Γλυκόπικρα συναισθήματα και ένα "αντίο" από τη θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Επιστολή της θεατρικής ομάδας της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου προς το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας για τη, δεύτερη κατά σειρά, απόρριψη της αίτησης για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Η επιστολή

Αγαπητοί φίλοι,

Με ανάμικτα συναισθήματα πήραμε το πολύ ευγενικό σας σημείωμα με το οποίο μας γνωστοποιείτε την μη επιλογή της Θεατρικής μας Ομάδας στο 7ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας 2017. Ιδιαίτερα η κατακλείδα της απάντησής σας (Ελπίζουμε να ανταμώσουμε στο επόμενο Φεστιβάλ) μας άφησε μια πικρή γεύση. Κι αυτό γιατί το αίτημά μας για συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ είχε υποβληθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και έτσι ο χρόνος για μας έχει πλέον εξαντληθεί.

Όταν, πριν από τρεις δεκαετίες περίπου δημιουργήσαμε τη θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου είχαμε ένα συγκεκριμένο στόχο. Χρησιμοποιώντας την τέχνη του θεάτρου να προσφέρουμε στην κρητική Ιδέα και κυρίως στην κρητική διάλεκτο. Άλλωστε η γλώσσα είναι το βασικότερο εργαλείο που χρησιμοποιεί το θέατρο.

Στην πορεία μας αυτή έχοντας ανεβάσει δεκάδες ηθογραφίες, κωμωδίες, ιστορικά έργα, αφιερώματα κλπ, πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν το έργο που επιτελούμε έχει την απήχηση που θα θέλαμε, πέρα από τη Ρόδο, στη λοιπή Ελλάδα. Τούτο επιβεβαιώθηκε ποικιλότροπα με τις παραστάσεις που δόθηκαν στα περισσότερα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μέσω της συμμετοχής της ομάδας μας, ως ιδρυτικό μέλος, στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Πέρα απ’ αυτό όμως και με τις παραστάσεις που δόθηκαν στο λεκανοπέδιο αλλά και σε όλη την Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Σητεία).

Η δημιουργία του φεστιβάλ Ιεράπετρας ήταν για μας μια πρόσθετη πρόκληση και αυτός ήταν ο λόγος να πάρουμε μέρος στο 1ο που έγινε στην πόλη σας το 2009. Οι πέντε διακρίσεις που είχε πάρει τότε η θεατρική μας ομάδα, είχαν επιβεβαιώσει την οντότητα του έργου που μέχρι τότε επιτελούσε και είχαν αποτελέσει ούριο άνεμο στα φτερά της ομάδας, δεδομένου ότι το θεατρικό έργο ανήκε σε συγγραφέα της ομάδας.

Το αίτημά μας για συμμετοχή στο περυσινό, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και στο φετινό φεστιβάλ, ήταν μια συνέχεια εκείνης της συμμετοχής, του 2009. Όπως είχαμε επισημάνει στα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής του φεστιβάλ, με επιστολή που συνόδευε την υποψηφιότητα μας, δεν θέλαμε να ‘ρθούμε ως μια ομάδα που τυπικά ζητά να πάρει μέρος σε ένα θεατρικό φεστιβάλ. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε για τα άλλα φεστιβάλ που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ Ιεράπετρας, το μόνο που γίνεται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα για όσους ασχολούνται με την κρητική θεατρική δημιουργία τις μέρες μας. Και τολμούμε να καταθέσουμε ότι η ομάδα μας είναι η μόνη, σ’ όλη την Ελλάδα, που έχει επιδείξει σε βάθος χρόνου το έργο που την έχει καταξιώσει λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που με σεβασμό και ταπεινότητα υπηρετεί.

Το 2009, η θεατρική μας ομάδα στο 1ο φεστιβάλ Ιεράπετρας με την τότε συμμετοχή της, πέρα των άλλων, είχε κερδίσει το βραβείο κοινού, ως η καλύτερη παράσταση του φεστιβάλ, το Β΄ βραβείο καλύτερης παράστασης από την κριτική επιτροπή και ειδική διάκριση νεοεμφανιζόμενου νεοελληνικού έργου για το θεατρικό έργο του Γιάννη Νιωτάκη «…και καλά ξεμπερδέματα», στην κρητική διάλεκτο.

Μετά το πέρας της παράστασης μέλη της Κριτικής Επιτροπής, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο σενάριο του έργου συμβουλεύοντας την ομάδα να συνεχίσει να ασχολείται μ’ αυτό το είδος. Προέτρεψαν μάλιστα τους συντελεστές της, μια καινούργια τους δουλειά, στο μέλλον, να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ Ιεράπετρας δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης του είδους, της θεατρικής δημιουργίας, με την Κρήτη.

Αυτό έκανε η ομάδα μας. Όταν δημιουργήθηκε το έργο «Κοντζές και Διωματάρης», με τους ίδιους συντελεστές (συγγραφέα, σκηνοθέτη, σκηνογράφο και ηθοποιούς), βασικός στόχος ήταν να παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Ιεράπετρας, επειδή η ομάδα ένιωθε ότι εκεί ήταν η εστία της θεατρικής της δημιουργίας. Μαζί λοιπόν με το αίτημα, όταν φέτος υποβλήθηκε για δεύτερη φορά, σημειώναμε.

«Το αίτημα της συμμετοχής της θεατρικής ομάδας της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου στο φετινό φεστιβάλ είναι, αν θέλετε, η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που είχε τότε (2009) δοθεί προς το κοινό του φεστιβάλ, την κοινωνία της περιοχής σας, προς την Κριτική Επιτροπή και στο θεσμό του φεστιβάλ Ιεράπετρας».

Η απόφαση της καλλιτεχνικής επιτροπής να μην συμπεριληφθεί το θεατρικό μας έργο ούτε πέρυσι ούτε φέτος στις ομάδες του φεστιβάλ, ούτε καν στις επιλαχούσες, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Συνιστά ίσως ηθικό θέμα για το ίδιο το φεστιβάλ δεδομένου ότι υπάρχει μια αντικρουόμενη συλλογιστική στην επιλογή της συμμετοχής της θεατρικής μας ομάδας στο 1ο φεστιβάλ με το αποτέλεσμα που προαναφέραμε και στη φετινή απόφαση.

Ίσως οι ιθύνοντες του φεστιβάλ θα ‘πρεπε να έχουν αντιληφθεί, με τις επισημάνσεις που είχαμε κάνει, ότι το αίτημά μας ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η ομάδα μας με τη συμμετοχή της, όπως επισημάνθηκε, δεν αποσκοπούσε σε διακρίσεις και βραβεία αλλά στην προσφορά στο συναίσθημα, στον άνθρωπο και στην Ιδέα της Κρήτης. Πράγμα που ήταν διατεθειμένη να το κάνει και μη συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό κομμάτι αλλά ως ξεχωριστή συμμετοχή στο φεστιβάλ.

Ένας φίλος βέβαια, όταν πληροφορήθηκε και τη φετινή απόρριψή μας, μονολόγησε. «Τι να πεις… Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Μήπως η σύγχρονη κρητική θεατρική δημιουργία αλλά και η διάλεκτος είναι σε διωγμό στην Κρήτη;».

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ Ιεράπετρας και καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

                                                              Θεατρική Ομάδα

                                                     Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ