"Χάρτινο το Φεγγαράκι" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα 1η Ιουνίου, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στις 19:00 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στις 20:00.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκιμε τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση εξελίσσεται στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Μεσολογγίου 32) και στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά (συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα 1η Ιουνίου, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στις 19:00 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στις 20:00.
 
Η έκθεση χρησιμοποιεί ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιούΧάρτινο το Φεγγαράκι του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1949 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

Οι στίχοι αναφέρονται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που για τον Χατζηδάκη σήμαιναν έναν κόσμο που αποτελούνταν από τάξεις στερημένες και φαντασιώσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι στίχοι του Γκάτσου αντικατοπτρίζουν αυτήν την έννοια της φευγαλέας ψευδαίσθησης «θα φέρει η θάλασσα πουλιά, κι άστρα χρυσά τα’ αγέρι, να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά, να σου φιλούν το χέρι. Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι, θα’ σαν όλα αληθινά». 

Ένα τραγούδι ερωτικό λοιπόν που εκφράζει τον πολιτικό προβληματισμό του Τένεσι Ουίλιαμς καθώς και το ελληνικό εγχείρημα της παραγωγής του στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και στην αρχή μίας διεθνούς κατάστασης που ονομάστηκε ψυχρός πόλεμος. 

Οι στίχοι έρχονται επίκαιροι στη σύγχρονη Ελλάδα και στην ψυχολογία των πολιτών. Τα έργα από χαρτί, ένα υλικό ευαίσθητο που απαιτεί ειδικές δεξιότητες, εκφράζουν την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μία σκληρή πραγματικότητα.

Οι καλλιτέχνες από Ελλάδα, Η.Π.Α. και Κορέα είναι οι εξής:
Eozen Agopian, Roya Amigh, Μαρία Ανασάζη, Λυδία Βενιέρη, Long-bin Chen, Angiola Churchill, Joan Giordano, Γιώργος Γιώτσας, Χριστόφορος Δουλγέρης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ho Han, Ran Hwang, Τίνα Καραγεώργη, Μαρία Καραμήτου, Μαριγώ Κάσση, Ειρήνη Λιναρδάκη, Δέσπω Μαγκώνη, Renee Magnanti, Lu Mei, Ελένη Μυλωνά,  Bill Pangburn, Vincent Parisot, Gahae Park, Λίλα Πολενάκη, Yun Ku Sang, Hoyoon Shin, Insoo Shin, Xin Song, Κωνσταντίνος Σταματίου, Mary Ting
και το Hanji paper group: Jinei Cho, Young Joo Im, Keumsuk Park, Seonae Kim, Booduck Lee, Jaesu Um, Yang Bae Jun.
 
Για την έκθεση κυκλοφορεί κατάλογος.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλες Δράσεις:
Hanji Fashion Show
Ένα σημαντικό γεγονός με ρούχα κατασκευασμένα 
από το παραδοσιακό κορεάτικο χαρτί Hanji
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, στις 21:00
Χώρος: Πλατεία Μικρασιατών, παλιά πόλη Ρέθυμνο
 Η δημιουργική ομάδα του Hanji Fashion Show, παρουσιάζει την Κορεατική κουλτούρα στην ενδυμασία, χρησιμοποιώντας ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία των ρούχων, το παραδοσιακό χειροποίητο κορεάτικο χαρτί Hanji.
Οι δημιουργίες από το χαρτί Hanji, προβάλλουν τα υλικά και άυλα στοιχεία του πολιτισμού της Κορέας. Η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η φύση και η πνευματική κληρονομιά της χώρας αποτυπώνεται στις σχεδιαστικές δημιουργίες της ομάδας. 
Μέσα από αυτό το διαφορετικό γεγονός, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την Κορεάτικη παράδοση γύρω από το χαρτί 'hanji', καθώς και τον συναισθηματικό κόσμο των Κορεατών.
 
Το χαρτί Hanji κατασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό του Paper Mulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της, γνωστά στην κορεάτικη γλώσσα ως dak.
Εμφανίστηκε στην αρχαία Κορέα σε διάφορες μορφές. Είτε σαν χαρτί γραφής, είτε σε κατασκευές καθημερινής χρήσης, ιατρικά βοηθήματα (επιδέσμους), ή στην κατασκευή βιβλίων (εξαιτίας της αντοχής του στον χρόνο).
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cca.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ