"Η Κνωσός είναι ένας χώρος έντονης πολιτιστικής μνήμης και διαχρονίας"

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ευρήματα του θρησκευτικού κέντρου της πόλης της Κνωσού -Νέοι ορίζοντες για τη γνώση του Μινωϊκού και Μυκηναϊκού πολιτισμού και άγνωστες πλευρές της πολιτισμικής μας διαδρομής

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  από το «Συμπόσιο Πολιτισμού» σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η εκδήλωση με θέμα: «Το Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού και τα ευρήματά του», με ομιλήτρια τη διδάκτορα αρχαιολογίας και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Αθανασία Κάντα, έχει προσελκύσει πλήθος κόσμου που έχει κατακλύσει την αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στο δημοτικό κτίριο της οδού Ανδρόγεω.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό τα συγκλονιστικά ευρήματα του διαχρονικού Θρησκευτικού Κέντρου της Πόλης της Κνωσού, από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, τα οποία καλύπτουν μία ιστορική περίοδο από το 1800 π. Χ., έως τον 2ο αιώνα μ. Χ.

Ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τη γνώση του Μινωϊκού και Μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ φωτίζονται άγνωστες πλευρές της πολιτισμικής μας διαδρομής.

Ο μοναδικός αυτός πολιτισμικός πλούτος εμπλουτίζει την οπτική της ιστορικής γνώσης και αυτογνωσίας μας σε μία κρίσιμη κοινωνική περίοδο στην οποία η συλλογική μνήμη έχει υποχωρήσει και η Λήθη κερδίζει έδαφος.

"Η Κνωσός είναι ένας χώρος έντονης πολιτιστικής μνήμης και διαχρονίας", υποστήριξε η κ. Καντα.

Ένα από τα πιο σημαντικά κι ενδιαφέροντα σημεία της αποψινής βραδιάς έμεινε για το τέλος, με την γνωστή αρχαιολόγο να παρουσιάζει ένα μικρό τμήμα ενός οικισμού της Κνωσού όπου βρέθηκε "μια χάλκινη πόρπη ή ίσως αγκράφα από ζώνη, η οποία περιέχει μία πολύ ωραία γέννηση του Χριστού".

Σε αυτό διακρίνεται το αστέρι, ο Ιωσήφ και η Παναγία. "Είναι πολύ μεταγενέστερο", υποστήριξε η κ. Καντα, ενώ αναρωτήθηκε: "Είναι Ενετικών χρόνων;" για να συμπληρώσει ότι "περιμένουμε τους ειδικούς να μας απαντήσουν"'.

Πάντως η ίδια τόνισε ότι "δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το οικόπεδο με την τόση θρησκευτική διαχρονία βρέθηκε αυτό το αντικείμενο".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ