Έκθεση φωτογραφίας: ''Το Αυτό – Ανακατασκευάζοντας την οικογένεια''

Διάρκεια έκθεσης 29/11 - 29/12

Το MedPhoto Festival για μια ακόμα χρονιά σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας στον Πολυχώρο της ΕΦΕΚ (Δουκός Μποφώρ 20, Ηράκλειο), με βασική θεματική το οικογενειακό αρχείο και τις πολλαπλές ερμηνείες και χρήσεις του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 8.00μ.μ. και θα διαρκέσει έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2019.

Συμμετέχοντες: Άννα Χρονάκη, Χρύσα Καπνιά, Ελεανα Καζίλα, Ελένη Κανακάκη, Ερωφίλη Γαγάνη, Γαλάτεια Ιατράκη, Μαρία Καρκανάκη, Λευτέρης Μαριδάκης, Αντρέας Μελαδάκης, Νίκη Πετράκη, Τερψιχόρη Κουζούνη, Τόνια Κοϊνάκη, Ελένη Τζουγανάκη, Μανώλης Βάρδας, Χάρης Γρηγοράκης, Αναστασία Τζιγκουνάκη

Θέμα: ''Το Αυτό – Ανακατασκευάζοντας την οικογένεια''

Το σκοτεινό. Το ασυνείδητο. Το αρχέγονο, το ανοργάνωτο το συναισθηματικό. Το απρόσιτο. Οι ορμές, τα πάθη, οι άγνωστες δυνάμεις . Το κίνητρο, το ένστικτο, η βιολογική ανάγκη.

Το Αυτό είναι μία από τις τρεις συνιστώσες του μοντέλου για τη δομή του ανθρώπινου ψυχικού οργάνου σύμφωνα με τη θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ. Είναι το πρώτο μέρος, το έμφυτο σε αντίθεση με το Εγώ και το Υπερεγώ που καθορίζονται από κοινωνικούς παράγοντες. Καθώς ο Φρόυντ έβλεπε όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά υποκινούμενη από ενορμήσεις και ένστικτα, που με την σειρά τους είναι οι νευρολογικές παραστάσεις των φυσικών αναγκών, το Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Τα δύο βασικά ένστικτα σύμφωνα με τον Φρόυντ είναι ο Έρως και ο Θάνατος. Έρως, η παρακινητική ενέργεια για τη διατήρηση της ζωής και την αναζήτηση ευχαρίστησης, και Θάνατος, η επιθυμία μας να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, να την απορρίψουμε.

Τα οικογενειακά φωτογραφικά αρχεία, αποτελούν αναπαραστάσεις μιας ζωής που είχαμε ή που θα θέλαμε να έχουμε. Άλλα τακτοποιημένα,συντηρημένα σε άλμπουμ, φυλαγμένα σαν θησαυροί, άλλα πεταμένα, φθαρμένα, σκισμένα. Κινήσεις που υποδηλώνουν θέληση για διατήρηση της μνήμης, κινήσεις που υποδηλώνουν την αδιαφορία ή την ανάγκη για λήθη. Η επαναφορά των αρχείων και ο επαναπροσδιορισμός τους αποτελούν κινήσεις που ανοίγουν τις πόρτες της δημοσιότητας σε κάτι που για χρόνια υπήρξε ιδιωτικό. Υποδηλώνουν ανάγκη για δημιουργία μιας νέας ταυτότητας, παραγωγής μιας νέας ανάμνησης.

Επιστρέφουμε λοιπόν στο παρελθόν μέσα από το φωτογραφικό αρχείο κοιτάζοντας το πλαίσιο που κάποτε μας διαμόρφωσε, ερεθίζοντας υποσυνείδητες πτυχές. Η παρέμβαση στο αρχείο και η αναπλαισίωσή του, ή η πιστή διατήρηση του, ενδεχομένως να συνδέεται με το σκοτεινό, αρχέγονο, ασυνείδητο Id. Το Αυτό συγκρούεται με το Υπερεγώ, οι ορμές συγκρούονται με τις ηθικές αξίες, δημιουργώντας συμπλέγματα που καλούμαστε να αποδομήσουμε.

Επιμέλεια: Georges Salameh

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ