Ένα "ταξίδι" στην ιστορία των κρητικών Γεύσεων

"4000 Χρόνια Γεύσεις Κρήτης: ένα χρονικό για την Κρητική γαστρονομία"

Εκδόθηκε πρόσφατα το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του σεφ Χρήστου Ι. Λάπα (σε συνεργασία με τον Γ.Τ. Τσερεβελάκη) με τίτλο "4000 Χρόνια Γεύσεις Κρήτης: ένα χρονικό για την Κρητική γαστρονομία".

Πρόκειται για ένα διαχρονικό ταξίδι στην εξέλιξη των γεύσεων και των γαστρονομικών προτιμήσεων που χαρακτηρίζουν την Κρητική Κουζίνα, από την Μινωική εποχή έως και τις ημέρες μας.

Σε επτά κεφάλαια καταγράφει και αναλύει τις διατροφικές συνήθειες των Κρητών, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν και παγιώθηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου: Προϊστορία, Αρχαιότητα, Αυτοκρατορικοί χρόνοι, Βυζάντιο, Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία, Σύγχρονη εποχή είναι οι ενότητες που μας χαρίζουν άπλετη γνώση και μας ταξιδεύουν στον γαστρονομικό χάρτη της Κρήτης στο πέρασμα του χρόνου.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από ταξιδιωτικές αφηγήσεις περιηγητών, συγχρόνων της εποχής μας βιβλίων περί του εν λόγω θέματος, όπως και από προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων της υπαίθρου που γνώρισαν εκ του σύνεγγυς την αξία και το εύρος της Κρητικής Διατροφής.

Το εν λόγω βιβλίο διεκδικεί σημαντική πρωτοτυπία, διότι δεν είναι ένα ακόμη παραδοσιακό «συνταγολόγιο», καθώς προσφέρει άποψη, κρίση και γνώση του αντικειμένου. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει εκτελεσμένη μια συνταγή «εποχής», η οποία βοηθάει τον αναγνώστη να ζήσει μια κυριολεκτικά διαδραστική και βιωματική εμπειρία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ