«Η σιωπή δεν υπήρξε πουθενά στη ζωή του Νίκου Κούνδουρου»

Τί είπε ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρετίζοντας την εκδήλωση στη μνήμη του σπουδαίου κινηματογραφιστή

«Η σιωπή δεν υπήρξε πουθενά στη ζωή του Νίκου Κούνδουρου» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρετίζοντας την εκδήλωση για το σπουδαίο κινηματογραφιστή.

«Στην Αντίσταση, δεν έχω δικαίωμα, έχω υποχρέωση. Ανήκω σε μια γενιά ιστορική. Ζήσαμε πολέμους, χούντες, δυστυχίες, αλλά και τη λίγη ευτυχία που μας αναλογεί ανάμεσα στα τόσα πικρά που βιώσαμε. Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να έχουμε μνήμη». Με τα λόγια αυτά, του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, στη σημερινή εκδήλωση τιμής για τον σπουδαίο κινηματογραφιστή, τον καλλιτέχνη, τον ενεργό πολίτη, τον άνθρωπο που «με πυγμή και νεανικό σφρίγος, που τον ακολουθούσαν μέχρι το τέλος της ζωής του, χάραξε τα δικά του σημάδια στην πολιτική, την ιστορία, την τέχνη και την ποίηση της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βούτσης που γνώριζε τον Νίκο Κούνδουρο από τα μαθητικά θρανία του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής άνοιξε, με τον χαιρετισμό του, την τιμητική εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα Γερουσίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, παρουσία πολλών βουλευτών, μελών της Κυβέρνησης, ανθρώπων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

«Ετοιμάζαμε, ζώντος του Νίκου, να κάνουμε μια μεγαλύτερη εκδήλωση, γιατί πιστεύουμε ότι η τιμή πρέπει να αποδίδεται εν ζωή των ανθρώπων στους οποίους ανήκει, τώρα όμως είναι υποχρέωσή μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι ο Κούνδουρος «με το έργο του παρακολούθησε όλες τις ιστορικές τομές της πολυκύμαντης ιστορίας του ελεύθερου ελληνικού κράτους και έθνους. Για κάθε μία από αυτές υπάρχει η καταγραφή, η άποψη, η αισθητική, η εικόνα, το μήνυμα που έδινε».

«Έχουμε ακούσει αυτό που είπε ο Ρίτσος, ότι ‘‘όλα ξεχάστηκαν πριν ειπωθούν και η σιωπή δεν ήταν καταφύγιο’’. Με τη λήξη του εμφυλίου, η σιωπή δεν υπήρξε πουθενά στην πορεία του Νίκου Κούνδουρου», τόνισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «ήταν εκείνος που έκτισε στη Μακρόνησο το πρώτο θέατρο με πέτρες και χώμα. Κι όταν αφέθηκε ελεύθερος, αποφάσισε ν’ ακουστεί η φωνή του μέσα από τον κινηματογραφικό φακό ανοίγοντας τον δικό του δρόμο στον ελληνικό κινηματογράφο, με την πολιτική και την ιστορία να τροφοδοτούν το έργο του. Ευαίσθητος κοινωνικά, με υψηλή αισθητική, αλλά και με εθνικές και πατριωτικές πινελιές, για να μένουν ζωντανές οι μνήμες, ανέσυρε γεγονότα δίχως ίχνος πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην ευρύτερη πολιτιστική προσφορά του Νίκου Κούνδουρου, ιδιαίτερα στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου, μεταξύ άλλων και μέσα από τον φορέα «Αρχιπέλαγος», που ολοκλήρωσε το μεγάλο έργο της αναστήλωσης και μετατροπής σε Μουσείο του αρχαιότερου βιομηχανικού μνημείου του Αιγαίου, το Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο.

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Ευάγγελο Πολίτη, διευθυντή του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου, και από τον βουλευτή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη.

Για τον Νίκο Κούνδουρο και το έργο του μίλησαν οι κινηματογραφιστές κ.κ. Νίκος Καβουκίδης και Μάριος Παπαγεωργίου.

Αποσπάσματα κειμένων του σκηνοθέτη διάβασε ο κ. Ανδρέας Κούνδουρος, επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής, ενώ αποσπάσματα από ταινίες του προβάλλονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η σύζυγος του Νίκου Κούνδουρου, κυρία Σωτηρία Ματζίρη Κούνδουρου, και ο γιος τους Ιωσήφ Κούνδουρος, στους οποίους ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε αναμνηστικό μετάλλιο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ