Εισαγωγικό Σεμινάριο στο overtone και inuit throat singing από τον Αλ. Θεογιάννη

Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου

Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων για το Ρυθμό και τα Κρουστά που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα πραγματοποιηθεί Εισαγωγικό Σεμινάριο στο overtone και inuit throat singing από τον μουσικό Αλέξανδρο Θεογιάννη, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, κατά τις ώρες 17.00 – 20.00, στην αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης» του Πνευματικού Κέντρου. 

Περιγραφή σεμιναρίου

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποσκοπεί στο να έρθουν οι εκπαιδευόμενοι σε επαφή πρωτίστως με τη φωνή και το ρυθμό και κατ' επέκταση με δύο ιδιαίτερες φωνητικές παραδόσεις. Η μία αφορά τον παραδοσιακό τρόπο τραγουδιού των Inuit (inuit throat singing) και η άλλη το ατομικό πολυφωνικό τραγούδι με τη χρήση αρμονικών (overtone singing). Μέσω της επαφής και αλληλεπίδρασης με αυτές, θα γνωρίσουν τη θεωρία και την ιστορία των ιδιαίτερων και παλαιών αυτών φωνητικών παραδόσεων, θα κατανοηθεί η φωνητική τοποθέτηση που απαιτείται για να επιτευχθούν, όπως επίσης και θα πειραματιστούν μέσω δραστηριοτήτων και σύγχρονων μεθόδων εκμάθησης. Μέσω της πράξης και του πειραματισμού θα επιχειρήσουν και οι ίδιοι να τραγουδήσουν με αυτούς τους τρόπους και να δημιουργήσουν τα δικά τους ρυθμικά μοτίβα και τις δικές τους μελωδίες.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Θεογιάννης είναι εκπαιδευτής φωνής και μουσικός παιδαγωγός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 4 ετών όπου παράλληλα ξεκίνησε να συμμετέχει σε μουσικές παραστάσεις. Είναι απόφοιτος του προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής και οι μεταπτυχιακές του σπουδές είναι στη Μουσική Παιδαγωγική με ειδίκευση στη παιδική φωνητική. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ελλάδα έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Κίνας με ειδίκευση στην Κινεζική Όπερα Kunqu. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και masterclass στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που η θεματολογία τους κυμαίνεται από σύγχρονες φωνητικές μεθόδους και προσεγγίσεις φωνητικής εκπαίδευσης (σύγχρονο τραγούδι, overtone singing κλπ.), ιατρικής φύσης ζητήματα και αποθεραπεία της φωνής, σχέση ανθρώπινου εγκεφάλου και φωνής/μουσικής, καθώς και σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχετικά με τη διδασκαλία, τη διαπαιδαγώγηση και την ειδική αγωγή. Υπήρξε μαθητής της Anna-Maria Hefele και πολλών ακόμη καθηγητών της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Παίζει κυρίως πιάνο και παραδοσιακά έγχορδα όργανα της Ασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ