έργο του
Το 2008 τού απενεμήθη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του και το 2006 το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά του.
Το 1986, για το έργο του «Τα μετά το θέατρο», απέσπασε το 1ο Κρατικό Βραβείο δοκιμίου, ενώ για το έργο «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ» το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000).
H θεατρική κριτική
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ξεκίνησε το 1971 την θεατρική κριτική από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» και έπειτα συνέχισε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο, 1, Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Παγκόσμιο θέατρο, 2, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο, 3, Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000.